Ergenler ve Yalan: Ne Yapmalıyız?

Ergenlik çağındaki çocuklarınızın size yalan söylediğini fark ettiğinizde nasıl bir tepki vermeniz gerektiğini bilemiyorsanız, bu yazı tam size göre. Yazımızda bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Ergenler ve Yalan: Ne Yapmalıyız?

Son Güncelleme: 05 Nisan, 2021

Ergenlik çağındaki çocuklar aileleriyle yakınlaşmaktan çok arkadaşlarıyla yakınlaşmaya başlıyor. Bu durum ergenlik çağındaki çocuklarda sorunlara, sorumluluktan kaçınmaya ve olayları abartma eğiliminde oldukları için yalan söylemeye yol açabilir.

Ayrıca hataları için bahaneler üretebilirler ve hatta bazen bir şeyler uydurmaya bile çalışabilirler. Bu nedenle, aşağıdaki yazıda bu sorunları nasıl çözeceğiniz konusunda size birkaç tavsiyede bulunacağız.

Çocuklarınızın size yalan söylediğini ilk kez fark ettiğinizde, size önereceğimiz ilk şey durmak ve derin bir nefes almaktır. Çok sert veya öfkeyle tepki vermemeye çalışın.

Zaman zaman çocuk yetiştirirken sinirlenmek ve sabrınızın zorlandığını hissetmek normal olsa da verilebilecek en iyi tepki bu değildir. Normalde yalan söyleyen çocukların bunu dikkatinizi çekmek veya bir şeylere tepki göstermek için yaptığını unutmayın.

Bu senaryodan kaçınmak için siz ve ergen çocuklarınız arasında güven inşa etmek önemlidir. Ayrıca, bir problemleri olduğunda size güvenmelerini ve kendilerini rahat hissetmelerini istersiniz.

Bu nedenle size karşı samimi olduklarında onları övmelisiniz. Onlara karşı açık ve dürüst olmanın önemini vurgulamanız gerekir. Ancak her zaman sakin ve sabırlı olmalısınız.

Çocuklarım yalan söylediğinde ne yapmalıyım?

Aşağıdaki bölümde, ergen çocuklarınızın herhangi bir yalanı söylemeyi gerektirecek bir durumdan kaçınmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz. Önemli olan onlara aşıladığınız değerlerdir. Hem iyi hem de kötü olarak deneyimlerini sizinle paylaşmak için kendilerini güvende hissetmeleri gerekir.

1.Gerçek ile yalan arasındaki farkı açıklayın

İlk tavsiye, çocuklarınıza doğru ve yalan söylemenin ne demek olduğunu konuşmaktan ibarettir. Ergenler kaç yaşında olursa olsun, doğruyu söylemekle yalan söylemek arasındaki farkı açıklamak çok önemlidir. Ayrıca dürüst olmamanın olası sonuçları konusunda onları uyarmalısınız.

Bununla birlikte, çocuklarınızın ne zaman doğruyu söyleyeceklerini bilmeleri de önemlidir. Ayrıca her şeyi açığa çıkarmayı da öğrenmeleri gerekmiyor. Dürüst olmak gerekirse, çocuklarınızın akıllarından geçen her şeyi paylaşmak zorunda olmadıklarını da öğrenmeleri gerekir.

ergenler ve yalan

Dürüstlüğü şefkatle dengelemek ve sosyal ipuçlarını okumayı öğrenmek, çocuklarınıza erken yaşta öğretmeye başlamanız gereken sofistike bir beceridir. Çoğu zaman uygunsuz kelimeler, söyleyen kişinin niyeti bu olmasa da başkalarına çok fazla zarar verebilir.

2.Ergenler ve yalan söyleme: Kuralları ve sınırları belirleyin

Kuralları ve sınırları uzlaşmaya dayalı bir şekilde belirlemek, çatışmayı azaltmanın en etkili yollarından biridir. Unutmayın ergenlerin yalan söylemesinin nedenlerinden biri, ebeveynlerinin onları dinlemediğini düşünmeleridir.

Kuralların adil olmadığını düşünüyorlarsa ve uzlaşacak veya istisnalar yapacak yer yoksa, yalan söylemek akıllarındaki tek seçenektir.

Bu nedenle, ergen çocuklarınız bir kurala istisna yapmanız için size gelirlerse, onları dinlemenin tam zamanıdır. Neden sizden bir istisna yapmanızı istediklerini ve bu senaryoda onlar için neyin önemli olduğunu anlamaya çalışın. Biraz ılımlı olmanın ve ortada buluşmanın bir yolunu bulmaya çalışmanın ne sakıncası olduğunu düşünün.

Açıkça görülüyor ki, her iki tarafın da mutlu olması için taviz vermek her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte, çocuklarınıza konuşmak için hiçbir zaman fırsat vermezseniz, sonunda sormanın bile bir anlamı olmadığını düşüneceklerdir. Size sormaya çalışmak yerine yalan söylemeye başvuracaklardır.

“Ergenler kuralların adil olmadığına ve konuşmaya ya da istisnaların yapılamayacağına inanıyorlarsa, o zaman akıllarında beliren tek seçenek yalan söylemektir.”

3.Çocuklarınızla bağ kurun

Çocuklarınızla bağ kurmayı birinci öncelik haline getirmelisiniz. Kendilerini ifade ederken size karşı güvende hissettikleri güçlü bir bağ kurmak, bir gence anne olarak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Evde iyi iletişim kuran çocuklar, yalan söylemeye gerek kalmadan duygularını açıkça paylaşmak isteyeceklerdir. Bu nedenle iyi bir bağ oluşturmak, yalan söylemelerine karşı kullanabileceğiniz en sağlam ve kesin önlemlerden biridir. Ama sabırlı olmalısınız ve bu tür bağlar kurmak için uğraşmalısınız.

ergenle yalan söylemek

4.Ergenler ve yalan söyleme: Çocuklarınızın pişmanlık duymasına izin verin

Listedeki son tavsiye size biraz uzak gelse de bunu aklınızda tutmalısınız. İdeal olan, yalan söylemeye ve gerçeği saklamaya başvuran ergenlerin, hatalarını kabullenmeleridir.

Savunmaya geçen bir ergenin tartışmak, haklı çıkmak ve sorumluluktan kaçınmak için manipülatif teknikler kullanacağını unutmayın.

Böyle bir durumda, tepki vermeden önce birkaç saniye duraklamanız önerilir. Bu, ergene o anın sıcağında ne yaptığını fark etmesi ve söylediklerinden pişman olması için biraz zaman tanımanızı sağlayacaktır.

Son olarak, bu yaştaki birçok çocukta yalan söylemenin çok yaygın olduğunu hatırlatırız. Ergen çocuklarınızı zaman zaman yalan söylerken yakalarsanız, çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Bu tür yalanları yakalamak, davranışlarını sakin ve net bir şekilde düzeltmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Ergen çocuklarınızın sizinle ilişkilerinde kendilerini güvende hissetmelerini ve her zaman gerçeğe, dürüstlüğe değer vermelerini istiyorsanız, yukarıda verilen tavsiyeler size çok yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.