Bebeğin ilk dört ayında yapılması gereken bakımlar
Özellikle ilk bebekleriyse, bazı ebeveynlerin bebeklerinin içinde bulundukları hali belirten bazı sinyalleri fark edememeleri oldukça normaldir. Bu nedenle, bebeğiniz bunu ifade etmese bile, ilk dört ayında yaşamsal olan bazı bakımların farkında olmak gerekir.
Bebekler için yapılması gereken bazı temel bakımlar vardır, ancak, rahat hissetmesine yardımcı olacak, mutluluklarını arttıracak başka bakımlar da mevcuttur. Bebekler, bu ihtiyaçlarını tek başına yapamaz ve ifade edemezler. Birçok durumda, ebeveynler yeni rollerini nasıl yöneteceklerini tam olarak kestiremediklerinden bunalabilir ve şaşırabilirler. Örneğin, bebeklerinin ilk dört ayında ne yapmaları gerektiğini anlamayabilirler ve bazen daha deneyimli birinden yardım isteyebilirler.
Bebeğin ilk dört ayında yapılması gereken bakımlar
İnanması güç görünse de, bazı insanların bir bebeğe nasıl bakacaklarına dair en ufak bir fikirleri dahi yoktur. Bu nedenle bu yazıyı yayımlıyoruz. Aynı zamanda, durumun böyle olmadığı ve doğru bir şekilde yaptıklarını düşünenler için yararlı olabileceği gibi, önceden fikir sahibi olanların da bilgilerini teyit etmeleri bakımından yararlı olabilir.
Ancak asıl önemli olan şu ki, çocuklarımızın hayatı bu ipuçlarının doğru bir şekilde uygulanmasına bağlı olabilir.
Genel Bakımlar
- Tırnak bakımı. Bebeklerin tırnakları çok hızlı uzar, bu yüzden onlar için özel olarak tasarlanmış tırnak makaslarıyla kesilmeleri önerilir. Tercihen uykuda kesilmelidir.
- Sıkıca tutun. Bebekler, birçok kişinin düşündüğünün aksine, o kadar da narin değillerdir. Bu yüzden, nazik bir şekilde ama sıkıca tutulmaları gerekir. Bu şekilde hiçbir şey olmaz.
- Kollarınıza alırken onu korkutmaktan kaçının. Bebek her hareketi hissettiği ve büyük oranda korktuğu için nazik bir şekilde almanız gerekmektedir.
- Banyo koşullarını düzenlemek. Unutmayın ki bebeğinizi sadece ılık musluk suyunda yıkayabilirsiniz. Banyoda kaymamanız için de oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir.
- Bez değişimi. Bez değiştirirken tahriş olmasını önlemek için kuru olduğundan emin olmalı ve tahriş olmuş veya olmaya yatkın bölgelere de özel kremler uygulamalısınız.
- Talk pudrası kullanmaktan kaçının. Uzmanlar, bebekler tarafından kolayca yutulabileceği için talk pudrası kullanmayı önermiyor. Dikkatli olun!
- Giysi miktarını doğru ayarlamak. Bebeklere gereğinden fazla kıyafet giydirmek sık görülen bir hatadır ve ister inanın ya da inanmayın, bu boğulmalara sebebiyet verebilir. Ama, bez kazaları olabildiği için yanınızda fazladan kıyafet bulundurmalısınız.
- Kulaklara dikkat. Kulakları temizlemek için kulak çubuğu kullanmaktan kaçının. Onun yerine, bu bölgenin dış kısmını ılık su ve bir parça bezle temizleyebilirsiniz.
Gıda Tavsiyeleri
- Gıdaların miktarını ölçün. Bebeklerin midesinin oldukça küçük olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, eğer biberon kullanıyorsanız, verdiğiniz süt miktarını özenle ölçmelisiniz.
- Beslemeyi bırakmayın. Pediatristler, bebekler ihtiyaç duydukça beslemeyi öneriyor.
- Yiyecekleri çıkarmaları normaldir. Bebeğinizin az bir miktarda süt kusması normaldir. Sadece fazla yiyeceği çıkarıyor.
- Gaz yapan yiyeceklerden kaçının. Gaz konusuna dikkat etmelisiniz, çünkü bebeğinizin çok fazla acı çekmesine sebep olabilir. Gaz yapan gıdaları bebeğinize vermemeniz ve gazı doğru bir şekilde çıkarmanız önerilmektedir.
- Bebeğiniz yerken dikkat edin. Emzirirken meme ucunuzu doğru bir şekilde emdiğinden emin olun. Meme başı çevresi bebeğinizin ağzında olmalıdır.
Yeni doğan bebeğe bakmak kompleks ve ilk başta karmaşık görünebilen bir şeydir. Ancak, umutsuzluğa kapılmak yerine, bu pratik tavsiyeleri uygulayarak yavaş yavaş bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Pediatristler, bebeğinizin doğumundan büyümesine kadar destek olurlar. Onlar, sizlere yardımcı olmak ve bebeğinizle ilgili endişe ve şüphelerinize cevap vermek için vardır.