Bebeğe Su Vermenin Doğru Zamanı Nedir?

Bebeğe Su Vermenin Doğru Zamanı Nedir?

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2018

Su, vücudun düzgün bir biçimde çalışması için günlük olarak alınması gereken hayati bir elementtir. Peki bebeklere su vermeye ne zaman başlamak gerekir? Bu konuda yapılan öneriler nelerdir?

Konunun uzmanları, ortalama bir yetişkinin günde 8 bardak su içmesinin vücut dengesini sağlamak için gerekli olduğu tavsiyesinde bulunmaktadır.

1 aydan 24 aya kadar olan bebeklerin vücut ağırlıklarının % 70’i sudan oluşmaktadır. Bu oran yetişkinlerde ise % 50 seviyelerindedir. Bu veriler, bir bebeğin her gün vücut ağırlığının yaklaşık % 10 ila 15’i aralığında su alması gerektiğini göstermektedir. Diğer yandan yetişkinlerin ise sadece % 2 ila 4 arasında bir oranda su almaları yeterli olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre bebeklerin, gerekli besinleri içeren günlük sıvıları, karın ağrısı çekmemeleri için küçük miktarlarda almaları gerekmektedir. Ayrıca 6 aylık olana kadar sadece anne tarafından emzirilmeleri ve bebeğe bu süreçte su verilmemesi tavsiye edilmektedir.

Bebeğin İlk 6 Ayı

Bebekler, ihtiyaç duydukları tüm besinler ve vücudun sıvı ihtiyacını anne sütünden ya da diğer sütlerden karşılamaktadırlar.

Pediatrist Stephen D.Daniels’e göre, bebeklere 6 aylık olmadan önce su vermek tavsiye edilen bir durum değildir. Diğer sebeplerin yanında bebeğin su içmesi, vücudunun besinleri absorbe etmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda su içmek 6 aydan önce bebeklerde tokluk hissine de yol açabilmektedir.

su içen erkek çocuk

Bu tokluk hissi midenin boyutuyla ilgili bir durumdur. Mide ne kadar küçük olursa bebeğin yiyip içebileceği yiyecek ve sıvı miktarı da o denli az olacaktır. Bu nedenle bebeğin düzgün bir biçimde beslenebilmesi için gereken besinlerin küçük miktarlarda verilmesine özen gösterilmesi önemlidir.

Diğer taraftan su içtiğinde bebekte beslenme konusunda bir isteksizlik hissi de oluşabilir. Bu durum, su zehirlenmesi adı verilen ve kasılma nöbetlerine, hatta komaya kadar sonuçlar doğurabilen durumun ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Böyle bir durumun meydana gelmesinin sebebi ise, aşırı su tüketiminin vücuttaki sodyum miktarının iyice seyrelmesine yol açmasıdır. Bu şekilde, dokuların iltihaplanmasına yol açan elektrolit dengesizlik problemi ile karşı karşıya kalınmış olur.

Bebek altı aylık olduğunda eğer susadıysa, ona küçük miktarlarda su verilebilir, aşırı derecede verilmesi ise midede sancılara yol açacaktır.

“Çocukların günlük olarak, vücut ağırlıklarının % 10 – 15’i kadar su içmeye ihtiyaçları vardır.”

7 Aylıktan 1 Yaşına Kadar Olan Süre: Bebeklere Su Vermeye Başlamanın Zamanı

7 aylık olduktan sonra bebekler, katı gıdalarla beslenmeye ve su içmeye başlayabilirler. Bu dönemde çocuğa su vermenin sağlığı açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Halen annesini emen, aynı zamanda takviye gıda almaya başlayan çocukların ayrıca fazladan su ihtiyacı olmaz.  Ancak su tüketiminin, anne sütü ya da diğer sütlerle beslenen çocuklara herhangi bir zararı olmadığını bilmemiz gerekir.

Diğer taraftan annesini çok sık emmeyen çocukların (genelde yalnızca sabah ve akşam birer kere emen çocuklar) gün içerisinde su tüketimini artırmalarına ihtiyaç bulunmaktadır. En fazla tavsiye edilen yöntem, bebeğe suyu vermek ve o ne kadar isterse o kadar içmesine müsaade etmektir.

1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Periyot

Bu periyot süresince çocukların günde ortalama 1,3 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Bu miktar, sadece aldıkları sıvı değil, aynı zamanda yedikleri tüm gıdalar ve içtikleri diğer tüm içeceklerin tamamından karşılanan miktarı ifade etmektedir. Eğer yedikleri besinlerden elde ettikleri su çıkarılırsa, günde tam olarak 4 bardak su içmelerinin uygun olacağı sonucuna ulaşılır.

biberonla süt içen çocuk

Bebekler İçin Ne Tür Sular Sağlıklıdır?

  • Şişe Suyu: Mineral suyu içmeleri en iyi seçenektir. Ancak bu tarz suların üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve bebekler için uygun olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Çünkü suyun sodyum (litrede 25 mg’dan az), florin (litrede 1 mg’dan az) ve nitrat (litrede 50 mg’dan az) oranlarının düşük seviyelerde olması önemlidir.
  • Musluk Suyu: Eğer musluk suyunun içilebilir olduğuna dair kesin bir garanti varsa kullanılabilir. Ancak en iyi seçenek musluk suyunun bir dakika kaynatılması ve bebeğe vermeden önce soğutulmasıdır.

Anne ve babaların, bebeklerinin sağlıklı olmaları konusunda doğdukları andan itibaren çeşitli endişelerinin bulunması çok normal bir durumdur. Ancak unutmamalıyız ki onlar da birer insandır. Su içmek gibi özel bir ihtiyaçları olduğunda, bunu karşılamanızı istediklerini size mutlaka ifade edeceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr REes, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Hansen R., Hyponatraemic seizure in a 6 month old infant due to water intoxiation. J Paediatr Child Health, 2017. 53 (7): 717-719.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.