Bebeğimin İlk Dişi
Bebeğiniz günlerdir ağzından salyalar akıtırken eline geçirdiği her şeyi de ağzına mı götürüyor? Nedensizce ağlıyor mu? Bir rahatsızlığı olduğunu düşünüyor ama nedenini bulamıyorsanız, rahatsızlığı ilk dişini çıkarıyor olması olabilir.
Bebeğinizin diş etlerinde kızarıklık ve şişme olup olmadığını, ette bir yırtık ya da çatlama gözüküp gözükmediğini kontrol edin. Saydığımız bu belirtiler kısa süre içerisinde meydana gelebilir ve çocuğunuzun ilk dişinin ucu diş etleri arasında kendini gösterebilir.
Bebeğiniz hemen hemen yedi aylık iken ilk dişine sahip olacaktır. Çocuklarda çıkan ilk diş genellikle ön alt sırada görülür. Ve bir bebeğin o beyaz inci tanesi gibi ilk dişi ebeveynlerinde büyük bir mutluluğa sebep olur.
Tabii ki öncelikle yapmanız gereken şey diş çıkarma gibi sıkıntılı bir süreçten geçen bebeğinizi rahatlatmaktır. Bu konuda çocuk dişi konusunda uzman bir doktordan yardım almanız gerekir.
Peki bu hem mutluluk hem de rahatsızlık verici duruma hazırlanmaya ne zaman başlamalısınız? Aslında cevap doğumdan itibarendir. Bebeklerin süt dişleri dokuz aylık hamilelik süresinde diş etlerinin içinde oluşurlar. Bu dişler bebeklerin ağızlarında her an görünmeye hazır tohumlar gibidirler.
Hazırlıklı olalım
Bazı bebekler farkına bile varmadan ve hiç acı çekmeden ilk dişlerini çıkarırlarken bazıları bu süreçte oldukça rahatsızlık yaşarlar. Rahatsızlık yaşayan bebeklerde ilk diş ucu gözüktüğü andan itibaren bebeğin mümkün olduğunca az acı çektiğinden emin olmalıyız. Bunu anlamanın basit birkaç yolu vardır:
- Çocukların diş çıkarma yaşı farklı olabileceği için ilk dişin dördüncü ayda, yedinci ayda ya da on ikinci ayda çıkması gibi durumlar için endişelenmeyin. Bu bilgiyi aklınızdan çıkarmadan bebeğinizin diş etlerine her gün kaynatılıp mikroptan arındırılmış suya banılan sargı bezi ile masaj yapın. Kaynatılmış suyun oda sıcaklığına gelene kadar soğumasına çok dikkat edin.
- Bebeğinizin diş etlerine çok kısa süreliğine buz sürün ya da bir-iki damla ağrı kesici damlatın. Bu işlem için kullanabileceğiniz analjezik ve homeopatik merhemler de vardır. Bebeğinizin ilk dişinin ne zaman çıkacağı hiç belli olmadığından dolayı bu tarz bir merhemi bebek çantanızda bulundurun.
- Bebeğiniz için bir diş kaşıma halkası alın. Dişlerini kendi kendine kaşımasına izin verin çünkü doğru yere doğru baskıyı o sizden daha iyi yapabilir.
- Bebeğinizin çok acı çektiğini düşünüyorsanız onu mutlaka çocuk dişi konusunda uzman bir dişçiye götürün. Diş eti çıkaran bebeklerin canı acıyabilir ama genellikle bu acı çok aşırı boyutlara varmaz.
- Eğer bebeğiniz ishalse ya da ateşi varsa bu durumun dişleri ile bir ilgisi yoktur. Bu tarz bir durumda çocuğunuzu mutlaka bir çocuk doktoruna muayene ettirin.
- Bir çay kaşığını buzdolabında bekletip soğutun. Soğuyan çay kaşığını bebeğinizin sancılı diş etine dayayıp çok hafif bastırmanız, dişin diş etini yarıp çıkmasına yardımcı olacaktır.
- Eğer evinizde bir diş kaşıma halkası yoksa soğuk ve kabuğu soyulmuş bir havuç bebeğinizin ısırma ihtiyacı için iyi bir seçenektir. Bebeğinizin havucu yanlışlıkla burnuna sokmasını engellemek adına havucu doğru boyda kesip ucunu kütleştirin.
Diş Bakımı
İspanyol Çocuk Doktorları Derneği’nin açıklamasına göre emziklerin bebeklerin dişlerine ve diş etlerine yönelik bir zararı olduğu söylencesi tamamen uydurmadır. Tam tersine emzik üç yaşına kadar çocuklarda ağlamaları azalttığı, uyumayı kolaylaştırdığı ve çocukların stresini azalttığı için kullanılabilir. Yapılan son araştırmalar özellikle uykuda emzik emen bebeklerde “ani bebek ölümü sendromu”nun çok daha az yaşandığını göstermişlerdir.
Diş sağlığı konusunda tüm bunlara ek olarak bebeklerin memeden emzirilerek beslenmesi de çok önemlidir. Memeden emzirme yöntemi ile beslenen bebeklerin diğer bebeklere göre çok daha az seviyede maloklüzyon (kapanış bozukluğu) sorunları yaşadıkları yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
Bebeğinizin henüz diş çıkarmamış olması çürük ya da bakteri oluşumlarına engel değildir. Bu nedenle bebeğinizin diş etlerini her gün ıslak ve temiz bir bez ile nazikçe temizlemeniz önerilir. İlk dişi çıktığı ya da ucunu gösterdiği andan itibarense bu işlemi temiz gazlı bez ile yapmanız, devamında ise kalan bakteriyi söküp atmanız için su kullanmanız gerekir. Eğer bebeğiniz biberondan besleniyorsa ve beslenirken uyuya kalırsa, uyandığında biberonu ona geri vermeden önce mutlaka tekrar temizleyin.
İlk diş çıktıktan sonra (genellikle alt-ön kesici diş) yanındaki diş de kısa süre içerisinde kendini gösterecektir. Ön kesici dişlerin ardından yan kesici dişler, köpek dişleri ve son olarak ortalama 30 ay sonra da azı dişleri çıkmaya devam edecek ve 20 dişlik seri tamamlanacaktır.
Süt dişlerinin bakım ve temizliğinin kalıcı dişlerdeki sağlığı etkilediğini unutmayın. Bu nedenle de çocuğunuz bir yaşına ulaştığında ve 8 dişe sahip olduğunda ona diş fırçası kullanmayı ve su ile dişlerini, ağzını çalkalamayı öğretin. Annesini taklit etmeyi seven çocuğunuzun ağzındaki suyu tükürürken çok eğlendiğini göreceksiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kobayashi, Gomide, Carrara. Timing and sequence of primary tooth eruption in children with cleft lip and palate. J Appl Oral Sci. 2010; 18 (3): 220-4.
- Rahman, A. Dentición. Hojas de hechos familiares. American Academy of Pediatric Dentristy. [En línea] Disponible en: https://cchp.ucsf.edu/sites/g/files/tkssra181/f/TeethingSP013106.pdf