Diş Çürükleri Nedir ve Nasıl Önlenir?

Düzenli beslenme ve çocukluktan itibaren doğru diş bakımı, diş çürüklerine bağlı enfeksiyon ve diğer ciddi sorunları engellemede önemli bir rol oynar.
Diş Çürükleri Nedir ve Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 21 Kasım, 2019

Diş problemleri oldukça yaygın sağlık sorunlarıdır. Çocukları ve yetişkinleri benzer şekilde etkiler ve tehlikeli olabilir. Diş çürükleri acı vericidir, enfeksiyona ve hatta dişlerinizi tamamen kaybetmenize neden olabilir. Bu yazımızda diş çürüklerinin ne olduğunu ve çocuklarda nasıl önleneceğini sizlerle paylaşacağız.

Diş çürükleri nedir ve nasıl oluşur?

Diş çürükleri ağzımızın bakteriyel florası içinde yaşayan mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. Bu mikroorganizmalara diğerleriyle birlikte Streptococcus mutans da dahildir. Diş çürüklerine neden olan bakterilere karyojenik bakteri denmektedir.

Bu bakteriler ağzımızda bulunan şekeri kullanarak asit oluştururlar. Bu asitler diş minesini aşındırmaya başlar ve sonunda dişlerimizin en derin tabakalarına kadar zarar verir. Diş çürüklerinin oluştuğu bu sürece demineralizasyon denir.

Fakat vücutlarımızın da kendine ait savunma mekanizmaları vardır. Örneğin salyanın birçok görevi bulunmaktadır. Bunlardan biri diş minesini korumak ve çürük oluşumunu engellemektir. Dişlerimizin yüzeyinde bulunan florür de aynı işlevi yerine getirir.

Çürük belirtileri ilk evrelerde ortaya çıkmaz. Fakat zamanla ağrı ve enfeksiyona neden olurlar. En sonunda dişlerinizi tamamen mahvedebilirler. Bu yüzden çürüklerin en kısa sürede tedavi edilmesi daha ciddi sorunlarla karşılaşmamak için oldukça önemlidir.

Çürükler daha düzensiz bir yüzeye sahip oldukları için çoğunlukla azı dişlerinde oluşur. Ancak çürükler herhangi bir dişte oluşabilir. Biberon çürüğü üst kesici dişlerde meydana gelen çürüklere örnek olarak verilebilir.

Diş çürükleri nasıl önlenir?

Çürükleri önlemek için birkaç tedbir almak gerekir:

  • Sağlıklı beslenmek:
    • Şekerli yiyecek ve içecekleri, dişlerde kalan yapışkan gıdaları olabildiğince az tüketin.
    • Öğün aralarında şeker yemek çürükler söz konusu olduğunda daha tehlikelidir. Bunun nedeniyse dişlerimizi fırçalayıp kalan şekerden arındırana kadar geçen zamanın uzamasıdır.
    • Bebeklerin uzun süre ağızlarında biberon veya meme ucuyla uyumadıklarından emin olun. Sütte bulunan şekerin dişleriyle uzun süre teması halinde diş çürükleri oluşabilir.
  • Hijyen:
    • Çocukların küçük yaşta doğru diş bakımını öğrenmesi önemlidir. Bu bakım günde en az iki defa diş fırçalamayı kapsar. Daha küçük çocukların bunu bir yetişkinin gözetiminde veya yardımıyla yapması gerekir.
    • Florür dişlerin güçlenmesine ve çürüklerin önlenmesine yardımcı olur. Bu madde bazı diş macunları, gargaralar ve musluk suyunda bulunur.
    • Anneler hamilelik sürecinde kendi diş temizliğine de önem vermelidir. Bunun yanı sıra bebeğinizin emziğini ve kaşığını ağzınıza almayın, yemeklerine üflemekten kaçının. Bu gibi alışkanlıklar masum görünür fakat çocuklarımıza bakteri bulaştırmamıza neden olurlar.
dişlerini fırçalayan küçük kız
  • Dişçiye gitmek:
    • Küçük yaştan itibaren dişçiye düzenli ve sık olarak gitmek çürük oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Dişçiye yapılan sık ziyaretler çürüklerin erken tedavi edilmesini sağlar. Böylece dişlerimizin enfeksiyon kapmasını ve zarar görmesini engelleyebiliriz.

Sonuç olarak…

Bahsettiğimiz gibi diş çürükleri çocukluktan itibaren çoğu insanda sıkça görebileceğimiz bir sağlık problemidir. Çocuklarımızın dişlerini ve kendi dişlerimizi kontrol etmeyi asla unutmamalıyız. 

Çürükler birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve bunlara kaçınamadığımız nedenler de dahildir. Fakat düzenli beslenme ve çocukluktan itibaren diş temizliğine önem vermek büyük fark yaratabilir. İkisi de enfeksiyon ve ciddi sorunların engellenmesine yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • Hidalgo Gato-Fuentes, I., Duque de Estrada Riverón, J., & Pérez Quiñones, J. A. (2008). La caries dental: Algunos de los factores relacionados con su formación en niños. Revista Cubana de Estomatología45(1), 0-0.
  • Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología44(4), 0-0.
  • Molina Escribano, Antonia, López Garví, Antonio J., López Ibáñez, Catalina, & Sáez Cuesta, Úrsula. (2008). Caries del biberón. Revista Clínica de Medicina de Familia2(4), 184-185

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.