Çocuklarda Sporun Psikolojik Yararları

Çocuklar için sporun psikolojik yararları çoktur. Bunlar, sosyal dinamikleri daha iyi anlamalarını sağlamaktan okulla ilgili stresi kanalize etmelerine yardımcı olmaya kadar gider. Bugün size bu çoklu faydalar hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Çocuklarda Sporun Psikolojik Yararları

Son Güncelleme: 21 Mart, 2020

Sporun, özellikle çocuklar için psikolojik yararları sayısızdır. Genç yaşlardan itibaren spor yapmanın, yerleşik bir yaşam tarzıyla savaşmaya ve motrikliği teşvik etmeye yardımcı olduğu yaygın bir bilgidir.

Spor yapan çocuklar da daha disiplinli ve mutlu olma eğilimindedir. Daha hızlı öğrenirler ve topluma daha iyi uyum sağlarlar.

Ebeveynlerin sporun psikolojik yararları hakkında bilgilenmeleri önemlidir. Bu bilgi, küçüklerinizin dikkatini çeken sporu uygulamalarında rehberlik etmenize yardımcı olacaktır.

Çocuklarda Sporun Psikolojik Yararları

Tüm tıp uzmanları, spor ve fiziksel egzersizin genel refahı artırdığına katılıyor. Sadece mükemmel eğlence aktiviteleri olarak değil, aynı zamanda bilişsel işlevleri ve kurallara saygıyı da teşvik ederler.

Avantajlar listesi sınırsızdır, ancak en önemli faydaları gözden geçirmek için biraz zaman ayırmak istiyoruz:

Bilişsel işlevlerin gelişmesi

Spor, bilişsel aktivite artışı gerektirir bu da şüphesiz temel bir avantajıdır. Spora katılan çocuklar daha fazla şeyi daha iyi şekilde ezberlemeye yatkınlık gösterir.

Aynı zamanda, hareketsiz yaşam tarzı olan çocuklardan daha fazla bilgi muhafaza edebilirler.

Egzersiz yaparken, çocuklar beynin otonom sinir sistemini ve endokrin sistemini kontrol etmekten sorumlu kısmı olan hipotalamusta hücre üretiminde bir artış yaşarlar.

Duygusal refah ve depresif durumların önlenmesi

Yetişkinlerde ve çocuklarda, çalışmalar fiziksel aktivitenin genel bir refah duygusuna katkıda bulunduğunu göstermiştir. Çünkü fiziksel olarak aktif olduğumuzda vücudumuz endorfin salgılar.

Spor yapan çocuklar daha az strese maruz kalır ve depresif durumlara daha az eğilimlidir.

çocuklarda sporun yararlari

Aynı şekilde, uzmanlar hiperaktif çocukların spor ve fiziksel aktivitede yer almasını yaygın olarak önermektedir.

Aynı şey dürtüsel olan veya şiddet içeren tutumlar sergileyen küçükler için de geçerlidir. Aktif olmaları enerjilerini yakmalarını ve kaygılarını azaltmalarını sağlar.

Sosyal entegrasyon ve kurallara saygı

Sporun psikolojik faydalarından bir diğeri, çocukların bir takım olarak sosyalleşmelerine ve çalışmalarına izin vermektir. Her iki beceri de temeldir ve çocuklar bunları her zaman okul ve diğer etkinlikler yoluyla öğrenmezler.

Ancak ortak hedefleri ve ilgi alanlarını akranlarıyla paylaştıklarında birlikte çalışmanın önemini öğrenirler.

Aynı zamanda spor, çocukların kurallar ve normlar hakkında farklı bir bakış açısıyla bilgi edinmelerine de yardımcı olur. Bunu pratik bir şekilde yaparlar ve adaletsizlik hakkında ilk elden öğrenirler.

Spor, çocukların kurallara uymanın ve saygı göstermenin ne kadar gerekli olduğunu öğrenmelerine yardımcı olur. Sonuç olarak, çocuklar evde, okulda vb. kurallara daha az dirençli olacaktır.

Spor sosyal çevrelerini genişletir

Atletik kurumlarda, spor salonlarında ve kulüplerde spor yapan çocuklar, daha geniş bir sosyal grup ve arkadaşlara sahiptir. Bu onların farklı sosyal alanlarda başkalarıyla ilişki kurmayı öğrenmelerini sağlar.

Aynı zamanda zihniyetlerini ve algılarını genişleterek toplumdaki farklı bireylerin daha derin bir anlayışa sahip olmasını sağlar.

“Spor yapan çocuklar daha disiplinli ve mutludur. Daha hızlı öğrenirler ve topluma daha iyi uyum sağlarlar.”

Artan benlik saygısı

Sporla ilgili zaferler de çocuğun özgüvenini sağlamlaştırmak için önemli bir faktördür. Egzersiz güçlü, şekilli kaslar ve genel olarak iyi fiziksel görünüm sağlar.

Bu faktörlerin her ikisi de çocukların daha güvenli, daha az utangaç ve vücutlarıyla daha rahat hissetmelerini sağlar. Aynı zamanda, çocuklar iyi beslenmeye ve sağlıklarına özen göstermeye ilgi duyarlar.

Nörogenez görünümü

Fiziksel aktivite beyni aktive eder ve daha fazla nöron üretmesine neden olur. Ayrıca aralarındaki bağlantıyı güçlendirir. Nörogenez olarak bilinen bu serebral fenomen, vücudumuz için son derece faydalıdır.

Çocukların nöronları çoğaldığında ve bağlantıları güçlendiğinde, hızlı kararlar almak için daha büyük bir kapasite kazanırlar. Ayrıca mantıklı düşünce sürdürebilir ve dikkat dağınıklığına daha az eğilimli olurlar. Bu zekada bir artış anlamına gelir.

spor yapan çocuk

Sağlıklı alışkanlıkların ortaya çıkışı

Spor yapan çocuklar genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirirler. Örneğin, daha iyi hijyene sahip olma, daha sık banyo yapma ve tırnaklarını daha düzenli olarak kesme eğilimindedirler.

Aynı zamanda yağlı yiyeceklerden uzak durmaya daha yatkındırlar. Yatağa gittikleri saatin ve geceleri yeterince uyumaları gerektiğinin bilincinde olma eğilimindedirler.

Spor yapan çocuklar, öngörülen zamanlarda yükümlülüklerini yerine getirmede daha iyidir.

Son bir tavsiye olarak, çocuklarınızın hangi sporu (veya sporları) yapmak istiyorlarsa onu seçmelerine izin vermenizi öneririz. Çocuklar, kendi başlarına seçmek yerine, zorla bir takıma katılmak ve spor yapmak zorunda kalırlarsa, sporun psikolojik yararları daha az etkili olacaktır.

Spor söz konusu olduğunda çocuklarımızdan çok fazla şey talep edersek aynı şey geçerlidir. Sağduyu, ilgi ve anlayışı kullanmak en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Unicef. (2004). Deporte, recreación y juego. Unicef.
  • Guillén García, F., Castro Sánchez, J. J., & Guillén García, M. Á. (1997). Calidad de vida, salud y ejercicio físico: una aproximación al tema desde una perspectiva psicosocial. Revista de psicología del deporte, 6(2), 0091-110.
  • Márquez, S. (1995). Beneficios psicológicos de la actividad física. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología, 48(1), 185-206.
  • Naranjo, L. H. A. (2015). Beneficios del ejercicio. Hacia la promocion de la salud, 8(1), 86-100. http://sanoyfeliz.galeon.com/deporte.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.