Çocuklarda Skolyoz: Bilmeniz Gereken Her Şey

Skolyoz, omurganın doğal olarak eğrilmesine neden olan bir hastalıktır. Gelişimi, erken teşhise ve bu hastalığın çıkış sebeplerine bağlıdır.
Çocuklarda Skolyoz: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 05 Nisan, 2019

Çocuklarda görülen skolyoz hastalığının sebebi, genelde tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalık, omurganın doğal olarak eğilmesine neden olur. Bu hastalığı taşıyan kişilerdeki omurga eğriliği, S veya C şeklindedir.

Sadece İspanya’da 900.000 çocuğun, skolyoz hastalığına yakalandığı bilinmektedir. Bu hastalığın gelişmesiyle birlikte, çocukların sırtı yana doğru bükülmeye başlar.

Çocuklarda skolyoz

Çocuk skolyozu, günümüzde çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, çocuğun ağrı çekmesine ve vücudunun deformasyona uğramasına neden olur. Ek olarak, bu anormal eğri, tamamıyla düz bir pozisyonda kalmayı önleyecek şekilde, çocuğun sırt bölgesinden aşağıya kadar uzanır.

Çocuklardaki skolyozun nedenleri, genellikle bilinmemektedir. Bu tür bir skolyoza, idiyopatik denir. Bu tür, hastalığın en yaygın şeklidir ve çocuğun yaşına göre sınıflandırılmaktadır.

Skolyoz Türleri

  • 3 yaşına kadar olan küçük çocuklarda görülen türe, çocukluk skolyozu denir.
  • 4 ila 10 yaş arasındaki büyük çocuklarda görülen türe, ergenlik öncesi skolyoz denir.
  • Ergenlik skolyozu ise 11 ile 18 yaş arasındaki ergenlerde görülen türdür.

Başka bir sınıflandırma

  • Konjenital skolyoz: Bu tür skolyozlar, çocuk doğduğunda ortaya çıkar. Bunun nedeni, bebeğin kaburgalarının doğru şekilde oluşmaması dolayısıyla diğer kemik dokularının deformasyona uğramasıdır.
  • Nöromüsküler skolyoz: Bu tür bir skolyoz, kasları etkileyen sinir sistemindeki bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bu skolyozun sebep olabileceği problemler, kas distrofisi, serebral palsi, çocuk felci ve ayrık omurgadır.

Bu hastalık esas olarak kimi etkiler?

Bu hastalık, genellikle kız çocuklarını etkiler. Ayrıca, bazı insanların bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Omurga eğriliği, genellikle çocuk büyüdükçe daha da kötüleşir. Bu hastalık, çocuklarda büyük bir ağrıya neden olur. Bazen hastalıktan kurtulmanın ve ağrıdan kaçınmanın tek yolu ameliyattan geçer.

yoga pozisyonunda duran çocuk

Dış nedenler

Bazen bir çocuğun omurgası yana bükülse de, skolyozdan kaynaklanmayabilir. Genellikle bu hastalık, çocuğun hayatındaki ilk yıllarda ortaya çıkar.

Nöromüsküler Hasar

Bu tür skolyozlar, merkezi sinir sistemindeki bir problemden kaynaklanmaktadır. Uzun vadede birçok soruna neden olabilir.

  1. Konjenital sakatlıklar: Bu, çocuğun omurlarının veya kaburgalarının doğru şekilde oluşmaması durumunda ortaya çıkabilir.
  2. Statik hasarlı: Pelvis dengesiz olduğunda gerçekleşir. Bacaklarından kaynaklanır.

Çocuk skolyozunda olası tedaviler

Çocuklarda görülen bazı skolyoz türleri tedavi edilebilir. Ancak tedavi, hastalığın ne kadar ciddi olduğuna ve bu hastalığın türüne bağlıdır.

  • Hafif skolyoz. Bu skolyoz türünde, eğrilik o kadar belirgin değildir. Tedavisi ise fizyoterapi egzersizleri yapmaktır. Tedavinin amacı, kasların güçlü olmasına ve kasılan kısımların gerilmesine yöneliktir. Bu egzersizlerle, vücudunuz doğru duruş pozisyonuna sahip olabilir.
  • Orta şiddette skolyoz. Çocuklar, bu tür skolyoz için korse giymek zorundadır. Bu şekilde, çocukların omurgası büyüyebilir ve düzgün gelişebilir. Bu tedavinin, terapötik egzersizler ile birlikte tamamlanması gerekir.
  • Ciddi skolyoz. Bu tür skolyoz, hasta üzerinde ameliyat yapılmasını gerektirecek kadar belirgin bir eğrilik olması durumunda ortaya çıkar. Bu ameliyat, genellikle 10 ila 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğu ameliyat ettikten sonra, egzersizler uygulamak suretiyle rehabilitasyon yapılmalıdır. Fizyoterapatik egzersizler, hastanın tam olarak iyileşmesi için gereklidir.

Çocuklarda skolyoz gelişimi

Skolyozun gelişimi, birkaç faktöre bağlıdır. Teşhis edildiği yaş ve hastalığın çıkış sebebi, gelişimini belirleyen iki temel unsurdur. Öte yandan, idiyopatik skolyozun tedaviye cevap vermesi ve iyileşme şansı, konjenital skolyozdan daha yüksektir.

Konjenital ve kas skolyozu, hastalığın gelişimine bağlı olarak aşılabilir. Tanı konduktan sonra tedaviye başlanması gerekir. Bu şekilde, hastalığı kontrol altında tutabilirsiniz.

sırtı dönük çocuk

Geç tanı

Skolyoz hastalığı çocukta geç teşhis edildiğinde, çok sayıda komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır.

Omurga uzun süreli olarak yanlış pozisyondaysa, omurlararası disklerin diğer bölümlerinde hareketsizliğe neden olabilir. Bu durum, çocuğun vücudunun, diz ve kalçalardaki yıpranmalara benzer bir erken aşınmaya maruz kalması durumunda ortaya çıkar.

Periyodik omurga muayenesi

Çocuklarda görülen skolyoz, genellikle çok fazla ağrıya yol açar. Omurganın eğriliği, omurun baskılanmasına ve ağrının artmasına neden olur.

Bu durumlarda doktorunuz, bazı ağrı kesici ilaçlar önerebilir. Bu hastalıkların bazıları, yeterince erken teşhis edilememesi nedeniyle veya yanlış tedaviyle daha da kötüleşir.

Zaman zaman ebeveynlerin, çocukları üzerinde bir omurga muayenesi yapması gerekir. Çocukların büyüme aşamasında olası bir hastalığı ortadan kaldırmak önemlidir.

Anormal bir şey fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktorun bu hastalığı tedavi etmesi gerekir. Bu anlamda, ebeveynlerin, oturarak çalıştıkları veya yürüdükleri zamanlarda çocukların nasıl durduklarına dikkat etmesi oldukça önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.