Bebeğinizin İşaret Dilini Öğrenmek
Birçok anne bebeğinin ihtiyaçlarını anlamak için savaşır. Bununla birlikte, onların kendini ifade etmek için kullandığı birçok yöntemleri anlayabilmek için, açık fikirli olmak ve bebeğin işaret diline ilgi göstermek gereklidir.
Özellikle konuşamadıkları zaman, bebekler kendilerini vücut diliyle ifade ederler. Ve, siz eğer bu küçük jestler hakkında bilgi sahibi olursanız, ona ne olduğunu ya da sizden ne istediğini hemen anlayabilirsiniz.
Ağlamak, bebekler için iletişimin en yaygın şeklidir, ama tek iletişim şekli bu değildir. Ayrıca, bebekler, ilginizi çekmek için kendilerini vücut hareketleri, gülümseme, jestler ve seslerle de ifade eder.
Genellikle, bebeğin işareti ebeveynlerine yönelikse daha yoğun ve dikkat çekici olur. Siz varken, ağlaması daha şiddetli olur ama bir yandan da özellikle de bebeğiniz ona bakan bir insanın yanından geldikten sonra, en güzel gülümsemelerini de siz görürsünüz.
Bebeklerin dili jestlerle başlar
Tüm bebekler, anlaşılmak için jestler yapar, tavır gösterir ve çeşitli sesler çıkarır. Örneğin, birlikte oynarken, uzağa bakıyorsa, kafasını çeviriyor ya da arkasına doğru uzanıyorsa, ara vermek ve daha sonra oynamak istediğini anlatmaya çalışıyor olabilir.
Ağlaması, yalnızca aç olduğu anlamına gelmez. Her bebeğin, rahatsızlığını belli etmek için farklı bir ağlama şekli vardır ve siz de zamanla bunları tanırsınız. Bu küçük jestleri tanımak için sabırlı olun.
Bebeklerin ne istediğini anlatmak için birçok yöntemi vardır. Eğer birlikteyken bebeğiniz gülümsüyorsa, bu onun iyi, rahat ve mutlu hissettiğini gösterir. Bu işaretleri keşfetmenin, uykuya dalmak ve onu ne zaman uyutacağınızı bilmek gibi rutinleri sağlamakta çok faydalı olacağını göreceksiniz.
Bebeğiniz yaklaşık 8 aylık olduğunda, arkadaşlarınız ya da çocuk doktorunuz yaklaştığında, çocuğunuzun boynuna sarılıp ağlamaya başladığını fark edeceksiniz. Bu, onun tanıdığı ve tanımadığı insanları ayırt edebildiğini ve ona yaklaşan yabancılardan korktuğunu gösterir.
Yeni doğmuş bir bebeğe karşı gösterilen sevgi, dünyadaki en güzel şeylerden biridir.
-Bilinmeyen yazar-
Zaman geçtikçe, onu dostane bir şekilde karşıladıklarını görecek ve bu fikre alışarak, sonunda onları kabul edecekler. Ama bu biraz zaman alacak.
Bebeklerde, aynı işaretlerin farklı anlamlar ifade edebileceğini bilmek önemlidir. Bu yüzden, bebeğinizle oynamayı öğrenmek zaman, sabır ve fedakarlık ister.
Bu işaretlere doğru şekilde cevap vermek, çok fazla ilgi gerektirir ve bağı güçlendirir. Bunu yapmanın yolu iyi bir gözlemci olmak ve bebeğinizin kişisel dilini deşifre etmek için sabırlı olmaktır.
Bebeğinize işaret dili öğretin
Her zaman bebeğinizin hızında gitmek ve onun eğlendiğinden emin olmak çok önemlidir. Bebeğiniz iletişim kurmaya ilgi duyduğunda buna başlamak için ideal zamandır. Onun ilginizi çekmek için daha sosyal olduğunu, mırıldanmaya başladığını ve sesler çıkarıp ifadeler kullandığını göreceksiniz.
Bir kelime söylediğinizde, aynı zamanda bir işaret yapın ya da adını söylediğiniz nesneyi gösterin. Bebeğinizin ikisi arasındaki ilişkiyi görmesi ve net bir şekilde anlaması için her zaman aynı işareti kullanın, bunu birkaç kere tekrar edin ve önemli kelimeyi vurgulayın.
Birkaç gün sonra bebeğiniz bu işareti tek başına yapmaya başlayacak, bu birkaç hafta da sürebilir, yani sabırlı olmanız çok önemlidir. Bunu bebeğiniz için eğlenceli bir hale getirin. Bebeğiniz, bundan keyif alırsa öğrenmesi daha kolay olacaktır.
Deneyebileceğiniz birkaç işaret
Farklı uzmanlar, farklı işaret grupları öneriyor. Bebeğinizle yapacağınız işaretler programı Amerikan İşaret Dili’ne göre yapılmıştır; bebek işaret programı, özellikle bebekler için tasarlanmış basit bir işaret seti kullanmaktadır.
Bu sistemlerin işe yarayabileceği gibi, sizin ürettiğiniz bir sistem de uygun olabilir. Bir kelimenin anlamını belli eden herhangi bir jest mutlaka işe yarayacaktır. İşte sizin için birkaç örnek:
- Yemek: parmak uçlarınızı dudağınıza koyun.
- Bitti/gitti: avuç içleriniz karşıya bakacak şekilde ellerinizi iki yana açın.
- Korku: göğsünüze hafifçe vurun.
- Sıcak: kolunuzu bir şeye dokunmak için açın ve hızlıca geri çekin.
- Nerede? Omuzlarınızı kaldırıp ve avuçlarınızı açın.
- Tavşan: burnunuzu büzün ve iki parmağınızla kulak işareti yapın.
- Araba: hayali bir direksiyonu çevirin.
- Kitap: ellerinizi birleştirin ve avuç içleriniz gözükecek şekilde açın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Farkas, C. (2007). Comunicación gestual en la infancia temprana: Una revisión de su desarrollo, relación con el lenguaje e implicancias de su intervención. Psykhe (Santiago), 16(2), 107-115. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282007000200009&script=sci_arttext&tlng=e
- González Vargas, A. H. (2014). La adquisición del lenguaje y la gestualidad en la interacción adulto-bebé-objeto. http://148.206.79.158/handle/11191/5116
- Farkas, C. (2007). Desarrollo de la comunicación gestual intencionada en bebés: estudio de un caso. https://repositorio.uc.cl/xmlui/bitstream/handle/11534/28764/Desarrollo%20de%20la%20comunicación%20gestual%20intencionada%20en%20bebés-%20estudio%20de%20un%20caso.pdf?sequence=1