Anne Olduğunuzda Hayatınızı Değiştiren 8 Şey

Anne Olduğunuzda Hayatınızı Değiştiren 8 Şey

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2018

Hamile olduğunuzda yaşayacağınız ve insanların size söylemediği bazı şeyler vardır; ve bunları daha önce hayal etmiş olsanız bile bazı şeyler anne olduğunuzda beklemediğiniz bir şekilde gelişir. Anne olmak olağanüstü bir şeydir; bu ünvanı alan ve çocuklarını her şeyin önünde tutan bir kadın, hayatın artık aynı olmadığını ve hiçbir zaman da eskisi gibi olmayacağını anlamış olur.

Şayet henüz anne değilseniz ama yakın zamanda siz de bir anne olacaksanız, anne olur olmaz hayatınızda bazı şeylerin değişeceğini bilmelisiniz, ve halihazırda anneyseniz eğer, bu hususların her biri size kesinlikle çok anlamlı gelecek.

Bir anne olarak yaşayacağınız değişiklikler

Annenize daha fazla saygı duyacaksınız

Bir anne olduğunuzda, annenizle ilgili her şeyi anlamaya başlarsınız. Size garip gelse bile, bir anne olduğunuz zaman, içinizde yeni bir his belirir, bu karşı konulamaz bir histir ve çocuğunuzu ne kadar çok sevdiğinizi (maalesef onu tarif edebilecek hiçbir kelime yok) ve annenizin sizi ne kadar çok sevdiğini (sınırsız bir biçimde) anlarsınız.

Bir insanın yavrusuna duyduğu sevgi içseldir ve bu his sonucu annenizi, siz anne olmadan önce ettiğinizden daha fazla takdir etmeye başlarsınız.

Artık hayat sizin etrafınızda dönmez

Şayet bir anneyseniz, bencillik tecrübe ettiğiniz bir şey olmaktan çıkar; çünkü hayat artık sizin etrafınızda dönmez; geçmiş hayatınızdaki öncelikleriniz artık değişmiştir.

Hayatınızda önemli değişiklikler yapacağınız zaman veya bir karar vermeniz gerektiğinde artık kendinizi ilk sıraya koyamazsınız. Artık, çocuğunuz (veya çocuklarınız), alacağınız tüm kararlarda önceliğiniz olacaktır.

parkta bebeğini kucağında taşıyan anne

Önceden olduğu kadar çok dışarı çıkamayacaksınız

Eğer bir anneyseniz, kız kıza takılmayı ve arkadaş gecelerini şimdi olduğundan farklı hatırlayabilirsiniz. Eskiden endişelenmeden geç saatlere kadar dışarıda kalabilirdiniz. Ancak, artık çocuklarınızı bakıcılarıyla veya büyükanne, büyükbabalarıyla birlikte bıraksanız bile, ertesi gün çocuğunuza bakabilmek için bir sokağa çıkma yasağınız olacaktır. Ayrıca, çok uzun süre çocuğunuzdan ayrı bir şekilde eğlenmek artık size eğlenceli de gelmeyecek.

Eğlenme tarzınız değişir

Belki de dışarı çıkıp eğlenmek, bir dağ yürüyüşü yapmak ya da yalnızca sevdiğiniz şeyleri yapmaktan zevk alıyordunuz. Artık sarılmalar, öpücükler ve her şeyi ailecek sevgiyle yapmak size daha eğlenceli gelecek. Şüphesiz ailecek yapılan planlar sizin için en iyi plan olmaya başlayacaktır.

Sahip olduğunuz sabır sizi şaşırtır

Belki de sabır normalde kişiliğinizde var olan bir erdem olmayabilir, ancak anne olduğunuzda çocuklarınızın dengeli bir kişilikleri olması ve duygusal olarak sağlıklı bir biçimde gelişmeleri için bu özelliğiniz üzerinde çalışmalısınız. Bu sabır, sadece çocuklarınıza karşı değil, hayatınızdaki her şeye karşı olmalı: geleceğe, insanlara ve gerçekleşen her şeye.

Küçük şeyler en önemlisidir

Küçük şeyler en önemlisidir ve arzuladığınız şeyi elde etmek artık zaman alacak. Artık hayatınızda maddi şeylerin önemli bir yeri olmayacak; yaşanan anlar daha kıymetli olacak. Para sizin için farklı bir değere sahip olacak ve farklı bir öncelik halini alacak.

gün batımı fonunda bebeğini havaya kaldıran anne

Artık yeni bir zaman çizelgeniz var

Anne olduğunuzda zaman çizelgeniz de bir anda değişir. Eskiden 1 saatte yaptığınız şeyleri, artık 10 dakikada halledersiniz. Artık kısa sürede halledilmesi gereken bir çok şey var ve zaman hızlı işliyor.

Evden ayrıldığınızda bazı şeyleri birkaç saat öncesinden planlamanız gerekir yoksa her zaman geç kalırsınız. Beklenmeyen olaylar yaratmada çocukların üstlerine yoktur, siz tam evden çıkacakken kusabilirler, beklenmedik bir anda altlarını değiştirmeniz gerekebilir veya bir anda bir şeyleri kaybedebilirler.

Ve en önemlisi…

Bir anne olarak farkına en çok varacağınız ve kişiliğinizi olgunlaştıracak olan en önemli değişiklik: doğada var olan en saf ve en doğru sevgiyi, bir annenin çocuğuna duyduğu sevgiyi hissetmeniz olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.