Çocukları Üç Yaşından Önce Anaokuluna Göndermenin Faydaları

Çocukları Üç Yaşından Önce Anaokuluna Göndermenin Faydaları

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2020

Birçok aile, çocuklarını küçük yaşta anaokuluna gönderme fikrinden hoşlanmıyor. Ne var ki uzmanlar gerçekleştirdikleri araştırmalarla, çocukların hayatlarının bu en erken döneminde aldıkları derslerin çok daha kalıcı olduklarını saptadılar.
Uzmanlar, üç yaş öncesi çocukların, her ne kadar çoğu anaokulu bu yaştaki çocuklara imkan sunamasa da, matematik, fen bilimleri ve dil gibi alanlarda gelişime açık olduklarını belirtiyorlar.

Çocuğunuzun özel öğretmenden elde edebileceği fayda belki biraz daha fazla olabilse de hemen hemen aynı düzeyde olacaktır.

Araştırma sonuçları üç yaş ve öncesi çocukların anaokuluna gönderilmeleri oranının çok düşük olduğunu gösteriyor.

Üç yaş ve altındaki çocuklarda okula gönderilme konusunda bir zorunluluk da olmamasından dolayı, ailelerin çoğunluğu çocuğu evde yetiştirme geleneğini sürdürüyor.

Bu çalışmalar neyi temel alarak yapılıyor?

İspanya’da bulunan National Institute of Educational Evaluation’a göre, çocukların okula adım attıkları andan itibaren etkilenmeye başladıkları birçok etken var.

Bu çalışma çocukların bilişsel olgunluk seviyelerindeki farklılıklar temel alınarak yapılıyor.

Üç yaşın üstündeki çocukların, kendilerinden küçük çocuklara göre olgunluk seviyeleri daha fazlayken, üç yaşın altındaki çocukların ise çok karışık öğretileri içselleştirebildikleri ve geliştirebildikleri biliniyor.

Çocukların, bu yaşlarına kadar en azından bir dilin yapısını öğrenmiş, mesafe, zaman ve rakamsal değerler gibi konuları da anlamaya başlamış olmaları gerekir.

Üç yaşındaki bir çocuk konuşmak, kendisine söyleneni anlamak ve kendini düzgün ifade etmek gibi yetilere sahiptir. Kendi başlarına yemek yiyebilecek duruma gelmişlerdir ve büyük ihtimalle de lazımlık eğitimini tamamlamışlardır.

Ev içerisindeki eşyaların durumuna bağlı olarak, şekilleri, renkleri ve dokuları teşhis edebilirler.

Bu aşamada, anaokuluna giden ve gitmeyen çocuğun gelişimi arasında elle tutulur bir fark gözlemlenemez.

Uzmanlar, anaokuluna üç yaşından önce başlayan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik performans sonuçlarını görebilmek adına bir araştırma gerçekleştirdiler. Bu araştırmanın sonucu, eğitime üç yaşın altında başlayan çocukların diğerlerine göre 40 puana varan ölçüde avantaj sağladıklarını ortaya çıkardı.

Araştırma, ilkokul dördüncü sınıftaki 28.000 İspanyol çocuk üzerinde gerçekleştirilirken, matematik, dil, sosyal etkileşimle vatandaşlık ve doğa bilgisi gibi dört ana konuya odaklanıldı.

Araştırma, eğitim hayatına üç yaşın altında başlayan çocukların lehine sonuçlandı.

Üç yaşın altındaki çocukların anaokuluna gitmeleri faydalı mıdır?

Yapılan araştırmalara göre, üç yaşın altındaki çocukları anaokuluna kayıt etmek faydalıdır. Sınıf ortamını üç yaşın üzerinde tanıyan çocukların dezavantajları olurken daha erken yaşta okulla tanışanlar ise bariz avantajlara sahip olurlar.

Aynı araştırma bu yaştaki çocukların eğitim olanaklarının kısıtlılığını da ortaya çıkardı. Sosyoekonomik durumu zayıf ailelerin çocukları hayatlarında bu konuda da dezavantaja sahipler.

Araştırmanın sonuçlarından bir diğeri de üç yaşın altındaki çocukların gerekli yetkinliklere yeterince hızlı erişemediklerini söylüyor. Bu da, daha karmaşık sorunlarla ya da mücadelelerle karşılaştıklarında bocaladıkları ve tecrübe eksikliği çektikleri anlamına geliyor.

Okula erken kayıt edilmenin faydaları matematiksel ve dilsel becerilerde yoğunlaşıyor. Okula erken başlayan çocukların iletişim becerileri ve diğer alanlardaki gelişimleri hızla yükseliyor.

Bu nedenle de anaokuluna üç yaşın altında başlayan öğrencilerin akademik hayatlarındaki eğitim seviyeleri daha yüksek oluyor.

Uzmanlar, üç yaş öncesi eğitim alan çocukların sayısını yükselterek daha gelişmiş ve birlikte uygulanabilen bir çocuk eğitimi seviyesine ulaşılmasını tavsiye ediyorlar.

İlkokul eğitimi temel seviyede matematik ve okuma öğretimi içerecek şekilde geliştirilmelidir.

Okulun eğitim kalitesi, kurumun müfredatı ile öğretmenlerin eğitim metodolojilerinin oluşturulması gibi diğer etkenler de çocuğun erken öğrenim deneyimini etkileyebilirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.