Bebeğinizle Beraber Uyumanın Sonuçları

Bebeğinizle Beraber Uyumanın Sonuçları

Son Güncelleme: 13 Haziran, 2018

Bu yazıda, yatağınızı bebeğinizle paylaşmanızın ne demek olduğundan bahsedeceğiz. Bu durumun sonucunda, partnerinizle olan ilişkinizde neler yaşayabileceğinizi sizlerle paylaşacağız.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren ondan asla ama asla ayrılmak istemezsiniz, bir saniye bile olsa ondan uzakta kalmayı tercih etmezsiniz.

Bir kere bile düşünmeden, tüm enerjinizi, ilginizi ve zamanınızı sadece çocuğunuza ayırmak istersiniz. Hayatta sahip olduğunuz diğer sorumluluklarınızı bir tarafa bırakırsınız. Partnerinizle olan ilişkiniz de buna dahildir. Ancak partnerinizi bir tarafa atmanız ne kadar doğru?

Şefkatli ilgili ebeveynlik, günümüzde özellikle batı kültüründe hızla popüler olmaktadır. Bunun nedeni, anne ve bebek arasındaki bağdan kaynaklanmaktadır. Bu şekilde, çocuğunuzun hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarına kendinizi adayarak karşılıksız olan sevginizi göstermiş olursunuz.

Bu tanımı bulan kişiler çocuk doktoru olan William Sears ve hemşire olan Martha Sears’tır. Martha Sears, çocuğunuzla aranızda gelişen duygusal bağı güçlendirecek tavsiyeler veren birçok kitabın yazarıdır. 

Aşırı ilgili ebeveynliğin savunucuları, bir annenin, ruhu ve bedeniyle tamamen kendisini çocuğuna adaması konusunda ısrarcıdır. Tabii ki birinin evladınıza tüm sevgi ve ilginizi vermenizin gerektiğini size hatırlatmasına gerek yoktur.

Şefkatli ebeveynliğin yaptığı etkiyi kanguru tekniğinde de görebilirsiniz. Bu tekniği kullanan aileler, bebeklerini arabada taşımak yerine kucaklarına alırlar.

Bu teknik, hem anneyi hem de babayı çocuklarını büyütme görevinde etkin kılar. Popülerliği hızla artan bu tekniğin en yaygın uygulandığı yer ise yataktır. Bu tekniği uygulayan aileler bebekleriyle beraber uyumayı seçebilir.

Şefkatli ebeveynliğin ne olduğunu çoğunuz mutlaka biliyorsunuz ve uygulamaktan da keyif alıyorsunuz. Ve çoğu aile bu tekniği uygularken çocuklarıyla beraber uyuyor. Ancak anne ve baba da beraber vakit geçirmeyi unutmamalıdır.

Çocuğunuzla beraber uyumanızın sonuçları nelerdir?

bebekle beraber uyumak

Bir annenin duyguları, doğumdan sonra ve lohusalık döneminde karmakarışık bir haldedir. Doğumdan sonra geçen altı hafta boyunca libidosu belirgin olarak düşer. Anne, partneriyle olan ilişkisini bu sürede geri plana atar.

Bebekle ilgilenmek, gece ve gündüz, çiftin zamanının çoğunu alır. Adeta başka herhangi bir şey için zaman kalmaz.

Lohusalık dönemi sona erdikten sonra libidonuzun yavaş yavaş yerine geldiğini hissedersiniz. Artık partnerinizle tekrar yakınlaşmaya başlayabilirsiniz.

Ancak yatağınızda bulunan bir bebek, ilişkinizi tekrar inşa etme sürecinizde sizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Bebeğinizle beraber uyumayı ve bebeğinize yatak odanızda bir yer verme kararını partnerinizle birlikte almanız gerekir.

Eğer ikinizden biri bu fikre katılmıyorsa, bir süreliğine durmanız en iyi karar olacaktır. Anne ve babanın biraz da olsa mahremiyete sahip olması oldukça önemlidir.

İlişkiyi ihmal etmeme görevi

yatakta çift

Eğer partneriniz ve siz bebeğinizi yatağınıza kabul etmeye karar verdiyseniz, bu kararınızın olumsuz sonuçlarından kaçınmalısınız. İlişkinizi yenilemek için başka yollar bulmaya çalışmalısınız.

  • Yakınlık, sadece yatak odasında kurulmaz. Gün içinde de aranızdaki bağı kuvvetlendirmenin yolları bulunmaktadır.
  • Akşam yemeği sırasında birbirinizle konuşun veya mutfağı toparlarken sohbet edin. Birbirinize olan ilginizi açık bir şekilde göstermeniz, doğumdan sonra ilişkinizi tekrar rayına oturtmanız için oldukça önemlidir.
  • Televizyonu kapatın, birlikte bir şarap veya kokteyl için. Eğer hala emziriyorsanız alkolden kaçınmanız gerekir. Ancak bebeğiniz uyuduktan sonra, alkolsüz bir kokteyl içebilirsiniz. Bu sırada partneriniz de bir kadeh şarap içebilir. Bu etkinlik romantik bir akşam geçirmenizi sağlayacaktır.
  • Mümkün olduğu kadar birlikte yapabileceğiniz aktiviteler bulun. Yorucu bir günün ardından birlikte duşa girmeniz oldukça keyifli olabilir. Bir masaj veya en basiti beraber bir gazete okumanız bile kolay bir şekilde ilişkinizi güçlendirecektir.
  • Flört etmeye devam edin. Birbirinizi şımartmamanız için bir neden yok. Birbirinize çiçekler alabilir, el ele yürümeye devam edebilirsiniz.
  • Evlilik ve çocuk sahibi olmak, partnerlerin birbirlerine olan davranışlarını etkilememelidir.

Bir aile kurmak bir hayli güç olabilir. Bir çocuk dünyaya getirerek büyük bir sorumluluk almış olursunuz. Onu büyütmeniz ve yapabileceğinizin en iyisini yaparak onunla ilgilenmeniz gerekir. Ancak evrenin merkezi onlar değil.

Zaman zaman teselliyi partnerinizin kollarında aramanız iyi bir şeydir. Kendinizi tekrar eskisi gibi hissetmeniz için ihtiyacınız olan sevgiyi ve huzuru orada bulabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.