Bebeğinizin Kabızlık Sorununu Gidermek İçin Yapılacak Masajlar

Bebeğinizin Kabızlık Sorununu Gidermek İçin Yapılacak Masajlar

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2018

Kabızlık, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen ve büyük tuvaletini yapamamak olarak nitelendirilen bir problemdir. Kabızlık sorunu, özellikle ilk aylar süresince bebeği etkileyen can sıkıcı ve stresli bir durumdur.

Süt şekerine karşı hassasiyet, yemek düzeninin değişmesi, katı gıdalar, susuzluk, annesini emdiği periyotta gereğinden fazla süt alması, bebeğimizin bu mide rahatsızlığına yakalanmasına neden olan etmenler arasında bulunmaktadır.

Bebeğimin Kabızlık Sorunu Yaşadığını Nasıl Anlarım?

kabız olmuş bebek

Sevgili ufaklığımız kabızlık problemi yaşamaya başladığında, daha huzursuz, değişken bir ruh haline sahip olur ve daha endişeli bir tavır sergilemeye başlar.

Bu durumdan rahatsız olan bebeklerde, gaz ve kramp oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Uzmanlar, annelerini emdikleri süreçte bebeklerin her yemek sonrasında çıkardıklarını belirtmekte, ancak eğer kabızlık problemi yaşarlarsa, tuvaletlerini yapma periyotlarının büyüdükçe seyrekleştiğini ifade etmektedirler.

Eğer sizin bebeğiniz de kabızlık sorunu çekiyorsa, hiç zaman kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmanız gereklidir. Biz anne ve babalara düşen görev, bu problemin çocukların hayatında kronik bir hal almasını ve onların hayatlarını zorlaştırmasını engellemek için gerekli önlemleri almak olacaktır.

Unutmayın ki, bebeğin sindirim sistemi içerisinde dışkı ne kadar uzun süre kalırsa, süreç bebek için bir o kadar acılı ve zorlu olacaktır. Çünkü bu uzun süreç içerisinde dışkı katı ve kuru bir yapıya sahip olacaktır.

Bebeklerde Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Masaj yapılan bebek

Bebeğin beslenme düzenini değiştirmek, sindirim sisteminde ani değişikliklere yol açabilir. Çünkü bebeğin vücudu bu yeni besinlere kendini alıştırmaya çalışacaktır.

Katı Gıdalar. Eğer bebeğiniz katı gıda tüketmeye başladıysa, lif oranı düşük gıdaları azaltmanız gerekecektir. Çünkü bu tür gıdalar kabızlığın ana nedenleri arasında olabilir. Meyve ve sebze yemek, bebeğin sindirim döngüsünü düzenleyecek ve aynı zamanda gerekli vitamin ve diğer besleyici maddeleri almasına yardımcı olacaktır.

Su Eksikliği. Eğer bebeğiniz gün içerisinde yeterince sıvı tüketmezse, vücudu ihtiyaç duyduğu sıvıyı aldığı gıdalardan ve sindirim sistemi içerisindeki dışkıdan karşılamaya çalışacaktır. Bu nedenle, çocuğun sindirim sisteminin daha ilk aşamada sorun yaşaması ve kabızlık problemine sebep olmasını engellemek için, gün içinde ona meyve suları, çorbalar ve yeterli miktarda su vermeniz tavsiye edilmektedir.

Ayrıca çocuğu sadece süt içmeye de alıştırmamak gerekir. Çünkü aşırı miktarlarda kalsiyum tüketimi erken yaşlarda kabızlığa neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için, bebek beslenme geçişine tam olarak alışana kadar sütle birlikte meyve suları ve biraz anne sütü ilave etmeyi ihmal etmeyin.

Kabızlık Sancısını Dindirmek İçin Ne Yapmalıyım?

Ufaklığımızın sindirim fonksiyonlarını düzenlemek için ilk yapmamız gereken şey, beslenme şeklini düzenlemek olacaktır. Buna ek olarak, sindirim sistemini harekete geçirmek için basit ve hafif bir masajın da çok faydası dokunacaktır.

Saat Masajı. Bebeğinizin sindirimine yardımcı olmak için, ayak bileklerinden tutup karnına sürekli ve derin hareketlerle, saat yönünde masaj yapın. Bu sayede sindirim sisteminin çalışmasına ve mide ile bağırsaklarının gelişmesine yardımcı olursunuz.

Süpürme Hareketi İle Masaj. Bu masajı yapmak için bebeğinizi sırt üstü yatırın ve karnına süpürme ya da çekme hareketi ile masaj yapın. Bunu yaparken, hareketi avuçlarınızla yukarıdan aşağıya olacak şekilde, kaburgadan karnın alt bölgelerine doğru yapmanız gerekmektedir.

Yan Taraf Masajı. Eğer bebeğiniz tuvaletini yapma problemi yaşıyorsa, bu masaj onun için ideal olacaktır. Bebeği sol tarafı üzerine yatırın, on dakika boyunca bir bacağını açıp diğerini karnına doğru hafifçe bastırın. Bu masajı günde 5 -6 kez yapmanız, bebeğin sindirim organlarının harekete geçmesine yardımcı olacaktır.

Bisiklet Masajı. Bu masajda bebek sırt üstü yatırılır, bacakları tutularak bisiklet hareketi yaptırılır. Bacaklarının karnına doğru hareket ettiğinden emin olmalısınız. Bu sayede bağırsak içi maddeler ve sindirim sistemi harekete geçecektir.

İki Elinizle Masaj. Çok nazik bir biçimde bebeği yüz üstü yatırın. Masajı sürdürebilmek için bebeğinize oyalanacağı oyuncaklar vermeyi unutmayın. Çünkü bu pozisyonda durmak bebeklerin pek hoşuna gitmeyecektir.

Bacaklar Yukarıda Masaj. Masaj esnasında bebeğinizi sırt üstü yatırmanız, çok nazik ve hassas bir biçimde bacaklarını bükerek karnına hafif bir biçimde bastırmanız gerekmektedir. Bu masaj egzersizinin, 3 set ve 10’ar tekrar halinde yapılması, bebeğinizin tuvaletini yaparken çok daha iyi bir performans göstermesini sağlayacaktır.

Uzmanlar, elle yapılan masajın bebeklerde görülen kabızlık sorunu için oldukça faydalı olduğunu, bu yöntemlerin bebeklerinin sancısını dindirmek için çeşitli tekniklere güvenen anne ve babalara son derece yardımcı olduklarını ifade etmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Christodouilides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Boilesen SN., Tahan S., Dias FC., Fonseca LC., et al., Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolsecents: is there evidence? J Pediatr, 2017. 93 (4): 320-327.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.