Bebeğin bezini değiştirirken yaptığımız 7 hata

Eğer bir bebeğiniz varsa, bez değiştirmek günlük hayatınızın bir parçası haline gelmiştir. Peki bunu doğru şekilde mi yapıyorsunuz? Çok sık yapılan bu hataları inceleyin ve kendiniz karar verin.
Bebeğin bezini değiştirirken yaptığımız 7 hata

Son Güncelleme: 22 Temmuz, 2018

Bebeğin bezini değiştirmek her anne baba için basit bir görevmiş gibi görünebilir. Ancak, söyledikleri gibi kimse her şeyi bilerek doğmaz. Bazıları gözü kapalı yapabilirken, bazılarının bu basit görevi yapabilmek için biraz daha pratiğe ihtiyacı vardır.

Birçok insan bez değiştirme fikrini reddeder. Genelde kolay sinirlenen ve bebekleri kontrol etmekten korkan kişilerde daha yaygındır.

İnanılanın aksine, bu sadece ebeveynlerin veya annelik veya babalık fikrine alışmamış olanların muzdarip olduğu bir konu değildir. Bu fikir pratik eksikliğine ve bunun sonucunda da çocukları olduğunda gerçek sorunlarla karşılaşmalarına neden olur. Bu yüzden de, bebeklerinin bezini değiştirirken bu yaygın hataları yapmaları kaçınılmazdır.

Bebeğin bezini değiştirirken yapılan 7 yaygın hata

Her amatör gibi, bazı ebeveynler bebeklerinin bezini değiştirirken birtakım hatalar yapar. Bu hatalar:

1. Her şeyi hazır bulundurmamak

Bebeğinizi değiştirme masasına koyup eski bezi yenisiyle değiştirmek istediğinizde, yanımızda ihtiyaç duyabileceğimiz her şeyin bulunduğundan emin olmalıyız. Bunlar temiz bez ve temizlemek için ıslak mendildir. Eğer özel krem veya pudralardan kullanıyorsanız bu eşyaları da yakınımızda bulundurmalıyız.

Bu önerinin sebebi ise hiçbir koşulda bebeğinizi tek bırakmamanız gerektiğidir. Halen küçük olsa da, dikkatsizliğiniz sonucunda hareket edebilir ve bu durum düşmesiyle sonuçlanabilir.

2. Bezi çok ya da az sıkmak

İdeal olarak, bebek bezi çocuğun vücuduna bağlanmalıdır. Ancak, bu kan dolaşımını kesecek kadar sıkmanız gerektiği anlamına gelmez. Eğer bezini çıkardığınızda belirgin bir iz varsa, bir dahaki sefere daha az sıktığınızdan emin olun.

bez değiştirmek

Diğer türlüsü de çok iyi değildir: Eğer düzgün bağlanmazsa, bebeğinizin bezi yere düşecektir. Umarız böyle bir şey olduğunda bezi temizdir. Bu sorunların önüne geçmek için doğru şekilde bağladığınızdan emin olun.

3. Yanlış şekilde temizlemek

Özel bölgelerinin tamamen pislikten arındığından emin olmanın dışında, bunu doğru şekilde yapmayı da öğrenmeliyiz. En iyisi, önden arkaya doğru temizlemektir, böylece enfeksiyon riskini de azaltmış olursunuz.

4.Fazla ertelemek

Bu noktada eğer bebeğiniz kaka yapmışsa temizlemek için yeterli vakti ayırmanız gerek. Çiş çok sorun değildir, çünkü günümüzde bezler oldukça emicidir. Ancak, dışkı çok uzun süre ciltle temas ettiğinde zararlı olabilir. Çünkü çok fazla bakteri içerir.

Öte yandan, bez değiştirme sürecini çok uzatmanız da tavsiye edilmez. Bebeğiniz hem üşüyebilir hem de bir anda üstünüze veya yatağınıza çiş yapabilir.

Bebeğinizi değiştirme masasına koyup eski bezi yenisiyle değiştirmek istediğinizde, yanımızda ihtiyaç duyabileceğimiz her şeyin bulunduğundan emin olmalıyız.

5. Her zaman temiz kıyafet bulundurmamak

Bu bir seçenek değil bir gerekliliktir. Bez giyiyor olsa da, kıyafetlerini kolayca kirletebilecek lekelerin oluşmasını da gözardı etmemelisiniz.

Bu yüzden, eğer şüpheniz varsa her zaman temiz kıyafet bulundurmalısınız. Sadece bez ve temizlik malzemeleri yetmez. Yedek kıyafet bulundurduğunuzdan da emin olun.

6. Çok fazla krem sürmek

Nemlendirici ve koruyucu kremler cildine iyi gelse de, abartmayın. Güneş kremi veya farklı türde krem kullanan herkes fazla sürmenin ne kadar rahatsız edici olduğunu bilir.

Bu durum bebeğin rahatsız olmasına sebep olabilecek bir nemlilik hissi yaratabilir. Kıyafetlerini kirletmesinin yanı sıra, ürünün etkisini göstermeme riski de mevcuttur.

bez değişimi

7.  Çok fazla yenidoğan bezi satın almak

Genelde, bu bezler bebeğin ilk günlerinde ihtiyaç duyacağınız ürünlerin yanında alınır. Örneğin, ıslak mendil, biberon ve krem gibi. Ancak, bu meraka çok da kapılmamalıyız: Gerçek şu ki, yenidoğan bezleri kısa süre içinde işe yaramamaya başlar.

Bu durum bebeğinizin gelişimi ile ilgili olduğu için, her şeyi ihtiyaç oldukça almak daha mantıklıdır. Tabii ki, her zaman hafta sonunu da düşünerek.

Özellikle yeni anne baba olanlar için, bebeğinizin bezini değiştirirken yapılan bu yaygın hatalar ve bu görevle ilgili diğer yönler size oldukça tanıdık gelecektir. Bu konuda kötü hissetmemelisiniz: Her şey yavaş yavaş öğrenilir. Her geçen gün ebeveyn olmanın tadına daha çok varacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.