Bebek Mamasını Nasıl Bırakırsınız
Bebeklerin anne sütünden sonra yedikleri ilk yemek ezilip püre haline getirilmiş bebek mamalarıdır. Çocuk doktorlarınız bebeklerinizin katı gıdalara başlayabileceklerine karar verdiklerinde siz annelere, onlar için en ideal yiyecekler konusunda da bilgi vereceklerdir.
Doktorlar anneleri, bebeklerinin sindirim sistemini zorlamadan nasıl yeni yiyeceklere geçecekleri konusunda da eğiteceklerdir.
Daha sonrasında süt dişleri çıkmaya başladığında bebekler yiyecekleri çiğnemeyi öğreneceklerdir. Bu noktada püre haldeki bebek mamalarından oluşan beslenme düzenlerine katı gıdaların da girmeye başlaması gerekmektedir.
Bebeklerin yeni şeyler öğrenme süreçlerine tüm aile katkı sağlamalıdır. Bebeklerimize öğretmemiz gereken birçok şey arasında katı gıdalara geçiş süreci en önemlilerden biridir.
Pürelerden Lapa Yiyeceklere Çatal ile Geçiş
Sevgili anneler, eğer çocuklarınıza bebek maması vermeyi bir anda kesip onlara daha katı yiyecekler vermeye başlarsanız onların bu yeni yiyecekleri reddetme ihtimallerini kuvvetlendirmiş olursunuz.
Bebeklerinize ilk püre mamalarını verdiğiniz zamanki davranışlarını hatırlayın ve onların bu yeni katı yiyecekleri hemen bir anda kabullenmelerini beklemeyin.
Süreci doğru yönetebilmek ve yeni bir yemek denemek istemeyen aç bir çocuğun öfke krizlerine maruz kalmamanız için (ki bu krizler baş edilmesi zor durumlardandır) size önerimiz püre mamalardan lapalara bir çatal yardımı ile geçmenizdir.
Bu süreci aşama aşama gerçekleştirmenizi öneriyoruz. Başlangıçta mutfak robotunda iyice ufalayarak hazırladığınız mamayı devamında her seferinde biraz daha az parçalayarak hazırlayın.
Yeni yiyeceklere bu şekilde kademeli olarak alıştırmaya çalıştığınız bebeğiniz yine de yemeyi reddedebilir. Onun bu davranışı hevesinizi kırmasın, uyguladığınız bu yöntem diğer tüm yöntemlerden çok daha başarılı sonuçlar vermektedir ve göreceksiniz bebeğiniz kısa sürede yeni yiyeceklere uyum sağlayacaktır.
Bebeklerin beslenme düzenlerindeki ani ve büyük değişikliklerin onlar için uygun olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Bebeğiniz Yeni Yiyeceği Yemek İstemezse Paniklemeyin
Bebeklerinizin ilk denemenizde yeni yiyeceği büyük ihtimal ile tükürecek ya da ağızlarında yutmadan ve çiğnemeden tutacaklardır. Ağızlarında yemek varken öksürebilir ve size boğulmaları ihtimalini düşündürtüp korkutabilirler ya da ağlamaya başlayabilirler.
Yukarıda örneklendirdiğimiz olumsuz senaryolar her gün karşılaştığınız zorluklardansalar umudunuzu asla yitirmeyin. Bebeklerinize yeni yiyecekler yedirme ve tükürdükleri yiyecekleri temizleme konusunda ısrarcı olmalısınız. Kaç kere tekrarlamanız gerekirse gereksin her seferinde aynı güler yüzünüz ile onlara bir çatal yiyecek daha uzatın ve bu sırada da şarkı söylemeyi deneyin. Tüm bu uygulamayı bebeğinizin karnının doyduğundan emin olana kadar tekrarlamaya devam edin.
Ne olursa olsun asla moralinizi bozmayın ve çocuğunuzun olumsuz ruh halinizi fark etmesini engelleyin.
Bebeğiniz o anda yemek yeme saatinde olduğunu anlamalı ve siz de hareketlerinizden taviz vermeden onu beslemeye devam etmelisiniz. Bebeğinize gülümseyen yüzünüz ve sakin hareketleriniz ile bu anın beraber hoşça vakit geçirdiğiniz bir an olduğunu hissettirebilirsiniz.
Yemelerinde Sakınca Olmayan Yiyecekleri Ulaşılabilir Kılın
Eğer doktorunuz bebeğinize ekmek, krep ya da yumuşak bisküvi verebileceğinizi söylüyorsa bu tarz yiyecekleri onun ulaşabileceği plastik bir kap içerisine koyun. Yiyeceği kendi eli ile alıp ağzına götürecek olan bebeğiniz bu şekilde çiğneme alıştırmaları yapma imkânına kavuşacaktır.
Sizin Kullandığınız Yemek Tabaklarınızda Yemelerine İzin Verin
Çocuklar büyüklerin tabaklarında yemek yemeye bayılırlar. Siz kendi tabağınızdan bir şeyler atıştırırken çocuklarınız, yediğiniz şeyin ne olduğunu bilmeseler bile sizin yediğiniz yemekten yemek isterler.
Çocuğunuza mesela pilav ve fasulye gibi yeni bir yiyeceği denetmek istiyorsanız bu yemeği ona aynı sizin kullandığınız tarzda bir tabak içerisinde sunabilirsiniz.
Önemli olan çocuğunuzun masada sizin ile birlikte oturup sizin yiyeceğinizi nasıl çiğnediğinizi ve bu yiyecekten keyif aldığınızı gözlemleyebilmesidir.
Yiyecek Değişimini Bir Kere Gerçekleştirdikten Sonra Geri Adım Atmayın
Çocuğunuza katı gıdalar vermeye başladıktan sonra “bugün canı bunu yemek istemiyor” gibi bahanelere sığınıp eski püre mamalara dönüş yapmayın.
Çocuğunuzun “olan yiyecek bu ve ben bu yiyeceği yemek zorundayım” fikrine alışmasını sağlamalısınız.
Çocuklarınıza Farklı Tatlar İçeren Menüler Sunun
Çocuklarınızın beslenme düzenlerini değiştirirken kullanabileceğiniz pek çok farklı tarif vardır.
Çocuğunuzun besin düzenine yeni tatlar eklemeniz yeni tariflere de ulaşabilmeniz anlamına gelecektir. Artık eskisi gibi bebeğinizi her gün aynı püre mama ile besleyemeyeceğinizi anlamalı ve bu duruma alışmalısınız.
Bu şekilde çocuklarınız sürekli farklı şeyler yemeye alışıp yemek reddetmeyi bırakacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
- Birch L. L. (2016). Learning to Eat: Behavioral and Psychological Aspects. Nestle Nutrition Institute workshop series, 85, 125–134. doi:10.1159/000439503