Aşırı Korumacı Annelerin 8 Özelliği

Aşırı Korumacı Annelerin 8 Özelliği

Son Güncelleme: 03 Mayıs, 2018

Bu yazımızda, aşırı korumacı annelerde görülen 8 özelliğin bir listesini bulacaksınız. Ebeveynler olarak, çocuklarımız için her zaman en iyisini istememizden kaynaklanan ve iyi niyetle gerçekleştirdiğimiz bazı şeyler aslında çocuklarımıza zarar verir.

Çocuklarının kendi hayatlarını kontrol etmelerine engel olduğunun farkında olmayan aşırı koruyucu ebeveynler vardır. Çocuklarının kendi sorumluluklarını üstlenmelerini, tecrübe ve kişisel bağımsızlıklarını kazanmalarını engellerler.

Hiç aşırı koruyucu bir anne olup olmadığınızı merak ettiniz mi? Aşağıdaki belirtilere bir göz atın ve bunu kendiniz öğrenin.

Bir anne olarak, sürekli çocuklarınızı korumaya ve onların sorunlarla karşılaşmalarını önlemeye odaklanmamalısınız.

Ayrıca onlara zorluklarla yüzleşmeleri ve üstesinden gelmelerini sağlayacak araçları vermeniz de oldukça önemlidir. Bu araçlar, onların bağımsız ve yetenekli insanlar olmalarına yardımcı olacaktır.

“Sürekli övgü duyan çocuklar, bir süre sonra bu övgülere bağımlı hale gelir. Kendilerini güvensiz hissettiren zor görevlerden kaçınırlar ve iyi olmadıkları faaliyetleri gerçekleştirmekten çekinirler. ”

-Ashley Merryman-

Aşırı Korumacı Annelerin 8 Özelliği

1. Çocuklarının tüm sorunlarını çözmeye çalışmak

Hayatta zorluklarla karşılaşıldığında, aşırı koruyucu anneler hemen durumu kontrol altına almak isterler. Çocuklarının herhangi bir sorunla karşılaşmasını önlemek için ellerinden geleni yaparlar.

Çocuklara sorunlarla yüzleşme fırsatı verilmediğinde, hayal kırıklıklarını nasıl idare edeceklerini öğrenemezler. Ayrıca bu, sorunları çözme yeteneklerini de azaltır.

2. Çocukların okulu ile aşırı miktarda iletişim kurmak

Bu ebeveynler, çocuklara kendi sorunlarıyla nasıl baş edebileceklerini öğretmek yerine, üçüncü tarafların müdahalede bulunmasını beklerler. Okulda bir sorun ortaya çıktığında, aşırı koruyucu ebeveynler, sorunu çözmeleri için doğruca öğretmenlere gider.

Sorunun boyutu önemli değildir, çocuklarını korunaklı bir balonun içinde tutmak istedikleri için hemen bir yardım arayışına girerler.

öğretmen ve çocuklu aile

3. Çocuklarının her alanda başarılı olması için çabalamak

İnsanlar, hatalardan ve hayal kırıklıklarından ders çıkarırlar. Aşırı koruyucu ebeveynlerin çocukları, yeni şeyler öğrenmelerini sağlayacak aktivitelere katılma şansına sahip değildir.

Elbette, ebeveynler bunu iyi niyetle yaparlar, ama sonuçta çocuk yeni beceriler keşfetme ve bunları geliştirme şansından mahrum kalır.

4. İşler iyi gitmediğinde son derece acımasız olabilirler.

Çocukların nasıl hissettiklerini tanımlayabilmeleri ve bunları ifade edebilmeleri önemlidir. Çocuklar; üzüntü, öfke ve çaresizlikle nasıl başa çıkılacağını öğrenmeliler.

Onları iyi hissettirmek için her şeyi yapmaktan ziyade, zorlukları kabul etmelerine ve bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardım etmeliyiz.

5. Çocuklarının kurduğu arkadaşlıkları kontrol ederler

Çocukluk veya ergenlik dönemindeki bireylerle aynı ortamda yaşayan insanlar, onların davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aşırı korumacı anneler çocuklarının, “kötü” olarak nitelendirdikleri diğer kişilerle etkileşim kurmasını engellemeye çalışır.

Kimin “iyi” kimin “kötü” olduğunu, çocuklar kendileri kavramalıdır. Diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenmek, insanların kendi başlarına geliştirmeleri gereken bir beceridir.

6. Çocuklarının dünyasını sürekli olarak istila ederler

Çocuklarının neyle uğraştığını sürekli olarak gözlemlemek sağlıksız olabilir. Bir annenin çocuklarının iyiliği konusunda endişelenmesi doğrudur, ancak sınırı aşmak zararlı olabilir.

Çocuklar büyüdükçe kendi hayatlarını kurmak için mahremiyet talep etmeye başlar. Bu tamamen normaldir ve olgunlaşma sürecinin bir parçasıdır.

Aşırı korumacı ebeveynler, bu sınırlara uymazlar ve çocuklarının mahremiyet talebine saygı göstermezler.

oğlunu koruyan anne

7. Çocuklara ev işleri konusunda sorumluluk vermezler

İşbirliği ve bir aileye ait olma duygusu disiplin üzerine kurulmuştur. Aşırı korumacı bir ortamda yetişen çocuklar, birlikte yaşam kavramını anlayamazlar ve topluma katkı sağlayamazlar.

Bu durumdaki çocuklar kendi duygularının, düşüncelerinin ve ihtiyaçlarının herkesin önceliği olması gerektiğine inanmaya başlar.

8. Dünyanın gerçeklerini çocuklarından saklarlar

Ebeveynler dünyanın haksızlıklar ve hoş olmayan durumlarla dolu olduğunu bilirler. Çocuklar da bu tehlikelerin varlığından haberdar olmalıdır. Üstesinden gelebilmeleri için bunlara hazırlıklı olmaları gerekir.

Eğer hazırlıklı olmazlarsa, bu acımasız dünya tarafından tüketilme riski ile karşı karşıya kalırlar.

Aşırı koruyucu annelerin sahip olduğu bu belirtilerden kaç tanesinin sizde de bulunduğunu düşünüyorsunuz? Çocuklarınız için en iyisini istiyor olsanız bile, zor durumları kendi başlarına ele almaları için onları hazırlamalısınız.

İhtiyaçları olan her şeyi elde etmelerine yardımcı olmak adına her zaman yanlarında olmayacaksınız. Bu yüzden bağımsız ve dayanıklı yetişkinler olmalarına yardımcı olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.