Çocuklarda Saç Dökülmesi: Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda saç dökülmesi oldukça yaygın olsa da, bazı durumlarda altta yatan bir sorun tedavi gerektiriyor olabilir. Daha fazlasını öğrenmek için bugünün makalesini okuyunuz.
Çocuklarda Saç Dökülmesi: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 27 Nisan, 2021

Çocuklarda saç dökülmesi, dermatolojik başvurularda nispeten yaygın olarak görülen bir sorundur ve bunun birçok nedeni olabilir. Yetişkinlerde saç dökülmesi farklı şekillerde olabilir, fakat bu çocuklarda meydana geldiğinde psikolojik sonuçları nedeni ile önemli bir konu haline gelmektedir.

Çocuklarda saç dökülmesi: sebepleri nelerdir?

Çocuklar, sıkı topuzları ya da örgüleri veya kendi saçlarını çekmelerine neden olan obsesif kompulsif bozukluklar gibi birçok nedenden dolayı saçlarını kaybederler. Aşağıdakiler saç dökülmesinin en yaygın nedenleridir:

Saçkıran

Bu, etkilenen bölgedeki saç kökünü etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Çocuklarda saç dökülmesinin ana nedeni olmasına rağmen yetişkinleri de etkilemektedir.

Tarakta çok fazla saç kalmış.

Bu hastalığı iyileştirdikten sonra herhangi bir yara izi ya da geriye kalan bir semptom görülmez. Dahası, bu tür hastalıklar kendiliğinden çözülür.

Saçkıran genellikle kafa derisinde birkaç kel nokta ile sonuçlanır. Bu hastalık aynı zamanda atopik hastalıklar ve kişilerin tırnaklarındaki değişiklikler ile de ilgilidir.

İlk belirti görüldüğünde, mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Aslında, Journal of the American Academy of Dermatology‘de yapılan bir araştırma, dermatoloğu ilk kez ziyaret ederken saçkıranın ciddiyetinin derecesini belirlemenin çok önemli olduğu sonucuna varmıştır.

Saçkıranın olası tedavileri

Daha önce de bahsedildiği gibi, bu hastalığın kendiliğinden iyileşmesi mümkündür. Bununla birlikte, iyileşme sürecini hızlandırmak için aşağıdaki gibi olası tedaviler de vardır:

  • Topikal kortikosteroidler: Bu tedavi hastalığın orta ve ciddi tiplerinde etkilidir. Ayrıca, yönetimi kolay, rahat ve ağrısız olduğu için genellikle ilk tercih edilen tedavidir.
  • Topikal minoksidil:% 2 ya da 5 minoksidil, topikal ve intralezyonel kortikosteroidlerle kombinasyon halinde yardımcı bir tedavi olarak kullanılır. Çocuklar arasında yüz ve boyunda hipertrikoz daha yaygın olarak görülür.
  • İntralezyonel kortikosteroidler: Bu tür bir tedavinin uygulanması sınırlıdır çünkü enjeksiyonlar yoluyla yapılır ve ağrıya neden olur.
  • Topikal immünoterapi: Saç köklerine saldıran otoimmün bozuklukların düzenlenmesini sağlar.

Çocuklarda saç dökülmesi: nedenlerinden biri olan besin eksiklikleri

Dermatoloji kliniklerinden toplanan verilere göre besin eksikliği saç yapısında değişikliklere neden olabileceği gibi saç dökülmesine de neden olabilmektedir. Buna ek olarak, niasin eksikliğinde görülen şiddetli telojen effluvium ve yaygın saç dökülmesine de neden olabilmektedir.

Demir eksikliği, saç dökülmesinden sorumlu olan en sık görülen besin eksikliğidir. Dahası, çölyak hastalığı gibi emilim bozukluklarını içeren risk faktörleri de vardır,  bunun nedeni demir emiliminin asit pH’ı gerektirmesidir.

Günümüzde, giderek daha popüler hale gelen farklı beslenme türleri vardır. Vejetaryenler ve veganlar demir eksikliğine daha yatkındır, çünkü et yiyen kişilere göre daha az demir tüketirler.

Öte yandan, çinko eksikliği saç dökülmesinin bir başka nedenidir. Ve vejetaryenlerde bu daha da yaygın olarak görülür, çünkü sebzeler et ürünlerinden daha az çinko içermektedir.

Saç mantarı/enfeksiyonu

Saç mantarı, Trikofiton ve Mikrosporum cinsi mantarların neden olduğu bir kafa derisi enfeksiyonudur ve 3 ila 14 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Ancak, her yaştan insan bu enfeksiyondan muzdarip olabilir. Sistemik antifungal tedavi bu enfeksiyonda oldukça iyi sonuçlar verir.

Bir bebeğin saçı orta bölgeden tamamen dökülmüş

Tedavisi için en iyi seçim 4 ila 8 haftalık bir süre için Griseofulvin(mantar yok edici)’dir, öte yandan, topikal tedaviler o kadar etkili değildir. Bu enfeksiyon iltihaplı ve iltihap göstermeyen olarak iki kategoriye ayrılır:

İltihaplı olmayan enfeksiyonlar

Yara izi ve sıyrık bırakan saçkıranın aksine, bu enfeksiyonlar herhangi bir komplikasyon göstermez. Saçlı deri bölgesini etkileyen yapışkan, beyaz, dağınık ya da yamalı bir pul olarak görünürler. Bazen kepeğe benzediği için tanımlanması bile zor olmaktadır.

İltihaplı enfeksiyonlar

Bu tip saç enfeksiyonları, tıpkı skarlaşan saçkıran durumunda olduğu gibi, keryonlara, irinle dolu nodüllere, neden olabilirler. Bu hastalıkta boyunda lenfadenopati, ateş, kanda lökosit artışı ve hatta yaygın bir morbiliform(kızamık benzeri) döküntü gözlemlemek oldukça yaygındır.

Çocuklarda saç dökülmesi görüldüğünde çocuk doktoruna gidilmelidir

Çocuklarda saç dökülmesi genellikle önemli olmamasına rağmen mutlaka çocuk doktoruna gidilmelidir. Bunun nedeni, olası sorun ne kadar erken tespit edilirse, tedaviye o kadar hızlı başlanabilecek olunmasıdır. Unutulmamalıdır ki evde hazırlanan ilaçlarla tedavi yapılmamalı ve doktorun reçete etmediği ilaçlar alınmamalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Tosti A, Bellavista S, Iorizzo M. Alopecia areata: a long term follow-up study of 191 patients. J Am Acad Dermatol. 2006 Sep;55(3):438-41. doi: 10.1016/j.jaad.2006.05.008. Epub 2006 Jun 27. PMID: 16908349.
  • Goldberg LJ, Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):412-9. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.038. PMID: 20620758.
  • Trumbo P, Yates AA, Schlicker S, Poos M. Dietary reference intakes: vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. J Am Diet Assoc. 2001 Mar;101(3):294-301. doi: 10.1016/S0002-8223(01)00078-5. PMID: 11269606.
  • Gupta AK, Summerbell RC. Tinea capitis. Med Mycol. 2000 Aug;38(4):255-87. doi: 10.1080/mmy.38.4.255.287. PMID: 10975696.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.