Mutlu bir Çocuk Yetiştirmek için 6 Öneri

Mutlu bir Çocuk Yetiştirmek için 6 Öneri

Son Güncelleme: 21 Haziran, 2018

Mutlu bir çocuk yetiştirmek kolay bir işmiş gibi görünebilir. Medya biz ebeveynleri sürekli, bu işi bizim adımıza gerçekleştireceğini vadeden oyuncakların ve video oyunlarının reklam bombardımanına tutuyor.

Çocuklarımızı eğlendiren tüm bu oyunlar sayesinde de mutlu bir çocuk yetiştirmenin kolay olduğuna inanıyoruz.

Fakat ne yazık ki reklamlar yanılıyorlar. Yeni oyuncakların çocukların içlerindeki duygusal boşlukları doldurabileceği mesajını veriyorlar.

Çocukların oyunlar oynamaları ve eğlenmeleri tabii ki çok önemlidir ama ihtiyaç duydukları tek şey de bu değildir.

Çocuk yetiştirmek büyüyen ailenizin maddi ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasını içermektedir.

Ebeveynler olarak bizlerin aklımızda tutmamız gereken çeşitli kılavuz kurallar bulunuyor.

Çocuklarımızdan biz sorumluyuz ve onların güvensiz yetişkinler haline gelmelerine izin veremeyiz.

Aşırı korumacı ebeveynler çocuklarının belki hiç zarar görmemesini sağlayabilirler ama yere hiç düşmeyen bir çocuk ayağa kalkıp yoluna ya da hedefine kaldığı yerden devam etmeyi de öğrenemez.

Çocukluk dönemi hayatın en önemli evrelerinden biridir. Bu dönem, hatıralar edinip ömür boyunca saklanacak derslerin çıkarıldığı zaman dilimidir.

Çocukların ellerinden bu önemli zaman dilimini almak sorumsuz ve bencil bir davranış olduğu gibi, ileride çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkiye de zarar verebilir.

Mutlu bir çocuk yetiştirmek çocuğu yanında olmak demektir

Çocukların dünyada en çok istedikleri şey ebeveynlerinin onlara ilgi göstermesidir. Çocuklar için önem sıralamasında, alınan tüm o hediye ve oyuncaklar, anne ve babalarının onlara gösterdiği ilgi ve verdikleri onaylama hissinin ardından gelirler.

Çocuklarımız bizleri hem koruyucuları hem de rol modelleri olarak görürler. Onların bizlere biçtiği bu değerli kimliğe yaraşır bir şekilde davranmak bize bağlıdır.

mutlu çocuk
  1. Ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için onları motive edin

Aslında hepimizin içinde istediklerimizi elde etme gücü bulunmaktadır. İyi şans tamamen tesadüflere bağlı iken başarı ise gayret ve kararlılık ile gerçekleşir.

Çocuklarınızın bir şey yapmayı gerçekten istediklerini gördüğünüzde onlara bu şeyi başarmaları için gereken cesaret ve teşviği vermeye özen gösterin.

Çocuklarınıza, kendilerine güvenerek ve çok çalışarak hayallerini gerçekleştirme şanslarını arttırabileceklerini öğretin.

Eğer çocuğunuzun herhangi bir sanatsal, sportif ya da akademik yeteneği var ise onu bu yeteneği geliştirmek konusunda mutlaka motive edin. Her insanın gerçekten başarılı olduğu bir konu mutlaka vardır.

Çocuklarımızın yeteneklerini beslemek onlara pek çok yeni kapı açacaktır.

Bunun ile birlikte bu söylediğimiz çocukları müfredat dışı aktivitelere katılmaları konusunda zorlamanız anlamına gelmemektedir. Çocuklarınızın yaptıkları işlerde başarılı olmaları için yaptıkları şeyden zevk almaları gerekmektedir.

  1. Kararları konusunda onları destekleyin

Çocuklarınız, hayatlarında pek çok doğru ve yanlış karar alacaklardır. Doğru karalar aldıklarında bu kararlarını onlar ile birlikte kutlayın ve tadını çıkarın. Yanlış kararlar alıp devamında sorunlar ile karşılaştıklarında ise onların yanında olup duygularını paylaşın.

Hatalar yapmak öğrenmenin en iyi yoludur. Çocuğunuzun her tökezlemesinde onlara tekrar ayağa kalkabileceklerini ve bir sonraki denemelerinde daha iyisini yapabileceklerini gösterin.

Çocukları hata yaptığında hayal kırıklığına uğrayan ebeveynler vardır. Çocuklarınızdan kusursuz olmalarını beklemeniz onların öz saygılarına iyilik etmez.

Hepimiz insanız ve hatalar yaparız ama hepimizin yapılan bir hata üzerine sünger çekip baştan başlama hakkı vardır.

  1. Çocuklarınızın fikirlerini dinleyin

Birçok ebeveyn çocuklarının fikirlerine sırf, henüz çocuk oldukları için değer vermezler ve bu çok büyük bir hatadır.

Bir çocuğun aynı bir ebeveyn gibi fikirlerini paylaşma olanağı bulunmalıdır ve bu fikirler aynı yetişkinlerin fikirleri gibi saygı ile dinlenmelidirler.

1989’da imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre bu esas ve vazgeçilemez bir haktır.

Ailemizde konuşulan konularda, özellikle bu konular çocuklarımızı da ilgilendiren konularsa onların fikirlerini mutlaka almalı ve onları dikkatle dinlemeliyiz.

Her ne kadar son kararı herkesin iyiliği adına ebeveynler verseler de çocukların fikrini almak her zaman çok önemlidir.

“Mutlu bir çocukluğa sahip olmak için hiçbir zaman geç değildir.”

-Tom Robbins-

  1. Çocuklarınıza doğa ile içli dışlı olmayı öğretin

Bu günlerde çoğu çocuk dışarı çıkıp oynamaktansa evde bilgisayar karşısında oturmayı ya da elindeki telefonun ekranına bakmayı tercih ediyor. Ama bilmelisiniz ki mutlu bir çocuk yetiştirmenin ana kurallarından biri de çocuğun doğayı tanıması ve doğa ile içli dışlı olabilmesidir.

Ailenizi beraber piknik yapabileceğiniz güzel bir alana götürün. Çocuklarınızı açık havada yapılacak sporlara yönlendirin ya da onlar ile doğada yürüyüşe çıkın.

Temiz hava çocuğunuza iyi gelecektir ve açık havada oyun oynamak, bu ister bir takım ile spor yapmak isterse de parkta eğlenmek olsun, çocuğunuzun diğer çocuklar ile tanışıp kaynaşmasına vesile olacaktır.

Doğayı seven bir çocuk çevresindeki her şeye değer veren ve saygı gösteren bir çocuktur.

doğada bebek
  1. Katı olmanız gereken durumlarda katı olun

Çocuklarınızın her isteğini yerine getirmeyin. Birçok aile çocuklarının istediği her şeyi onlara vermenin onların iyiliğine olduğunu düşünüyor.

Oysa bu düşünce var olan gerçeklikten son derece uzaktır. Mutlu bir çocuk yetiştirmek şımarık bir çocuk yetiştirmek demek değildir.

Çocuklarınızı kaba ya da kötü bir davranışta bulundukları zaman cezalandırmak doğru bir uygulamadır. Tüm çocuklar zaman zaman kötü davranışlarda bulunabilirler.

Çocuklarınıza bu tarz davranışların yanlış davranışlar olduğunu ve yapacakları hareketlerin her zaman çeşitli sonuçlar doğuracağını gösterin.

  1. Çocuklarınıza karşı samimi ve dürüst olun

Samimiyet ve dürüstlük sağlıklı ilişkilerin kaynağı ve mutlu bir çocuk yetiştirmenin anahtarıdır.

Çocuklarınızın sorularını, cevabı kaldırabilecek yaşta olup olmadıklarını da göz önünde bulundurarak, nazik ve tarafsız bir şekilde cevaplamaya özen gösterin.

Bu konuda her ailenin iç işleyişi farklıdır ve tabii ki ebeveynler konu hakkında kendi fikirlerini uygulayacaklardır.

Çocuklarımıza her zaman gerçek bizi gösterir ve tanıtırsak aile bağlarımızı kuvvetlendirmiş oluruz.

Bu şekilde davranarak çocuklarımızın bize güven duymalarını ve her ihtiyaç duyduklarında fikrimize başvurmalarını sağlarız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bermeo Córdova, F. M. (2004). Autoestima, factor esencial de éxito en el área escolar en niños de 10 a 11 años (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/2758
  • Campbell, K. (2018). Niños Seguros de Sí Mismos. Babelcube Inc.
  • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.