Pişiği Önlemenin ve Tedavi Etmenin Yolları

Pişik birçok sebepten ötürü gelişebilir.Fakat genellikle idrarla veya bezle temastan kaynaklanır. Bugün sizlerle pişiği önlemek için bazı ipuçları ve oldukça sık rastlanan bu durumu tedavi etmek için evde uygulayabileceğiniz basit tedavi yöntemlerini paylaşacağız.
Pişiği Önlemenin ve Tedavi Etmenin Yolları

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2019

Bugün pişiği önlemek ve tedavi etmekle ilgili tüm bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Bebek bezinin bebeğin cildine sürtünmesi çok rahatsızlık verebilicek kızarıklıklara ve tahrişe sebep olabilir. Bu, bebek bezi kullanan tüm çocuklarda görülebilecek bir durumdur.

Bazı bebeklerin cildi çok narin ve hassas olduğundan aileler pişiği tedavi etmede çok zorlanabilirler. Bunun sebebi genellikle pişiğin neredeyse sürekli bebek bezi ile kaplı olan genital bölgede gelişmesinden kaynaklanır. Peki bu durumda ne yapmak gerekir?

4. ve 16. aylar arası bebeklerin pişiğe en yatkın olduğu dönemdir. Pişik çoğunlukla bebeğin cildinin idrar veya dışkıyla temas etmesi sonucu gelişir. Bu durum özellikle de bebeğiniz katı yiyecekler tüketmeye başladığında sıkça görülür. Dışkıları cilt için çok daha tahriş edici bir hal alır.

İshal durumunda ise dışkının bebeğin cildiyle temas etmesi pişiğe ve tahrişe sebep olabilir. Bebeğin bezi hemen değiştirilse bile pişik gelişebilir.

Pişik nasıl teşhis edilir?

Pişiği teşhis etmek hiç de zor değil. Tek yapmanız gereken çocuğunuzun genital bölgesini gözlemlemek ve hissetmek.

Genellikle en çok pişiğe maruz kalan bölgeler bezin sınırladığı bölgelerdir. Bu bölgelerde kırmızı noktalar, kaşıntı, kızarıklık, tahriş veya koyu pembe renkte benekler gözlemlemeniz mümkün.

Pişik evde tedavi edilebilen bir durumdur ancak yine de çocuk doktoruna veya pediyatrik dermatoloğa danışmanızda fayda var.

Bazı ileri durumlarda veya çocuğunuz problemli bölgeyi kaşıdığında pişik yaraya dönüşebilir. Bu yaralar sonrasında mantar veya bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda enfeksiyonu tedavi etmek yarayı tedavi etmekten çok daha önemlidir.

bebeğin bezini değişmek

Pişik nasıl tedavi edilir?

Pişiği tedavi etmenin ilk adımı bölgeyi ılık suyla yıkamaktır. Bu işlemi her bez değiştirme işlemi sonrası tekrarlamalı ve tahrişe sebebiyet vermemek için cildin pH dengesine uygun bir sabun kullanmalısınız. Gliserin sabunları bebek cildinin pH dengesini olumsuz yönde etkilediğinden ötürü kullanılmamalılar.

Temizleme yağları ve losyonlar bebeğin altını temizlemek için kullanılsalar da hiçbir zaman sabun ve suyla yıkama yerine tercih edilmemeliler.

Tek yapmanız gereken musluğun altında elinize biraz su alarak yavaşça problemli bölgenin üzerine dökmek.

Sıradaki aşama olan kurulama işlemi için çok yumuşak ve nazik hareket etmelisiniz. Pamuklu bir bez yardımıyla problemli bölgeyi nazikçe kurulayın.

Bu aşamadan sonra bebeğinizi bir süre bez bağlamadan bırakın. Hemen bez bağlamaktansa bir süre problemli bölgenin hava almasına izin vermek gerekir.

Birçok ebeveyn bebeğin bu süre içinde tuvaletini yapacağını düşünür ki bu anlaşılabilir bir durumdur. Fakat bu özgürlük anları bebek için mutluluk ve rahatlık kaynağıdır. Yine de hijyenin birinci öncelik olduğunu aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Bebeğinizin cildi kuruduktan sonra seçtiğiniz tedavi losyonunu, bakım yağını veya merhemi uygulayabilirsiniz. Bu amaçla bulabileceğiniz pişikli bölgeyi nemlendiren ve besleyen birçok ürün bulunmaktadır.

Unutmayın ki bazı durumlarda bu ürünler tam tersi etkiyi yaratabilirler. Bebeğinizin cilt tipine göre çinko oksit gibi bazı maddeler daha ileri tahrişe sebep olabilir.

“Genellikle en çok pişiğe maruz kalan bölgeler bezin sınırladığı bölgelerdir. Bu bölgelerde kırmızı noktalar, kaşıntı, kızarıklık, tahriş veya koyu pembe renkte benekler gözlemlemeniz mümkün.”

Diğer evde tedavi yöntemleri

Pişiği tedavi etmenin alternatif bir yolu ise doğal ürünler kullanmak ve evde tedavi yöntemleri uygulamaktır.

Doğal ürünlerin en etkililerinden biri iltihap giderici etkiye sahip olan pirinç tozudur. Kalendula yağı veya yulaf ezmesi içeren losyonlar da tahrişi ve kabarmayı önlemeye yardımcı olur.

Bebeğinize banyo yaptırırken küvete yulafla doldurulmuş kumaş bezleri koyabilirsiniz. Diğer bir seçenek de yulafı sıkıştırıp problemli bölgeye uygulamaktır.

banyodan sonra bebek

Pişiği önleme konusunda son olarak hatırlatmak isteriz ki bebeğinizin bezini çok sıkı bağlamamalısınız. Gevşek bağlayarak daha fazla hava giriş çıkışına olanak tanımış olursunuz.

Ayrıca, unutmayın ki bebeğinizin ıslak veya kirli bezini değiştirmek için uzun süre beklemek pişiği tetikleyici bir etkiye sahiptir.

Emziren anneler ise pişiği tedavi etme konusunda oldukça avantajlılar. Tek yapmaları gereken problemli bölgeye bir miktar anne sütü uygulamaktır. Anne sütünün içeriği birçok çocukluk rahatızlıklarını gideren onarıcı maddeler bakımından oldukça zengindir.

Özetle, pişiği önlemenin en etkili yolu sık sık bez değiştirmek ve bölgeyi uygun bir şekilde nemlendirmekten geçer. Buna ek olarak, bebeğinizin cildini gün boyu korumaya yardımcı olacak doğru ürünleri kullanmalısınız.

Bu basit bakım yöntemleri sayesinde bebeğiniz mutlu, neşeli ve sağlıklı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
  • Zambrano E, Zamabrano A, Fernández T. Dermatitis del pañal. AEPED [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.