Bebekler İçin Kraniosakral Terapi Nedir?

Bebekler İçin Kraniosakral Terapi Nedir?

Son Güncelleme: 21 Temmuz, 2018

Kraniosakral terapi doğum sırasında sorun yaşayan veya erken doğan bebekler için son derece faydalı. Bu makalede sizlerle Kraniosakral terapinin faydaları ve olası sakıncalarını paylaşacağız. Kraniosakral terapi tamamen uyarılma ve primer solunum hareketleri ile ilgilidir. Bu terapi embriyonik (ilkel) aşamadan başlayarak tüm vücudun dikkate alınmasını gerektirir. Kraniosakral terapi almak için en kusursuz zaman ise doğumdan 48 saat sonrasıdır.

Kranoisakral terapi nasıl yapılır? 

Beyin omurilik nabzı bebeklerde sağlıkla ilgili en temel göstergelerden biri olarak kabul edilir. Sinir sisteminin ve vücuttaki diğer organların düzgün çalışması bu önemli nabza bağlıdır.

Bu nabzın ritmi baş, boyun ve omurilik bölgesine uygulanan hassas bir masajla düzenlenebilir. İşte kraniosakral terapinin konuya dahil olduğu kısım da bu.

Bu terapi minik yavru annesinin kollarındayken yapılmalıdır. Terapi emzirme sırasında da uygulanabilir. Terapi uzmanının elleri bebeğin vücudunda dolaşarak omurgası ve kafatasında durur ve bu şekilde var olması muhtemel gerginlikleri alır.

Normal şartlar altında, kraniosakral terapi bir saat civarı sürer. Seans sayısı ise bebekteki problemlerin şiddetine göre değişir. 

Ebeveynlerin görevi ise, uzmanlara bebekte herhangi bir değişim görürlerse bunu bildirmektir. Aynı zamanda, eğer uzman da uygun görürse ebeveynler ek tedavi de uygulayabilir.

Kraniosakral terapi faydaları 

Bu terapi sadece belirli ülkelerde biliniyor. Sahip olduğu pek çok faydadan ötürü, uygulanması son derece önemli. 

Hatta, eğer yeni doğanın doğumunda zorluklar yaşanmışsa uygulama yöntemi özellikle önemli. Aşağıda size kraniosakral terapinin birkaç faydasından bahsedeceğiz.

  • Bebekle kurulan bağı güçlendirir. Kraniosakral terapi seansları yoluyla bebekle kurulan bağ güçlenir. Hatta eğer uzmanla olumlu ve güvene dayalı bir iletişim kurulursa, bebek daha da güvende hisseder.
  • Prematüre bebekler çok daha hassastır. Bu seanslar uzmanların bebeğin fiziksel ve duygusal durumunu keşfetmesini sağlar. 
bebekler için kraniosakral terapi
  • Kraniosakral terapi aracılığıyla uzmanlar ayrılık, stres, ağlama veya huzursuzluk gibi travmalar olup olmadığını bulabilirler. Hatta -eğer varsa- hipotoni veya doku gevşekliği gibi eksrem vakalar da keşfedilebilir.
  • Kraniosakral terapi vücudun hareketini sağlayan denge ve düzeni kurar. Kemik ve iç organların gelişimine yardımcı olan lenf sıvısı dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sinir sistemine zarar verebilecek olan rahatsızlıklar da bu şekilde tedavi edilir.
  • Kolik, dikkat eksikliği, otizm, öğrenme güçlüğü, koordinasyon eksikliği, hiperaktivite, kemik hastalıkları ve kulak enfeksiyonları gibi diğer sağlık sorunlarının çözümünde de destekleyicidir. 

 “Terapi uzmanının elleri bebeğin vücudunda dolaşarak omurgası ve kafatasında durur ve bu şekilde var olması muhtemel gerginlikleri alır.”

Kraniosakral terapi sakıncaları 

Kraniosakral tedavi almadan önce, anne babalar uygulamayı yapacak olan uzmanı büyük bir titizlikle seçmeli. 

Yanlış uygulamalar bebeğin sağlığı üzerinde ciddi problemler yaratabilir. Nadiren de olsa, yaralanma veya ölüm de görülebilir.

Eğer bebeğinizde herhangi bir ağrı veya hastalık yoksa, kraniosakral terapi gerekli değildir. Öte yandan, eğer bebeğin sağlık sorunlar veya bazı rahatsızlıkları varsa çocuk doktorunuza uygun tedavi yöntemlerini danışmalısınız.

kraniosakral terapi sakıncaları

Kaç seans gerekli? 

Kraniosakral terapi sağlık sorunları olan bebeklere özellikle tavsiye edilir. Çoğu durumda, çocuğun beyin ve omuriliğindeki farklı bölgeleri tedavi etmek için tek bir seans yeterlidir.

Ancak, eğer çocuk kas veya sırt ağrıları çekiyorsa bu seanslar ihtiyaç duyulduğu sürece devam ettirilmelidir. Bu çoklu seanslar aynı zamanda kafatası problemlerinde de yapılabilir.

Çocuğun kendini güvende hissetmesi için anne babalar terapi seansında hazır bulunmalıdır. Bu uygulamayı da kolaylaştırır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bazı çocuklar tek bir seansta olumlu gelişme gösterirken, rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak bazı çocuklar da daha fazla terapiye ihtiyaç duyabilir.

Eğer bir ebeveyn olarak çocuğunuzun acı çektiğini görüyorsanız ve pediyatristiniz de kraniosakral terapi öneriyorsa, bu uygulamayı yapması için en kalifiye uzmanı bulduğunuzdan emin olun.

Ayrıca çocuklara terapi için zaman tanımak da çok önemli. 

Böylece kendilerini daha rahat hissederler. Ki bu tür terapilerin başarısı için rahat olmak son derece önemli bir faktör.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.