Bebeğim Uyurken Yüzüstü Dönerse Yapmalıyım?
Birçok ebeveyn, özellikle de ilk kez anne baba olanlar, bebekleri uyurken yüz üstü döndüğünde ne yapacaklarını merak ederler. Bu bebeğin sağlığını riske atan ve tehlikeli bir pozisyon mudur?
Bebeği beşikte beş dakika yalnız bırakırsınız ve uyurken yüzüstü döndüğünü görürsünüz. Eğer bu sizin bebeğinize de sıkça oluyorsa, uyurken onu dikkatli izlemelisiniz.
Doktorlar yüzüstü uyumayı ani bebek ölümleriyle ilişkili bulmaktadır.
İstatistiklere göre her yıl on bin çocuk ani bebek ölümü sendromu yüzünden hayatını kaybetmektedir.
Kusmuk, bir çocuğun solunum kapasitesine olumsuz etki yaparak nefesi kesilmesine (asfeksi) sebep olabilir. 1 ila 4 aylık bebekler bu durumla karşılaşabilirler.
Öte yandan, çocuğumuzun nasıl uyuduğu sorusu, göründüğünden daha karmaşıktır. Neyse ki, ebeveynler, küçük çocuklarının güvenliğini garanti altına almak için birkaç farklı önlem alabilirler.
Ani bebek ölümü sendromu nedir?
ABÖS, bir yaşından küçük bir çocuğun tamamen sağlıklı olmasına rağmen beklenmedik bir şekilde ölmesi demektir. Ayrıca, beşik ölümü olarak da adlandırılır ve bilim dünyası için hala tam olarak çözülememiş bir gizemdir.
Çoğu ABÖS vakasında, otopsi yapıldıktan sonra bile açıklanabilir bir sebep bulunamaz. Sadece teori olsa da bazı bilim adamları ABÖS’ü tetikleyebilecek bazı faktörler olduğuna inanmaktadır.
ABÖS hakkındaki en karmaşık teori küçük bebeğin mikro uyku sistemindeki bir bozukluğa bağlı olmasıdır. Öte yandan, bazı uzmanlar da yüzüstü yatmak gibi dış etmenlerin sebep olduğu asfeksiye bağlı olduğuna inanmaktadır.
Dört aydan küçük olan çocuklar, bu şekilde istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalmamak için, gece boyunca izlenmelidir. Bebek ağlamıyor diye gece boyunca onu yalnız bırakmak hiç doğru değildir.
ABÖS‘e karşı en savunmasız olan çocuklar henüz dört aylık olmamış olanlardır. Bununla beraber, ebeveynlerin yine de çocuklarının uyku pozisyonunu 12 aylık olana kadar izlemeleri önerilmektedir.
Gece boyunca her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için kontroller yapılabilir.
Birlikte uyuma ve diğer uyuma alışkanlıkları
Birlikte uyuma fikrini destekleyen insanlar, bu uygulamanın avantajlarından birinin de bebeği aktif olarak izleme şansı olduğunu belirtmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, ABÖS’ten kaçınmanın en iyi yolu ebeveynlerin çocuğu gece boyunca kontrol etmesidir.
Eğer bebek uyurken yüzüstü dönerse, bebeğin pozisyonunu arada bir değiştirmek de doğru olabilir. Bu sayede, bebeğinizin tehlikeli ve rahatsız pozisyonlara alışmasına engel olabilirsiniz.
Çocuğunuz yüzüstü uyuyorsa, onun pozisyonunu değiştirmeniz gereklidir. Sırtüstü yatma alışkanlığı kazandırmak çocuğunuz için en güvenli seçenek olacaktır.
Bazı ebeveynler bebeklerini sırtüstü yatırmayı tercih etmektedir. Bu pozisyonun bebeklerinin daha iyi uyumasına yardım ettiğine inanırlar fakat bu, bebeğin ilk aylarında önerilmez.
Başka bir iyi seçenek ise bebeği yan tarafına doğru yatırmaktır. Bu pozisyonu kullanırken, boyun ağrılarını önlemek için bebeğin duruşunu arada bir değiştirmek iyi olacaktır. Uyku için en çok önerilen pozisyon ise fetal, yani bebeğin anne rahmindeki pozisyonudur
Ayrıca, ilk üç ay boyunca bebeğin kafasının oluşumunu da gözlemlemek önemlidir. Eğer bebeğiniz uzun süre boyunca sırtüstü yatarsa, düz kafa sendromu riski de artar.
ABÖS’ü önlemek için alınabilecek önemli tedbirler
- Eğer çocuk geriye doğru akar gibi yatıyorsa, ebeveynleri yatağını 45 derece açıya getirebilir.
- Bebeği yorgan gibi örtülerle sarmayın ve onun da uyurken istemeden bunu yapmamasına dikkat edin.
- Oyuncak ve diğer eşyaları beşikte bulundurmayın. Oyuncaklar asfeksiye sebep olabilir; bu yüzden bebek uyuyacağı zaman bunları beşikten çıkarmak en iyisi olacaktır.
- Fazla giydirmek ve sıcaklık artışı da riskli olabilir. Uyumadan önce onu rahat giydirdiğinizden emin olun.
- Odada boya ya da böcek ilacı gibi zehirli maddeler bulundurmamaya özen gösterin.
“Sırtüstü ya da yana doğru yatma alışkanlığı yaratmak harika alternatifdirler.”
Çocuklar ilk yıldan sonra hareketlerini kontrol etmede daha iyi olurlar. Böylece, uyurken kendilerine en uygun pozisyonu bulmaya çalışacaklardır.
Çocuk uyurken iyi olup olmadığını kontrol etmekten zarar gelmez. İyi olduğundan emin olmak için küçük bir hareket ya da ses size yeterli olacaktır.
Doğumdan sonra yeni doğan bebeğimizi güvende tutmak için bu önlemler çok önemlidir.