Yeni Doğmuş Bebekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeni Doğmuş Bebekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son Güncelleme: 06 Mart, 2018

Yeni doğmuş bebekler hakkında fazla bilinmeyen bazı gerçekleri bilmemiz gerekiyor. Hamileliğiniz sırasında belki de hiç kimse size bunlardan bahsetmeyecek ama çocuğunuzu doğurduktan sonra siz bunları yavaş yavaş fark edeceksiniz.

Bir çift, ebeveyn olmaya karar verip çocuk yaptıklarında ve yeni doğmuş bebeklerini kollarına aldıkları o ilk anda, çok büyük ihtimalle hayatlarının en güzel duygusunu deneyimlemiş olurlar.

Ama o eşsiz an bazı sürprizler eşliğinde gelmiş olabilir!

Bebeğinizin doğar doğmaz ki görüntüsü sizi şaşırtabilir

Bebeğiniz doğduğu anda, küçük kafası sizin beklediğiniz görünümde olmayabilir. Siz, belki onun kafasını kusursuz bir yuvarlaklıkta hayal etmiş olabilirsiniz.

İşin gerçeği, bebeğiniz, sizin kollarınıza varmadan önce dar doğum kanalından geçmek zorunda kalır. Kafatasındaki henüz esnek olan kemikler, dar doğum kanalından geçerlerken hafif şekil bozukluğuna maruz kalabilirler.

Eğer bebeğiniz hafif yumurta şekilli bir kafayla doğarsa endişelenmeyin. Bu geçici bir durumdur ve kafası birkaç gün içerisinde hayal ettiğiniz yuvarlak şekli alacaktır.

Altı haftalık olana kadar gülümsemezler

Bir gülümseme bile alamadıkları bebekleri için uykularından feragat etmek, yorgun ebeveynlerine bazen biraz sinir bozucu gelebilir.

Fakat bu durum sadece ilk altı hafta için geçerlidir. Hayatlarının ilk birkaç haftasında, yeni doğan bebeğinize olan ilginizin son derece önemli olduğunu unutmayın ve onlara olan tüm sevginizi mümkün olduğunca gösterin.

Çabalarınız sayesinde bebeğiniz sizinle inanılmaz bir bağ kurmaya başlayacaktır. Her gün onun için yaptığınız onca şeyin sonucu olarak artık sadece sizle ve babasıyla olmak isteyecektir.

Altı haftalık olduktan sonra o eşsiz gülüşleriyle tanışacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

bebeğini havaya kaldıran anne

Bebeğinizin göbek bağına dikkat edin

Kendi kendine düşmesi beklendiği için, bebeğinize banyo yaptırırken göbek bağına karşı çok dikkatli olun. Koparmayı ya da çıkarmayı asla denemeyin. Bu tarz bir yaklaşım bebeğinize çok acı vereceği gibi göbek fıtığı olmasına da sebep olabilir.

Bebeğinize banyo yaptırırken göbek bağını ıslatmayın. Yeni doğan bebeğin süngerle silinerek ve göbek bağına dokunulmadan yıkanması doğru bir yöntemdir.

Yeni doğan bebeklerin göbek bağları kirlenmezler, bu konuda endişelenmeyin. Bebeğinizi yıkarken göbek bağının ıslandığını fark ederseniz, son derece nazik dokunuşlarla kurulayın.

Göbek bağının düşmesi yaklaşık iki hafta sürecektir ve bu düşme kendi kendine gerçekleşen bir olay olduğu için sizin bu konuda endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeğinizin kafasına özellikle dikkat edin

Bebek kafasında bıngıldak diye adlandırılan yumuşak bölgeler bulunur. Bebek doğarken, kafatası, dar doğum kanalından geçmesine yardımcı olacak esnekliği koruması için tam kapanmamıştır.

Bebeğinizi kaldırıp kucağınıza almak, kıyafetini değiştirmek, banyo yaptırmak gibi her türlü hareketinizde bu konuyu aklınızdan çıkarmayın.

Bebeğin saçlarını tararken ya da kafasını okşarken bu yumuşak alanların son derece hassas bölgeler olduğunu unutmayın. Bebeğinizin iki yaşına geleceği süre boyunca bu kemikler gittikçe güçlenecektir, dayanıklılıkları artacaktır ve sonunda tek bir kemikten oluşan normal bir kafatasları olacaktır.

anne elleri arasında bebek figürü

Bebeğiniz doyduğunu size belli edecektir

Bebeğinizin sık sık yemesi gerekir. Tipik bir davranış biçimi olarak, yeni doğan bebeklerin her iki ya da üç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bununla birlikte, eğer bebek memeden emzirilerek besleniyorsa bu sıklık daha da artabilir.

Bebeğinizi emzirirken zorlanmaya başladığınızda doyduğunu anlayabilirsiniz. Yine bu emzirme işlemi sırasında, sütünüzün bebeğin ihtiyacı için yeterli olup olmadığını anlamak zor alabilir.

Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini anlayabilmek için size göstereceği işaretlere dikkat edin. Doyduklarında homurdanıp aksileşebilirler, bu hallerini fark ettiğinizde onları beslemeyi bırakmalısınız.

Bebekleri, ihtiyaçları olduğu şekilde beslemek için vücut dillerini anlayabilmek çok önemlidir (ne zaman acıkıp ne zaman doyduklarını anlamak).

Bebeğinizi yeterince beslediğinizi gözlerinizle de fark edebileceksiniz, çünkü ilk haftanın sonunda, doğduklarından %5 ila %8 daha ağır olacaklardır. Yine, yeterince çiş ve kaka yaptıklarını, günde 5 ya da 6 kere bezlerini değiştirmek zorunda kalacağınız için bileceksiniz.

Kuru bir cilde sahip olacaklar

Yeni doğmuş bebekler pürüzsüz ve ipeksi bir cilde sahip olurlar. Zamanla bu durum değişir ve ciltleri daha kuru bir görünüm alır.

Bu nedenle, yeni doğmuş bebeklerin tenlerine nemlendirici krem sürmek önemlidir. Kullanılan krem hipoalerjenik olmalıdır.

Bebek sahibi olduğunuzda, bebeğinizin çok fazla ağladığını da fark edeceksiniz. Ağlama, bebeklerin sizinle tek iletişim şeklidir. Ayrıca, bebekler çok uyurlar ve devamlı ilginize ve sevginize ihtiyaç duyarlar.

Bu konular için endişelenmeyin çünkü bu dönemleri hızlı bir şekilde sonlanacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.