6 Yaşındaki Çocukların Korkuları

6 Yaşındaki Çocukların Korkuları

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2018

İnsanların bir şeylerden korkması oldukça doğal bir şeydir. Özellikle çocukluk çağında olan küçük bireyler dünyayı ve tehlikeli şeyleri keşfederken, birçok şeyden korkabilir. Bu yazımızda 6 yaş ve civarındaki çocukların genellikle korktukları şeyleri ve bu duruma nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Çocuklar çevresindeki dünyayla daha çok haşır neşir oldukça, duyduğu hikayelerden, televizyondan ya da video oyunlarından birçok şey öğrenir ve farklı duyguları tecrübe eder.

5 yaşından önce, çocuklar vakitlerinin neredeyse tamamını evde, anneleriyle birlikte geçirir. 6 yaşına geldiklerindeyse, çocuklar dış dünyayla daha çok temas halinde bulunurlar ve yeni şeyler öğrenirler. Okulda arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirirler, sokağa çıkıp sokakta oynayabilirler ve zevkleri, alışkanlıkları değişim geçirir.

Televizyonda korkunç programlar izlemekten hoşlanabilirler, bilgisayar oyunlarında kötü karakterleri öldürmekten zevk alabilirler. Ancak gerçek hayattaki korkularıyla yüzleşmek istemezler.

6 yaşındaki çocuklarda korkuyu tetikleyen şeyler

Küçük yaşlarda, çocuğun korktuğu şeyler genelde anne babasının yanında olmaması, hayvanlar, canavarlar ya da gök gürültüsü gibi fiziksel şeylerdir. 6 yaşından itibaren ise, çocuğunuzun korkabileceği şeyler daha küçük yaşlara kıyasla farklılık gösterebilir.

Bu listede 6 yaş civarindaki çocukları korkutan şeyleri göreceksiniz

Hayvanlar

Daha önce de söylediğimiz gibi, bu yaşta çocuklar dışarı çıkıp çevreleriyle daha fazla bir temas halinde olacaklardır. Dolayısıyla, çocuğunuzun canını acıtacak bir hayvana ya da köpeğe rastlama ihtimali de artmaktadır. Bu kötü tecrübe karşısında çocuğunuz bu canını acıtan canlıdan korkmaya başlar.

Bu hayvan korkusunun en yaygın nedenidir. Ancak bu korkunun diğer bir nedeni ise bilgi eksikliği olabilir. Mesela, çocuğunuz bir kediyle temas kurana kadar, kedilerin aslında cana yakın varlıklar olduğunu anlayana kadar, tanımadığı bir şey olduğu için kedilerden korkabilir.

Aynı zamanda böcekler de bu listeye rahatlıkla girer. Örümcekler, toprak kurtları ya da hamam böcekleri çocukların genel olarak korktuğu canlılardır. 

Korku normaldir ve bizim hayatta kalmamızı sağlar. Üstesinden nasıl gelineceğini bilmek cesarettir.

-Alonso de Ercilla y Zúñiga-

Karanlık

Bu yaşlarda çocukların odasında tek başına uyuyabilmesi için anne baba çocuğu cesaretlendirmeye çalışır. Dolayısıyla, ışıklar kapandığı zaman, çocuk odada yalnız kalmakta, karanlıkla korkularını bağdaştırmaktadır. Karanlık olduğu zaman, bu yalnızlıktan faydalanmaya çalışan kötü yaratıklar birdenbire odada belirir çocuğunuz için.

Karanlıktan korkma durumu yetişkinlerde de olan, gayet normal bir korkudur. Bu sebeple çocuğunuz korktuğu zaman, ona kulak vermeli, anlamalı ve sabırlı olmalısınız. Eğer çocuğunuz ışığın açık bırakılmasını isterse, bunun için gece lambası gibi çözümler bulmalısınız. Bu korkudan korkmayı bırakana kadar ışığı ya da gece lambasını açık bırakmanız gerekebilir.

korkmuş kız çocuğu

Kötü insanlar

Birçok çocuk hırsızlardan, çocuk kaçıranlardan ya da sokakta karşınıza çıkabilecek herhangi bir kötü insandan haberdar olabilir ve onlardan korkabilir.

Bu korku durumu onların iyi durumunu garantiye alan bir korkudur, ancak fazlası, çocuğunuzun gereksiz yere sürekli korku duyması rahatsızlık haline dönüşebilir. 

Çocuğunuza sokakta yabancılarla iletişim kurma konusunu iyice açıklamanız ve öğretmeniz gerekir. Çocuğunuz dışarıda yabancılarla asla iletişim kurmamalıdır. Bu şekilde hem güvende olacak hem de kendini tamamıyla güvende hissedene kadar bu korkunun üstesinden gelecektir. Çocuğunuz iyi ve kötüyü ayırt edecek bilince sahip olana kadar ve kendini koruyabilecek güce sahip olana kadar bu şekilde bir çözüm en sağlıklısıdır.

Canavarlar

Dünya üzerinde canavarlardan korkmayan çocuk neredeyse yoktur. Çok büyük bir çoğunluğu canavarlardan korkar. Büyümenin getirisi olan hayal gücü çocukların canlılar, enteresan durumlar yaratmasına olanak verir. Hatta bu üretgen hayal gücünün ürünleri oldukça korkutucudur ve bazen anlamakta zorluk çekebilirsiniz.

Bu çocuklar için çok normaldir, korkmanıza asla gerek yok. Sadece çocuğunuzu sakin kalması hususunda telkin edin. Yavaş yavaş korkularının üstesinden gelecektir.

Su

6 yaş civarında görülen bir başka yaygın korku ise sudur. Bu korkunun  evrimsel nedeni insanoğlunun karada yaşayan bir canlı oluşudur ve su hayatımızı tehlikeye sokabilir.

Bu sebeple bebekler tehlikenin tam anlamıyla farkında olmadan denize ya da havuza girdiklerinde içgüdüsel olarak korkarlar. Hatta yıkandıkları küçük küvette boğulmaktan bile korkarlar.

Bu korkuyu önlemek için erken yaştan itibaren çocuğunuzu suya alıştırmalısınız. Bu şekilde ona, suyun sebep olabileceği herhangi bir tehlikeden onu koruyacağınızı göstermiş olursunuz. Korkusuz bir şekilde suda eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. 

saklanmış erkek çocuğu

Korkan bir çocuğa nasıl yardım ederseniz?

Anne babanın yapması gereken en önemli şey anlayışlı bir tavırla çocuğun korkularına yaklaşmaktır. Çocuk dikkatlice dinlenmeli, anlaşılmalı ve korku hissettiği anlarda yanında olunmaya çalışılmalıdır.

Ayrıca korktuğu zaman bu korkusunun üstesinden gelebilecek bazı şeyler verebilirsiniz. Bu canavarlardan onu koruyabilecek sihirli bir asa olabilir ya da evcil bir hayvan çocuğunuzu görünmez canlılardan koruyabilir. 

Ayrıca korktuğu zaman bu korkusunun üstesinden gelebilecek bazı şeyler verebilirsiniz. Bu canavarlardan onu koruyabilecek sihirli bir asa olabilir ya da evcil bir hayvan çocuğunuzu görünmez canlılardan koruyabilir.

Neler yapılmamalı

6 yaşında bir çocuğun korkularını aşabilmesi noktasında bu söyleyeceğimiz şeyler yapılmamalıdır:

  • Korkularını küçümsemek. “Cesur ol, korkak olma” ya da “korkman için hiçbir neden yok” gibi sözler ne yazık ki hiçbir işe yaramayacaktır.
  • Korktuğu zaman ona taviz vermek. Çocuğunuz eğer bunu keşfederse, korkmuş gibi yaparak bu işi kendi lehine çevirebilir. 
  • Kötü bir davranışı engellemek için korku hikayeleri anlatmak ya da “öcü gelir, yemeğini ye” gibi gerçekçi olmayan korkular yüklemek.
  • Kendi korkularınızı ona aktarmak. Bu oldukça yaygın görülen bir durumdur. Mesela, çocuğunuz oynarken eğer eve gelmesini istiyorsanız, hemen, “çabuk eve gel yoksa kötü adamlar gelir” demek kötü bir şeydir.

Bu tür korkularla çocuk yüzleştiği zaman, hemen korkunun kaynağından kaçıp saklanması gayet normaldir. Eğer bu tepkilerin gereğinden fazla olduğunu düşünüyorsanız, çocuk psikologuna danışmanız önerilir. Belki de bu çocuğun sahip olduğu farklı bir fobidir.

Son olarak, hepimizin bir şeylerden korkuyor olduğunu unutmayın. Bu sebeple, anlayışlı olmanın ve kendinizi çocuğunuzun yerine koymanın bu korkuların üstesinden gelmesi konusunda yapılabilecek en iyi tavır olduğunu her zaman hatırlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.