Bebeğiniz Uyuyamadığında Deneyebileceğiniz 5 Tüyo

Bebeğiniz Uyuyamadığında Deneyebileceğiniz 5 Tüyo

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2018

Bu makalemizde uyuma problemi yaşayan bebeklere sahip ebeveynlere yol gösterebilecek uzman tavsiyelerini derledik.

Bazı bebekler hiçbir şartta uyuma güçlüğü çekmezler. Henüz yatağa bile yatırılmadan kendi kendilerine uykuya dalabilirler. Ama hayatta her şey her zaman kolay olmuyor. Bazı bebekler de ihtiyaçları olan uykuya dalmakta sorun yaşayabiliyorlar.

Uyuma güçlüğü çeken bir bebek ile ilgilenmek son derece yorucu ve can sıkıcı olabilir. Bir bebeğin uyuyamıyor oluşunun birçok nedeni olabilir.

Bebek uyuyamadığına göre mutlaka bir nedeni vardır ama bu neden bebeğin uyumak istememesi değildir. Uyuyamayan bebekler çoğunluk ile en az bizler kadar yorgundur.

Uyku eksikliği, yeni doğmuş bir bebeğe sahip olan birçok ebeveynin ortak sorunudur. Ebeveynler çoğu zaman yeterli dinlenme imkanı bulmakta zorluk çekerler. Sonuçta bu hayatta, bebeklerimiz gece boyunca tekrar tekrar uyanmadan da uğraştığımız birçok dertleri vardır.

Ama ne olursa olsun bebeklerimizden bizim uyku düzenimize bir günde uymalarını bekleyemeyeceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Bebeğinizin uyuyamadığı durumlarda uygulayabileceğiniz çözüm önerileri

“Gentle Sleep Solutions” kitabının yazarı Andrea Grace bebeklere uyumayı öğretmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Yazar, bebeğinizin uyumadığı durumlarda uygulayabileceğiniz bazı öneriler sunuyor. Aşağıda bu önerilere bir göz atacağız.

Bebeklerin uyku düzenlerinin sizden farklı olduğunu anlamaya çalışın

bebeklerdeki uyku sorunun çareleri

Bebekler büyüdükçe bizim rutinlerimize alışmaya ve uymaya başlarlar. Bununla birlikte hayatlarının ilk birkaç gününde uyku düzenleri ve uyumaları biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.

Örnek vermek gerekirse mesela yetişkinler gece uyumakta sorun yaşamamak adına gün içerisinde uzun kestirmeler yapmazlar. Bebekler ise bu konuda oldukça farklıdırlar.

Günlük kestirmeler bebekler ve çocuklar için çok yararlı olabilirler. Andrea Grace çocuklarınızı, onların yaşını da dikkate alarak gün içerisinde de birkaç saat uyutmanız gerektiğini söylüyor. Çocukların gündüz vakitlerinde uyumasının onların gece uykularına da yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Bunun ile birlikte bebeğinize bir uyku düzeni kurgulamadan önce onu gözlemlemeniz doğru bir davranış olur. Her çocuk bir diğerinden farklıdır ve alışkanlıkları büyüdükçe değişmeye devam eder.

Gün içi uyunan uzun uykular bazı bebeklerin gece uykularına yardımcı olsa da bu işleyiş sizin bebeğinizde aynı sonucu vermeyebilir.

Bu soruna çözüm bebeğinizin sabah ya da öğleden sonra kısa süre için kestirmesine izin vermeniz olabilir. Gece uykusu vakti geldiğinde yorgun olmalı ama bitap vaziyette olmamalıdır.

Ve tabii ki gece uykusuna yatmadan kısa süre öncesinde uykudan uyanmışlar ise tekrar uyumak istemeyeceklerdir.

Bebeklerinizi beşiklerinde uyutun

Bu konuda tüm ebeveynler aynı şekilde düşünmemektedir. Bebeğinizi beşiğine yatırın derken onları başka bir odaya götürün demiyoruz, sadece kendi beşiklerinde uyumaya alıştırın demek istiyoruz.

Bu uygulama kimilerine biraz kalpsiz bir uygulama gibi gelse de aslında bebekler beşiklerindeyken başlarına hiçbir şey gelmez. Sonuçta o beşiği uyurken onu korusun diye almadınız mı? Bebeğinizin kucağınızdayken uyuyakalmasından kaçınmaya çalışın.

“Kollarınızdayken uyuyakalıp başka bir yerde uyanmak onları ürkütebilir.”

-Andrea Grace

Bebeğimizin gece bir anda uyanmasını istemiyorsak onu bu tarz şoklardan korumalıyız. Yanımızda uyuduklarında ve sonrasında onları beşiklerine taşıdığımızda güvensizlik hissi ve kafa karışıklığı ile uyanmalarına neden oluyoruz.

Geceleri birkaç defa uyanmaları normaldir ama bu uyanışlarında strese girmeleri iyi bir şey değildir.

Yazar aynı zamanda uyku öncesi söylenen şarkı ya da okunan hikayelerin de çocukların uykuya dalma konusunda zaman zaman dikkatlerinin dağılmasına neden olabildiğini söylemektedir. Onlara şarkı söylediğimiz ya da hikaye okuduğumuz zamanlarda daha hareketli olup olmadıklarını gözlemleyin.

Şarkı, ninni ve masallar bazı çocukların uyumalarına yardımcı olurlarken bazılarının da uyumasına engel olabilirler.

Ağlıyor ise yanına gidin

bebeklerdeki uyku sorunun çareleri

Her ne kadar günümüzde uygulanışı azalsa da bazı ebeveynler uyanıp ağlamaya başlayan bebeklerini kendi hallerine bırakıp tekrar uyumaya devam etmesini bekliyorlar. Grace, bu davranışın son derece gereksiz olduğunu ve ayrıca uygulanmasının da ebeveynler açısından acı verici bir deneyim olduğunu açıklıyor.

Bebeğiniz ağlıyorsa ters giden bir şeyler var demektir ve siz de ebeveyni olarak böyle bir durumda onu yalnız bırakmamalısınız. Küçük bir mızmızlanma ya da sızlanma pek önemli değildir ama bebeğinizin ciddi ciddi ağladığı durumlarda mutlaka yanına gidin. Sizin varlığınızı hissetmeleri onların sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarımızın herhangi bir neden ile acı ya da dert çekmelerini istemediğimiz gibi aynı zamanda gece yarısı beliren öfke nöbetlerinin bir alışkanlığa dönüşmesini de istemeyiz. Bu nedenle bebeğiniz ağladığında mutlaka yanına gidin ama ciddi bir ağrı ya da sızı sebebi ile inlediğini görmediğiniz müddetçe onun kendi kendine sakinleşmesini sağlamaya çalışın.

Beraber uyumanın artı ve eksilerini iyi değerlendirin

Bebeğinizi kendi yatağınızda uyumasına izin vermek ya da vermemek kişisel tercihinizdir. Ama bu tercihinizin bebeğinizin uyumasına yardımcı olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz.

Sizin yatağınızda sizinle beraber uyuyan bebeğinizin uyku düzenini etkiliyor olabilirsiniz. Mesela siz ya da partneriniz işe gitmek için erken kalktığında bebeğinizin siz olmadan tekrar uyuyabilmesi zor olabilir.

Uzmanların, gece kendi yatağındayken uykusu kaçan çocuğunuzu kendi yatağınıza almanız konusuna itirazları vardır. Bu davranışınız onları uyuyamama konusunda teşvik edebilir. Çocuklar ile ilgili her konuda kararlı ve ısrarcı olmakta fayda vardır.

Bebeğinizin uyuyamadığı durumlarda en önemli şey önce sabırlı olmaktır. Sevecenliğinizi kaybetmeden onları tekrar uyutma konusundaki uygulamanızı ödün vermeden sürdürün. Uyumalarını sağlamak için çeşitli değişiklikler denemeniz ve bu değişikliklerin işe yarayıp yaramadığını gözlemlemeniz gerekir. Bu konuda uzmanlara ve diğer ebeveynlere de danışabilirsiniz.

Asla pes etmeyin. Biraz çaba göstererek bebeğinizin daha iyi bir uyku düzenine sahip olmasını sağlarken siz de ihtiyacınız olan dinlenme süresine kavuşabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.