Anne-Bebek Yüzme Derslerinin Faydaları

Anne-Bebek Yüzme Derslerinin Faydaları

Son Güncelleme: 19 Temmuz, 2018

Anne – bebek yüzme dersleri, bebeğinizin su ortamında uyarılmasını sağlar, çokça faydası olmakla birlikte bebeğinizle oyun oynama şansı da sunar. Bebekler için eğlenceli olmanın yanı sıra, ebeveyn-çocuk bağının güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.

anne bebek yüzerken

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için bolca uykuya ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte, uyanık oldukları zamanlarda aktivitelere katılımları onların eğitimi için oldukça önemlidir. Anne ve bebek yüzme dersleri, çocuğunuzun bedenini ve zihnini canlandırmak için mükemmel bir seçenektir.

Buna ek olarak, bu su ortamında gerçekleşen etkinlik, ebeveyn ve bebek arasındaki duygusal bağları güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, bebeğinizin rahatlamasını ve eğlenerek öğrenmesini sağlar.

Anne – bebek yüzme dersi nedir?

Anne – bebek yüzme dersleri, basit fiziksel aktivitelerden fazlasını sunan bir dizi hareket ve pozisyon içerir.

Amaç, dördüncü aydan sonra kas-iskelet sistemi yüzmeye hazır olan bir bebeğe yüzme öğretmenin çok daha ötesindedir.

Öte yandan, bu eğlenceli aktivite bebeklere su ortamında gerçekleşen bir uyarım sunar.

Ebeveynlerinin yardımıyla, ufaklıklar suda hareket etme hissini yaşarlar. Ayrıca yüzmeyi öğrenirler. Bunun yanında, hissetme ve dokunma duyularını geliştirmeye olanak sağlar.

Anne – bebek yüzme dersleri kademeli bir şekilde gider. Böylece, bebeğin gerçek hayata uyum sağlamasına yardımcı olur.

Yarı daldırma yöntemi, bebeklerin kendilerini güvende hissettikleri yer olan anne rahminin içindeymiş hissi uyandırır.

Anne – bebek yüzme derslerinde uzman bir rehberden destek alınmalıdır.

Uzmanlar bebeğin yaşına ve özel ihtiyaçlarına en uygun egzersizleri ve oyunları hazırlayacaktır.

bebeğyle yüzen anne

Anne – bebek yüzme derslerinin faydaları

Bu aktivite bebeklere aşağıdaki yararları sağlar:

  • Psikomotor uyarım: Bebekler yürüyemez ve karmaşık hareketleri gerçekleştiremezler. Bunun nedeni, kas ve iskelet sistemlerinin hala olgunlaşmamış olmasıdır. Anne ve bebek yüzme dersleri onların üç boyutlu hareketleri deneyimlemeleri ve motor becerilerinin gelişmesi için en iyi yoldur.
  • Dolaşım ve solunum sistemlerin güçlendirilmesi: Oyunlar ve hareketler yoluyla su içi stimülasyon, kalbin, akciğerlerin ve damar yapısının güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu, kan dolaşımını güçlendirir. Sonuç olarak, kalp hızı artar ve doku oksijenasyonu optimum seviyeye gelir.
  • Bilişsel beceri gelişimi: Anne – bebek yüzme dersleri bebeğin bilişsel, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca bu su bazlı stimülasyon, öğrenme ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek: Yüzme, bebeğin fiziksel direncini artırıp doku oluşumunu desteklediği gibi bağışıklık sistemine de fayda sağlar ve bir dizi hastalığa yakalanma riskini azaltır.

“Anne – bebek yüzme dersleri üç boyutlu hareketleri deneyimlemenin ve motor becerilerini geliştirmenin en iyi yoludur.”

Ebeveyn-çocuk bağı

Bebeğe fiziksel faydalarına ek olarak, bu dersler ayrıca ebeveyn-çocuk etkileşimi açısından da fayda sağlamaktadır.

  • Ebeveyn-çocuk bağının güçlendirilmesi: Ebeveynler ve çocuklar arasındaki sevgi doğal olarak koşulsuzdur. Bununla birlikte, anne – bebek yüzme dersleri bebeklik döneminde bu bağı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Oyunlar oynayarak birbirini tanımanın ve yeni deneyimler paylaşmanın keyfini çıkarabilirler.
  • Bebeğin sosyal hayatının pozitif, güvenli ve eğlenceli bir ortamda başlaması: Bu yüzme dersleri bebeğin ailesi dışındaki dünya ile ilk teması olabilir. Böylelikle, çocuk yeni ortamlara daha kolay uyum sağlayıp, sosyal hayatta daha başarılı olabilir.
  • Eğlence, rahatlama ve güvenlik: Bunlar bebeğinizin iyiliği ve düzgün fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok önemlidir.
bebekle yüzen kadın

Derslere kaç yaşında başlanabilir?

Bebeğinizle yüzme derslerine başlamak için en iyi yaşın ne olduğu konusunda bir fikir birliği yoktur.

Geçmişte uzmanlar, kas iskelet sistemi tamamen gelişene kadar beklemenin ideal olduğunu söylüyorlardı. Bu süreç, yaşamın beş ila altı ayı arasında gerçekleşir, ancak prematüre bebeklerde bu süreç daha farklı olabilir.

Günümüzde, birçok doktor bu mevzuyu yeniden gündemine almıştır. Bir çok araştırmacı çocuk gelişiminde erken su uyarımının yararlı olduğu görüşündedir.

Bu aktiviteye erken başlanabilir olmasına rağmen, hipotermi, otitis ve soğuk algınlığından kaçınmak için gerekli önlemleri almak gerekir.

Bu amaçla, bebeğinizle yüzme derslerine başlamadan önce doktorunuza danışın. Doktor, bebeğinizin sağlığını ve gelişimini değerlendirdikten sonra, bebeğiniz için doğru olup olmadığı ile ilgili sizi bilgilendirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nystad, W., Håberg, S. E., London, S. J., Nafstad, P., & Magnus, P. (2008). Baby swimming and respiratory health. Acta Paediatrica, International Journal of Paediatrics. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.2008.00756.x
  • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa. In XII Congreso Argentino y VII Latinoamericano de Educación Física y Ciencias (Ensenada, 2017). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/71916
  • Cirigliano, P. (2006). Matronatación y programas acuáticos de EE. UU.: diferencias prácticas y conceptuales. Arch Argent Pediatr, 104(4), 384-384. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2006/arch06_4/v104n4a21.pdf
  • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa: Estimulación de niños y niñas en el ámbito acuático. In 12º Congreso Argentino de Educación Física y Ciencias 13 al 17 de noviembre 2017 Ensenada, Argentina. Educación Física: construyendo nuevos espacios. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación. Departamento de Educación Física. http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=eventos&d=Jev10410

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.