Spor ve Öz Saygı Arasındaki İlişki

Spor yoluyla, kişisel imajımızı ve ruh halimizi geliştirmemize ve günlük alışkanlıklarımızda olumlu değişiklikler yaratmamıza olanak tanıyan hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişim sağlarız.
Spor ve Öz Saygı Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2021

Spor ve öz saygı arasındaki yakın ilişki, insanlara ulaşmak için belirledikleri hedeflerin yanı sıra karakter, disiplin ve sorumluluk açısından hem fiziksel hem de zihinsel olarak da katkı sağlar. Böylece, hayatımızda gerçekten önemli olan görevlere ve ilişkilere daha fazla odaklanmamıza yardımcı olur.

Spor, sadece sağlığımızı korumak için değil, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel zindeliğimizi sürdürmek ve için de önemli bir seçenektir. Bu sayede spora başladığımız yaşa bağlı olarak öz saygımızı çocukluktan, ergenlikten ve yetişinlikten itibaren güçlendirebiliriz.

Spor ve öz saygı yakından ilgilidir. Spor, hedeflere ulaşmayı ve belirli bir disiplinde gözlemlenebilir ilerleme kaydetmeyi destekler. Öte yandan, bu başarının aile, sevilen biri veya bir akran grubu tarafından kabul edilmesi ve tanınması, kişinin özgüvenini arttırır.

Öz saygı geliştirmede başarısız olmak

Belirli koşullarda başarısızlığa uğramanın mutlak bir yenilgi olmadığını bilmek önemlidir. Spor yaparken zaman zaman başarısızlığa uğramanın yaygın bir deneyim olduğunu ve pes etmemek gerektiğini çocuklara öğretmek gerekir.

Başarısızlıklar ve yaşadığımız aksilikler, özlediğimiz şeyi elde etmek için daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Başarısızlıklarımızdan, gelecekte hata yapmaktan kaçınmamıza yardımcı olan değerli dersler çıkarırız. Bunun sonucunda ise benlik kavramımız güçlenir ve bu sayede fiziksel görünümümüz, başkalarına davranış şeklimiz ve çevremizden aldığımız geri bildirimler gibi faktörlerle öz saygımız gelişir.

Bununla birlikte, asıl önemli olan kendimiz hakkında nasıl hissettiğimiz ve yaptığımız faaliyetlerde ne kadar mutlu olduğumuzdur. Bu nedenle, çocukların ebeveynlerinin istediğini değil en çok sevdikleri sporu yapmalarına izin vermek çok önemlidir.

spor takımı

Öz saygı ve spor kişiyi güçlendirmede müttefiktir

Çocuklarımızın öz saygısını geliştirmenin bir yolu, seçtikleri sporu yapmalarına izin vermektir. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek faydalı olacaktır ancak ulaşıldığında öz saygıyı geliştirmesi için hedeflerin iyi tanımlanması gerekir.

Hedeflere örnek olarak tüm antrenmanlara disiplinle ve azimle katılmak, bir ay içinde bir tekniği iyice öğrenmek, farklı müsabakalarda oyun kurucu olmak veya performanslarını artırmak verilebilir.

Yalnızca kusurlarının farkında olmalarına rağmen kendilerini iyi hisseden çocuklar, diğer insanlara yaklaşacak güveni kendinde bulabilir. Bunu, birey olduklarını yeniden onaylamak için değil, arkadaşlarının onlara eşlik etmesini ve paylaşım içinde olmalarını istediklerinden yaparlar.

Yeterli özgüven ve öz saygıya sahip olmayan çocuklar, belirli bir grup içerisinde kabul görmek için her şeyi yapmaya meyilli davranırlar.

Bir sporla ilgilenirken pek çok olumsuz sonuçla karşılaşılabileceğini ancak bunun yüzünden vazgeçmek gerekmediğini çocuklara anlatmak gerekir.

Spor ve öz saygı arasındaki ilişki

Fiziksel ve zihinsel sağlığımız için spor yapmanın birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Dış görüntüyü iyileştirme imkanı sunar. Bu da öz saygıyı artırır.
  • Sağlığı iyileştirir. Bundan dolayı kişinin ruh hali olumlu yönde değişir.
  • Enerjiyi, canlılığı ve dinamikliği artırır. Sonuç olarak kişinin kendine yönelik algısı önemli ölçüde yükselir.
  • Mutluluk hormonu olan endorfin salgılanmasını sağlar. Bu nedenle depresif bir ruh haline bürünme riski ortadan kalkar.
  • Sosyal etkileşimi teşvik eder. Çoğu spor grup halinde yapılır ve bu sayede diğer insanlarla olan ilişkilerde sosyallik artar.
  • Zihnin sakinliğini sağlar. Egzersiz yaparken kaliteli zamana yatırım yapmamızdır.
çocuklarda sporun önemi

Bir spor aktivitesi, çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel sağlığını geliştirmeyi amaçlamalıdır. Böylece öz saygılarına olumlu katkılar sağlayabilir. Sportif faaliyetler ayrıca sosyallik ve karakterin yanı sıra başkalarına saygı duymak, sorumluluk almak ve disiplinli olmak gibi temel değerleri de güçlendirir.

Yaptığı spordan mutlu olan, başarıdan başarıya koşan ve  ailesi ve arkadaşları tarafından takdir gören küçük çocuklar, güçlü karakterli ve sağlıklı özgüvene sahip yetişkinler olacaktır.

Bu sayede yeteneklerini test edecekleri durumlarla karşılaştıklarında herhangi bir şüphe duymayacak ve korkmayacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Unicef. (2004). Deporte, recreación y juego. Unicef.
  • Guillén García, F., Castro Sánchez, J. J., & Guillén García, M. Á. (1997). Calidad de vida, salud y ejercicio físico: una aproximación al tema desde una perspectiva psicosocial. Revista de psicología del deporte, 6(2), 0091-110.
  • Márquez, S. (1995). Beneficios psicológicos de la actividad física. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 48(1), 185-206.
  • Naranjo, L. H. A. (2015). Beneficios del ejercicio. Hacia la promocion de la salud, 8(1), 86-100. http://sanoyfeliz.galeon.com/deporte.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.