Bebeğinizin İlk Dişini Çıkarmakta Olduğunun 6 işareti
Bebeğimizin ilk dişini çıkardığını görmek şüphesiz biz ebeveynler için heyecan verici bir andır. Ancak zaman zaman bu süreç çocuklarımız için oldukça stresli geçebilir, hatta hiç sonlanmayacak gibi görünebilir.
Çocuğunuzun ilk dişlerinin geldiğini tespit etmenize yarayacak birçok işaret bulunur. Ayrıca bu süreci en iyi şekilde atlatmalarına yardımcı olacak bazı ipuçlarımız da var.
İlk dişini çıkardıktan sonra diğer dişler genellikle problem teşkil etmez. Diğer tüm dişler sihirli bir şekilde sorunsuz olarak gelir.
Bu süreç, çocuğunuz yaklaşık 7 aylık olduğu zaman başlar. Ancak, bu bir kural değildir ve bazı istisnalar olabilir.
Birçok bebek zaten bir dişe sahip olarak doğar. Bazen bebekler, doğumdan 2 ya da 3 ay sonra dişlerini çıkarmaya başlar. Ancak doğumdan bir yıl sonra bile hâlâ dişsiz bir gülümsemeye sahip bebekler de vardır.
Çocuğunuzun ilk dişini çıkarmakta olduğunu işaret eden göstergeler
Herkesçe bilinen ünlü ilk dişin gelişi hakkında bizi uyaran birkaç işaret bulunur. Bebeğinizin gülüşünde güzel küçük bir incinin ortaya çıkmakta olduğundan mı şüpheleniyorsunuz?
Öyleyse, beklenen anın gerçekleşmekte olduğunu bildiren 6 işareti açıklıyoruz.
- Aşırı tükürük salgılama. Bu durum, sürecin başlangıcını gösteren en açık işaretlerden biridir. Ancak, mutlaka görülmelidir diyemeyiz. Bebeğiniz aşırı tükürük salgılamaya başladığında çok sayıda mendil ve önlük kullanmanız tavsiye edilir.
- Döküntü ve öksürük. Aşırı tükürük salgısı sonucu, bebeğinizin elleri ve yüzünün etrafında tahriş oluşmaya başlayabilir. Bu durum, her iki alanı da kuru tutarak önlenebilir. Bebeğiniz ayrıca biraz öksürmeye de başlayabilir.
- Huzursuzluk ve uykusuzluk. Hem aşırı tükürük salgısı hem de diş etinde hissettiği rahatsızlıktan kaynaklanan huzursuzluk, çok yaygın bir diş çıkarma belirtisidir. Bu işlem başladığında sabırlı olmak çok önemlidir, çünkü bu ilk dişler en sakin bebeği bile korkunç bir ruh haline sokabilir.
- Bebeğiniz her şeyi ağzına sokmaya başlar. Emzirirken çocuğunuz ısırmaya mı başladı? Bu, bebeğin rahatlama sağlamak için diş etlerine baskı yapmak istediğini gösterir. Çocuğunuzun her şeyi ağzına soktuğunu fark ettiyseniz eğer, güzel haber! İlk dişi çıkmak üzere. Bir şeyleri ısırmak, diş etlerinde hissettikleri ağrıyı dindirmeye yardımcı olur. Ellerini, kıyafetlerini ve her türlü nesneyi ısırma eğilimi gösterirler. Bu süreçte çocuğunuzun; enfeksiyona, zehirlenmeye veya boğulmaya neden olabilecek şeyleri ısırmasını önlemek için onu dikkatle takip etmelisiniz.
- İshal. Hayal edebileceğinizden çok daha yaygın olarak görülür. İshal ağızlarına soktukları nesnelerin bir sonucu olarak görülür. Başka bir deyişle, diş çıkarma sürecinin kendisi ile doğrudan bağlantılı değildir. Ancak bu semptom uzun süre devam edecek olursa, mümkün olan en kısa sürede çocuk doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Çünkü ishal, başka bir tıbbi durumun belirtisi de olabilir.
- Her türden ruh hali değişiklikleri. Bir çocuğun davranışındaki ve ruh halindeki değişiklikler korkutucu boyutta olabilir. Bebek acı ve rahatsızlıktan dolayı uyuşuk veya ilgisiz olabilir. Diş çıkarma süreci başladığında, bazı bebekler ise daha aktif bir hale gelirler. Onları bu rahatsızlıklarından uzaklaştıracak çeşitli aktiviteler aramaya başlarlar. Hatta kendi kulak ve saçlarını bile çekebilirler.
İlk dişin ortaya çıkışı: Süreç nasıl devam eder?
Yukarıda belirttiğimiz işaretlerden herhangi biri, bebeğiniz ilk dişini çıkarırken görülebilir. Bu işaretler diş çıkarma sürecinin başladığını bize bildirirler.
Böyle bir durumda nasıl davranmalıyız? Çocuklarımızı sakinleştirmek ve onları rahatlatmak için neler yapabiliriz?
Her zaman olduğu gibi, güvendiğiniz bir çocuk doktoruna gitmekten daha iyi bir şey olamaz. Ancak bir uzman bu hipotezi doğrulayabilir veya semptomların başka bir şeyin işareti olduğunu size söyleyebilir.
Uzmanların bizlerle paylaştığı bilgiler, içimizin rahatlamasını sağlar ve bu bilgiler çocuğunuzun acılarını nasıl hafifleteceğinizi bilmek adına önemlidir.
Eğer çocuk doktorunuz belirtilerin ilk süt dişlerinin çıkmasından kaynaklandığını doğrularsa, çocuğunuz için bazı damlalar yazabilir. Bu damlalar, diş eti ağrısını yatıştırmada son derece etkilidir. Ancak çocuk doktorları, olası yan etkilerin önlenmesi adına bu damlaların makul bir şekilde kullanılmasını önermektedirler.
Bebeğinizin acısını hafifletmek için bazen jel ve lastik emzik kullanımı da önerilir. Tüm bu ipuçlarıyla birlikte, sürecin herkes için daha keyifli olacağını göreceksiniz. Bundan sonra sizin için, çocuğunuzun inci gibi bembeyaz dişleriyle yenilenmiş gülümsemesinden daha güzel bir şey olmayacak.