Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2018

Sarsılmış bebek sendromu, çocuk istismarının en sık görülen ve en trajik sonuçlardan biridir.

Çocuğun şiddetli bir şekilde sarsılması sonucunda ortaya çıkar, beyninin kafatasının içine çarpmasına ve geri dönüşü olmayan, genellikle ölümcül yaralanmalara yol açar.

Bebeklerin başları çok küçük ve hassastır. Bebeklerin beyni, kafataslarına göre büyüktür. Bu yüzden bir bebeği sallamak kafatasındaki beyin kütlelerini ezebilir, iltihap ve iç kanamaya neden olabilir.

Bu durumun, genellikle fark edilen gözle görülür belirtileri olmaz. Bu da, bir insanın bebeğin sarsıldığını anlamasının mümkün olmadığı anlamına gelir.

Dikkat edilmesi gereken ani değişiklikler ya da belirtiler yoktur.

Hangi durumlarda sarsılmış bebek sendromundan şüphelenmeliyiz?

Ne kadar şaşırtıcı olsa da, bebeği çok kısa bir süre sallamak bile sarsılmış bebek sendromuna yol açmak için yeterli olabilir. Bebek başını çarptığında ya da yetişkinler onu salladığında ortaya çıkar ve bu genellikle yanlışlıkla olmaz.

Yenidoğan ve küçük bebeklerde, başa alınan çok küçük bir darbe bile yaralanmaya yol açabilir. Hatta yastıkla vurmak ya da yatağa atmak gibi yumuşak nesnelerden gelen bir darbe bile zarar vermek için yeterlidir.

Bu sendrom, iki yaşın altındaki çocuklarda yaygın olarak görülür, ama beş yaşına kadar da görülebilir. Genellikle, bir çocuğa kötü davranıldığında ya da fiziksel şiddet gösterildiğinde oluşur.

Bununla beraber, bazen, bebeğiniz kucağınızdayken koşmak, onu hızlıca yukarı kaldırmak ya da havada zıplatma gibi küçük bir sarsmadan dolayı da olabilir.

Bebekle Oynayan Baba

Ölümcül vakalarda, sarsılmış bebekler, trafik kazası kurbanları gibi boyun travması yaşayabilirler.

Belirtileri nelerdir?

Bir çocuk sarsılmış bebek sendromundan muzdaripse, bu durum genelde çocuğa şiddetle ilişkilendirilebileceği içini ebeveynler genellikle bu durumun belirtileri hakkında konuşmak istemezler.

Bazı durumlarda, kimse bu durumun olduğunu düşünmediği için doktorlar da bunu tespit edemeyebilir.

Bununla birlikte, aşağıda sayacağımız bazı genel olarak görülen belirtiler, sarsılmış bebek sendromuna işaret ediyor olabilir:

  • Bilinç kaybı
  • Solunum güçlüğü
  • Görüşte azalma
  • Konvülsiyon
  • Uyuşukluk ya da yorgunluk
  • İştah kaybı ya da kusma
  • Alışılmadık davranışlar
  • Dikkat eksikliği
  • Cilt tonunda değişim, soluk ya da mavimsi cilt

Sarsılmış bebek sendromu hakkında ne yapmak gerekir?

Elleri Kulaklarında Ağlayan ;Bebek

İnsanların bebek ağladığında strese girmesi ve onu hızlıca sallaması yaygın görülen bir durumdur. Ebeveynler için, çocuklarına bakan kişinin ona kötü davranıp davranmadığını bilmek zordur.

Bununla beraber, bu duruma aile üyelerinde de şahit olabileceğiniz gibi bir yabancının da bebeğini sarstığını görebilirsiniz.

Böyle bir senaryoda, yapılabilecek en iyi şey çocuğa yardım etmektir. Eğer nefes alması durduysa, bayıldıysa ya da havale geçiriyorsa, tercihen eğitim almış bir uzman tarafından ilk yardım uygulaması yapılmalıdır.

Daha sonra, bunu yetkililere haber vermek gerekir. Bu, bir çocuğa şiddet durumudur.

Bununla birlikte, sarsılmış bebeği tedavi etmekten önce bu tarz bir duruma engel olmak çok daha iyidir. Bebeğinizi hiçbir şekilde sarsmamaya dikkat edin.

Çocuğunuza siz yokken bakacak kişinin, sabırlı ve yüksek toleranslı olduğundan emin olun.

Ağlayan bir çocuğu sarsmak onu sakinleştirmez ve de çok tehlikelidir. Bunun yerine, radyo gibi bir ses kullanmayı deneyin, şarkı söyleyin ya da çocukla hafifçe konuşun.

Yorgun ve stresliyseniz, dinlenebilmek için birisinden size yardım etmesini isteyin. Bir bebek birçok sebepten ağlayabilir.

Bazen gözyaşlarının çok basit bir sebebi olabilir, bu yüzden acı çekip çekmediğini ya da onu rahatsız eden bir şey olup olmadığını kontrol edin.

Ağlamak, bir bebeğe zarar vermez. Öte yandan, onu sarsmak, fazlasıyla tehlikelidir.

Bir bebek, zaten sarsılmış bebek sendromundan muzdaripse, doktorların tüm belirtileri bilmesi ve ilgisi olabilecek tüm diğer bilgilere de sahip olması çok önemlidir.

En önemli şey, bebeğin sağlıklı olmasıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campos Rufo, M. El síndrome del niño sacudido. Cuad Med Forense, 12(43-44), Enero-Abril 2006.
  • P. Abenia Usón, S. Ferraz Sopena, F. Guirado Giménez, J.A. Rábano Rodríguez, A. Gastón Faci, F.J. López Pisón. Encefalopatía aguda y colección pericerebral en el “síndrome del lactante sacudido”. An Esp Pediatr 1999;50:610-612.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.