Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İçin İpuçları

Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 21 Ekim, 2018

Bu yazıda sizlere, çocuğunuzun ateşini düşürmek için birkaç ipucu vereceğiz. Küçük çocukların sık sık ateşi yükselir, çünkü vücutları, yetişkinlerde halihazırda olan ve hastalıklarla savaşmamızı sağlayan birçok antikoru oluşturmak için sürekli olarak bir çaba harcar.

Ateş, belli hastalık ya da enfeksiyonlara karşı verilen tepkiye benzer olarak vücut ısısında bir yükselmeye sebep olur.

Bir kişinin ateşi olup olmadığını bir termometre yardımıyla öğrenebiliriz. Eğer vücut ısısı 37 Santigrat derece civarındaysa, bu olması gerekenden yüksek demektir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun ateşini bir an önce düşürmeye çalışmanız gerekir.

Çocuğunuz yüksek ateşe ek olarak, aşağıdaki belirtileri de gösteriyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz:

  • Öksürük ya da balgam
  • Kusma ya da ishal, ya da tam tersi, tuvalete çıkamama ya da kabızlık
  • Renk solması
  • Hareketsizlik, durgunluk
  • Ciltte kaşınma
  • İştah kaybı

Çocuğun ateşi nasıl düşürülür?

Çocuğunuzun ateşini bir an önce düşürmenize yarayacak bazı faydalı ipuçları aşağıdaki şekildedir:

Ona ılık bir banyo yaptırın

Çocuğunuzun vücut ısısını düşürmek için, ona ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. Küveti 36 Santigrat derece suyla doldurun. Bu sayede, çocuğunuz, normal vücut ısısıyla aynı derecede olan bir suya girecektir.

ateşli çocuk

Su aşamalı olarak soğurken çocuğunuzun da banyoda kalması iyi olacaktır, böylece onun da vücut ısısı yavaş yavaş düşecek ve rahatlamasını sağlayacaktır.

Alnını, boynunu, bacaklarını ve ellerini serinletin

Oda sıcaklığında suyla ıslatılmış bir bez parçası ile kompres yapmanız önerilmektedir. Bu bezi çocuğunuzun alnına, boynuna, bacaklarına ve ellerine koyun.

Bu, eğer çocuğunuz çok yorgunsa ya da hareket etmek istemiyorsa, ona banyo yaptırmaya gerek olmadan onu serinletmenizin bir yoludur. Ayrıca, kış aylarında da sizin için daha iyi bir seçenektir.

Kompres yaparken kullandığınız bez ısındıkça ıslatarak bu işlemi tekrarlayın. Çocuğunuzun ateşinin düştüğünü termometrede görene kadar bunu yapmaya devam edebilirsiniz.

İyi bir oda sıcaklığı ayarlayın

Çocuğunuzun odasındaki sıcaklığı çok sıcak ya da çok soğuk olmayacak şekilde ayarlamanız önemlidir. Ayrıca, içeri temiz hava girmesi için odayı sık sık havalandırmanız da önerilmektedir.

Eğer akşam yemeği zamanıysa ve klima ya da fan kullanıyorsanız çocuğun direkt olarak havalandırmadan etkilenmesine engel olmaya dikkat edin. Çocuğun bu noktaya çok uzak bir noktada olması ve böylece onun sadece hafif bir esinti hissetmesi önerilmektedir.

Bazı kıyafetlerini çıkarın

Ateşinin daha fazla yükselmemesi için çocuğunuzun vücut ısısını düşürmeniz gerekir. Kış aylarındaysanız bir kat kıyafetini çıkarmalı, yaz ayındaysanız çocuğunuzu olabildiğince serin tuttuğunuzdan emin olmalısınız.

Başka bir seçenek de çocuğun ayakkabılarını çıkarıp ayaklarının açık havada durmasını sağlamaktır.

Eğer dışarısı çok sıcaksa, çocuğunuzun yaşına ve onun için hangisini yapmanın daha rahat olduğuna bağlı olarak, ayaklarının, yer, ıslak bir bez ya da soğuk su dolu bir kova gibi soğuk bir zemine temas etmesini sağlayın.

Susuz kalmamasına dikkat edin

Çocuğunuz ateşi çıktığında terlemeye başlayacak ve iştahını kaybedecektir, bu yüzden onun sürekli su içmesini sağlamanız gerekir.

Ateşi düşürmek için çocuğunuzun sürekli sıvı tüketmesi önerilmektedir. Su, meyve suyu ya da kış aylarında ılık bir çorba içirmek sizin için iyi seçeneklerdir.

ateşi ölçülen bebek

Bol bol dinlendirin

Son olarak, bir çocuğun ateşini düşürmede en iyi tedavi onu bol bol dinlendirmektir. Birçok çocuk ateşi olduğunda yorgun hisseder ve oyun oynamak istemez.

Öte yandan, ateşi çıktığında vücut sıcaklığının farkında olmayıp normalde yaptıkları gibi koşup oynayan çocuklar da vardır.

Sakin kalmaları ve film izlemek ya da kitap okumak gibi çok fazla efor gerektirmeyen aktiviteler yapmaları önerilmektedir.

Eğer çocuğunuz 3 aylıktan küçükse, ateşinin düşmesini evde beklemeyip onu bir an önce doktora götürmelisiniz.

Ve şunu unutmayın…

Ateş bir hastalıktır bu yüzden bir tedavi uygulanmadan önce bir doktor tarafından teşhis edilmesi ve doğru tedavinin seçilmesi gerekmektedir.

Bir uzman tarafından önerilmediği sürece hiçbir zaman çocuğunuza ilaç vermemelisiniz. Bu konularda kendi kendinize karar vermek çocuğunuzun hayatını tehlikeye atabilir.

Eğer bu yöntemleri uyguladıktan sonra çocuğunuzun ateşi düşmezse ya da yükselmeye devam ederse, acil olarak bir çocuk doktoruna gitmelisiniz.

Ayrıca, çocuğunuzun ateşi art arda iki gün boyunca yüksek kalırsa tıbbi yardım almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.