Bebek Ağlaması Çeşitleri

Bebek Ağlaması Çeşitleri

Son Güncelleme: 16 Temmuz, 2018

Tecrübeli ebeveynler bebeklerinin her zaman aynı şekilde ağlamadığını bilirler. Eğer çocuğunuzun size vermeye çalıştığı mesajı anlamak için yardıma ihtiyacınız varsa, aşağıda anlatacağımız bebeklerin ağlamalarının farklı özelliklerine dikkat edin. 

Bir bebeğin ağlamasının anlatmaya çalıştığı şeye göre farklılıklar gösterdiğini biliyor musunuz? Başlangıçta, ağlamalarının hepsi size aynıymış gibi gelebilir ancak zamanla annelik içgüdüleriniz bu ağlamaları birbirinden ayırmayı size öğretecektir.

Aşağıdaki ipuçları ile bebeğinizin size ne anlatmaya çalıştığını öğrenin.

Ağlama, bir bebeğin ihtiyaçları hakkında iletişim kurabilmesinin tek yoludur. Anne babalarına aç olduklarını, üşüdüklerini, uykularının geldiğini veya korktuklarını ağlayarak anlatırlar.

Bazı bebekler hayatlarının ilk günleri veya ilk haftalarında yoğun bir biçimde ağlarlar. Bebeğinizin göz yaşı dökmeden ağladığını fark ederseniz üzülmeyin. Çünkü bebekler 6 haftalık olduktan sonra göz yaşı üretmeye başlarlar.

Bebekler üç aylık olduklarında, kendilerini ifade etmek için başka yollar da bulurlar. İlk sözcüklerini söylemeden önce vücutlarını hafif hafif hareket ettirerek söylemeye çalıştıkları şeyleri ifade ederler.

Bebeğinizin ağlamalarına neden dikkat etmelisiniz?  

Eğer bebeğiniz ağlıyorsa, rol yapmadığına emin olabilirsiniz. Mutlaka ters giden bir şeyler var. Ebeveynlerin bebekleri ağladığında onlarla ilgilenmesi son derece önemli.

Bu konuda eksiklikler ileride çocukta güvensizlik duygusu yaratır. 

Ebeveynlerinin yanlarında olmadığına inanırlar. Ve bu güvensizlik de çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyecek pek çok stres yaratır.

Çocuğa yardımcı olmak için, dokunuşlar çok önemli. Çünkü dokunmak sevecenlik göstermenin önemli bir yolu. Bebekleri güvende, sevilmiş ve ilgilenilmiş hissettirmek için bir ebeveynin okşamaları yeterlidir. 

Dokunuşlar aynı zamanda, ileride çocuğunun kişiliğinin oluşmasını sağlayacak aranızdaki bağın kurulması için de çok önemli.

bebek ağlaması

Bebek ağlaması çeşitleri 

Acıdan dolayı ağlama

Bu ağlama çeşidi yoğunluğu ve netliği ile ayırt edilir. Bebeğin rahatsız olduğunda veya acı çektiğinde görülür ve ebeveynlerinden kendileriyle ilgilenilmesini istediği çağrıdır. 

Bu, hastalıktan kaynaklanan ağlama çeşidinden farklıdır. Hastalık söz konusu olduğunda, enerjileri kalmadığı için uzun ve sürekli iniltiler çıkarırlar. 

Ayrıca, ebeveynler ağlamaya eşlik eden ateş, öksürük, burun tıkanıklığı gibi hastalık belirtilerinden de aradaki farkı görebilirler.

Açlıktan dolayı ağlama 

Bebeklerin en yaygın ağlama şeklidir. Öyle yüksek sesli ve sürekli bir ağlamadır ki bebekler çoğu zaman karınları doyurulmadan durmazlar. 

Bu onların yemek isteme şeklidir. Eğer yemek verilmezse, sadece nefes almak için ara vererek yüksek sesle ağlamaya devam ederler.

Kolik ağlamaları  

Kolik ağlamaları küçük bir bebeğin ebeveynleri için en kötü deneyimlerden biridir. Bu ağlamalar süreklidir, yoğundur ve bebek devamlı bir rahatsızlık hali içerisindedir. 

Anne babalar bebeğin yüzünden de çektiği acıyı okuyabilirler.

Bu ağlamalar genellikle beslenmeden sonra olur, zira bebeğin sindirim sistemi hala anne sütüne alışmaya çalışıyordur.

Kolik sancısı çeken bebeklere bakma görevi son derece zorlu olduğu için bu sorumluluk ebeveynler arasında paylaşılmalıdır.

“Ebeveynlerin bebekleri ağladığında onlarla ilgilenmesi son derece önemli. Bu konuda eksiklikler ileride çocukta güvensizlik duygusu yaratır.”

Yorgunluktan dolayı ağlama 

Fark edilmesi en kolay ağlama çeşitlerinden biridir. Hatta bebeğin son saatlerde ne kadar uyuduğunu düşünmek bile yeterlidir.

Bu ağlamaya aynı zamanda esnemeler de eşlik eder. Bebek gözlerini ovalar. Bu çeşit bir ağlama duyduğunda ebeveynler bebeklerini sakinleştirmeye çalışmalı ve uyumalarına yardımcı olmalı.

bebek ağlaması

Rahatsızlık veya hayal kırıklığından dolayı ağlama 

Son olarak, bebekler rahatsız hissettiklerinde de ağlayabilirler. Bu soğuktan, kirli bezden, uykusuzluktan veya istemediği halde kucaklanmaktan kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir. Hatta sıkıldıkları için veya istedikleri bir şeyi alamadıkları için de bebekler ağlayabilir.

Bu çeşit ağlamayı nasıl ayırt edebilirsiniz? Çok kolay aslında, yüzlerini ekşiterek dudaklarını büzerler. Rahatsızlıktan dolayı ağladıklarında bebeklerin bu rahatsızlığını gidermek için onlara sevecenlik göstermek çok önemlidir.

Sonuç olarak, bebek ağlaması onların hayatlarını sürdürebilmeleri için çok gereklidir. Ebeveynleriyle iletişim kurmalarını sağlayan en önemli araçtır. Gülümseme veya şımarmanın aksine, bebeklerin ağlaması eksikliğini çektikleri bir şeyden kaynaklanır.

Eğer anne babalar bebeklerinin ağlamasına en doğru tepkiyi nasıl vereceklerini bilmiyorlarsa, bu genellikle hayal kırıklığı ve çocukta güvensizlik yaratır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.