Vücut Algısı Ergenleri Nasıl Etkiler?

Ebeveynlerin sağlıklı bir vücut algısı geliştirmelerine yardımcı olmak için çocuklarıyla yakın olmaları önemlidir. Daha fazla bilgi için bugünün makalesini okuyun.
Vücut Algısı Ergenleri Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 15 Şubat, 2020

Ergenlik, değişikliklerin baskın olduğu bir aşamadır. Gençlik, görünüşleri konusunda güvensiz ve hatta rahatsız hissetme eğilimindedir. İyi görünme ve başkaları tarafından kabul edilme istekleri, vücut algısının ergenliklerini nasıl etkileyeceğini belirler.

Görünüşe önem vermek normaldir. Bununla birlikte, gençler fiziksel özelliklerin önemini aşırı vurgulama eğilimindedir. Onları idealize ederek, kendi niteliklerini sağlıklı bir şekilde algılamayı bırakırlar. Onlara değer vermek ve onları optimize etmek için çaba sarf etmek yerine, onları hor görür veya örtbas etmeye çalışırlar.

Vücut algısının ergenlik üzerindeki etkisinin nereden geldiğini belirtmeye değer. Bu etkinin çoğu klişelerden, medyadan gelen mesajlardan ve akranlarının görüşlerinden geliyor.

Gençler bu sosyal olarak kabul edilebilir ideallere ve formüllere uymaya çalışırlar. Bunu gerçek bir tatmin getirmese de hatta aksine sadece baskı getirse de yapıyorlar.

Ergenlik döneminde vücut algısı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu fiziksel düzeyde değişikliklerle dolu bir aşamadır. Bu değişiklikler boy, kilo, saç rengi vb. gibi değişiklikleri içerir.

Tüm bu değişiklikler kırılganlık hissini uyandırıyor. Aniden, ergenler, şimdiye kadar tanıdıkları tek kişi olan çocukluk bedenlerinin geri dönüşü olmayan kaybı ile karşı karşıya kalırlar.

Gençlik sürekli yeni biçimlere ve boyutlara uyum sağlamalıdır. Bu süreçten rahatsız olmaları normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Bu anlamda hormonal ve cinsel değişiklikler oldukça belirgindir ve bunları gizlemenin bir yolu yoktur.

Bir gencin bakış açısından, değişen beden utanç kaynağıdır. Onları etrafındakilerin yargısına karşı çok agresif bir şekilde açar.

Başlıca değişiklikler

Gençler cinsiyetlerine göre bir dizi değişikliğe uğrarlar. Genç kadınlara gelince, göğüslerin büyümesini, kalçalarının genişlemesini, adet görmeye başlamalarını vb. sayabiliriz.

Genç erkeklerde esas olarak sakalların çıkması, seslerinin kalınlaşması, boşalmanın başlaması vb. sayabiliriz. Her iki cinsiyetin de ergenlik döneminde karşılaştığı değişiklikler şunlardır:

Ergenlik döneminde vücut algısı ve karşılaştırma yapma

Karşılaştırma yapmak, insanların gerçekliği anlamak için kullandıkları tekniklerden biridir. Bununla birlikte, ergenlik döneminde, bu büyük bir dezavantaj olabilir.

Gençler kendilerini sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırarak kendileri hakkında yanlış fikirler yaratma eğilimindedirler. Hayal kırıklığına ve düşük benlik saygısına yol açabilecek sağlıksız bir öz eleştiride bulunurlar.

Onların bakış açısından, benzerlikler rahatlatıcıdır ve farklılıklar çatışmaya neden olur.

Ergenlik döneminde olumlu bir vücut algısı oluşturmaya yönelik ipuçları

Aşağıda, ergenlik çağındaki çocuklarınızın olumlu bir vücut algısı geliştirmesine yardımcı olacak bazı öneriler bulunmaktadır:

1. İyi bir örnek teşkil edin

Çocuklarınıza eğlenebileceğinizi gösterin. Kameralardan ve mayolardan uzak durmayın veya kendi görünümünüzü eleştirmeyin. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakın, aksine çocuklarınızın kendi vücudunuz ile rahat olduğunuzu görmelerine izin verin.

Kendinizi vücut algınızla ifade edin, yeteneklerinize ve hatta kusurlarınıza değer verin. Kusurların normalliği ve güzelliği hakkında açıkça konuşun.

2. Onlara güzelliklerini hatırlatın

Çocuklarınıza ne kadar güzel olduklarını söylemek için zaman ayırın. Somut detaylar verin ve güzel olarak gördüğünüz belirli şeyleri gösterin. Sadece çocuklarınızın fiziksel özelliklerini değil, aynı zamanda tarzlarını, iç güzelliğini ve benzersizliğini de ekleyin.

3. Medyada gördükleri hakkında konuşun

Medyada gördüklerinin ve okuduklarının ardındaki mesajlar hakkında çocuklarınızla konuşun. Medyanın güzelliği temsil edişinin gerçekçi olmadığını hatırlatın. Rötuşlanan fotoğrafların gerçekliği ve gördüklerinin arkasındaki plastik cerrahi hakkında konuşun. Bu, çocuklarınızın basmakalıp güzellik kavramlarını yeniden düzenlemelerine yardımcı olacaktır.

4. Gençlerinizle açık iletişimi sürdürün

Çocuklarınızla iyi iletişim kurmanız, onlara sorular sormanıza ve yaşamlarında neler olduğunu keşfetmenize izin verecektir. Olgunluk mükemmellik ile eşanlamlı değildir, daha ziyade kişinin düşünce stilinin daha büyük bir yansımasıdır. Kendisi ve değerleri hakkında düşünebilme yeteneği, çocuklarınızın duygusal olgunluğu geliştirebilmelerinin bir yoludur.

ergenlikte vücut algısı

5. Çocuklarınızı bir tür fiziksel aktivite yapmaya teşvik edin

Proaktif olmak, fiziksel görünüm açısından benlik saygısında önemli bir rol oynar. Fiziksel olarak daha aktif olan gençlerin vücut algısının uzun vadede pozitif olma olasılığı daha yüksektir.

6. Güçlü yönlerine işaret edin

Çocuklarınızın vücut algısından memnun olmadıklarını her fark edişinizde, güçlü yanlarını görmelerine yardımcı olun. Örneğin, saçlarının ne kadar güzel göründüğünü veya belirli bir rengin onlara ne kadar uygun olduğunu vb. ince bir biçimde belirtin. Bunlar basit hilelerdir, ancak oldukça etkilidirler.

Ergenlik döneminde olumlu bir vücut algısı geliştirmek kolay bir iş değildir. Ancak, bunu gençlerimiz için daha katlanılabilir hale getirebiliriz.

Onları olumlu ve eleştirel bir tutum sergilemeye davet etmeli ve hayatta istediklerini elde etmelerini sağlayan iyi yaşam alışkanlıkları geliştirmelerini sağlamalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández-Bustos, J. G., González-Martí, I., Contreras, O., & Cuevas, R. (2015). Relación entre imagen corporal y autoconcepto físico en mujeres adolescentes. Revista latinoamericana de psicología, 47(1), 25-33. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0120053415300030
  • De Gracia, M., Marcó, M., Fernández, M., & Juan, J. (1999). Autoconcepto físico, modelo estético e imagen corporal en una muestra de adolescentes. Psiquis, 20(1), 15-26.
  • Ramos Valverde, P., Rivera de los Santos, F. J., & Moreno Rodríguez, M. D. C. (2010). Diferencias de sexo en imagen corporal, control de peso e Índice de Masa Corporal de los adolescentes españoles. Psicothema, 22 (1), 77-83. https://idus.us.es/handle/11441/33756;jsessionid=96B7D785E70C04FED31E3A2684983699?
  • Gonçalves Câmara, S., & Bedin Tomasi, L. M. (2015). Bienestar, salud e imagen corporal de adolescentes brasileros: la importancia de los contextos familiares, de amistad y escolar. Universitas psychologica, 14(4), 1399-1409. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S1657-92672015000400019&script=sci_abstract&tlng=en
  • Caño, A. y Rodríguez, C. (2012). Autoestima en la adolescencia: análisis y estrategias de intervención. International Journal of Psycholgy and Psychological Therapy, 12, 3. Facultad de Psicología. España: Málaga
  • Dodgson P.G. y Wood J.V. (1998). Self-esteem and the cognitive accessibility os strengths and weaknesses after failure. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 178.197

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.