Çocuklar İçin Duygusal Zeka İle İlgili Hikayeler

Hikayeler, küçüklerimizin duygusal zekalarını geliştirmelerine ve güçlendirmelerine yardımcı olan güzel dersler içerir. Bugün çocuklar için duygusal zeka hakkında birkaç hikaye örneği vereceğiz.
Çocuklar İçin Duygusal Zeka İle İlgili Hikayeler

Son Güncelleme: 14 Mart, 2021

Duygusal zeka hakkındaki hikayeler inanılmaz derecede önemli bir kaynaktır. Aslında, öz farkındalığa dayalı olarak çocukların başkalarıyla nasıl ilişki kuracaklarını anlamalarına yardımcı olan en önemli araçlardan biridir.

Araştırmalar, güçlü bir duygusal zekaya sahip bireylerin sosyal yeteneklerini ve bağlantılarını daha sağlıklı bir şekilde geliştirdiğini göstermiştir. Bu onları tüm çabalarında verimli kılar.

Bununla birlikte, çocukları duygusal zeka gibi karmaşık ve öznel konular hakkında eğitmek, kavramları tanımlamaktan ve tavsiyelerde bulunmaktan daha fazlasını gerektirir. Anlama, ayrıca bir çocuğun eleştirel muhakemesini uyandıran daha detaylı resimlere dayanmalıdır.

Bu anlamda edebiyat, yüzyıllardır çocukların davranışlarını ve toplumu analiz etmelerine yardımcı olan masallar sunmaktadır. Aşağıda birkaç net örnek vereceğiz.

Çocuklar için duygusal zeka hakkında hikayeler

Duygusal zeka ve çocuk hikayeleri arasında kesin bir bağ kurmak için, bu tür zekayı hangi özelliklerin tanımladığını anlamalıyız:

  • Duygusal zekaya sahip bir kişi, dürtülerini kontrol edebilir.
  • Kendi kendini motive eder.
  • Olumsuzlukları olgunlukla ele alır.
  • Olumsuz duyguların onun rasyonel zihnine müdahale etmesine izin vermez.
  • Başkalarına karşı empati duyabilir.
  • Güvenmez değildir, daha çok ihtiyatlıdır.

Sosyal zeka ve duygusal zeka terimleri, bilişsel ve psikolojik uzmanlar arasında sadece birkaç on yıl önce kullanılmaya başlandı.

Bununla birlikte, çoğu çocuk öyküsü, yüksek derecede duygusal zeka sergileyen tutumları somutlaştıran kahramanları veya ana karakterleri içerir. Başka bir deyişle, bir noktada düzensiz görünseler bile, doğru duygusal kararları vermek için durup düşünebilirler.

Daha fazla uzatmadan, çocuklar için duygusal zeka hakkında en iyi hikayelerin birkaç örneğini burada bulabilirsiniz.

pinokyo

Carlo Collodi’nin kaleme aldığı Pinokyo

Pinokyo’nun hikayesi, eski bir marangoz olan Geppetto ve Pinokyo’nun hikayesini anlatıyor. Geppetto tüm kalbiyle güzel tahta kuklasını gerçek bir çocuğa dönüştürmeyi diliyor. Dileğini gerçekleştirmek için turkuaz saçlı Peri’den Pinokyo’yu canlandırmasını ister.

Peri, Geppetto’nun dileğini yerine getirir, ancak önce küçük oyuncakla konuşup onu uyarmadan olmaz. Ona sadece bir kukla değil gerçek bir çocuk olmak için belirli davranış ve değerleri göstermesi gerektiğini söyler. Bunların her ikisi de duygusal zekanın özellikleridir.

O andan itibaren, olgunlaşmamış olduğu düşünülen Pinokyo, kendisini her türlü belaya ve maceraya atar. Bu durumlarda zekasını, sosyalleşme yeteneğini ve sağduyu kullanımını sınamalıdır. Sonunda, kendisi ve sevgili babası Geppetto için mutlu bir son elde etmeyi zar zor başarır.

“Duygusal zekaya sahip bir kişi dürtülerini kontrol edebilir, kendi kendini motive edebilir ve zorluklarla olgunlukla başa çıkabilir.”

Mavi Sakal, Charles Perrault’un kaleminden

Mavi Sakal’ın hikayesi, duygusal zeka söz konusu olduğunda bir başka mükemmel peri masalı. Çocuklara sezgi, dürtülerini kontrol etme yeteneği ve zorlukların ortasında sağduyu kullanma hakkında bilgi verir.

Hikaye, bir köyde yaşayan çok zengin bir adama atıfta bulunuyor. Çok sayıda kalesi ve arabasıyla olduğu kadar sakalının mavi rengiyle de tanınır. Bu sakal kadınları korkutuyor, yani kimse onunla evlenmek istemiyor.

Ancak aynı köyde üç kızı olan oldukça hırslı bir kadın olduğu ortaya çıkar. Bu kadın, kızlarını içlerinden birinin gizemli ve zengin prens ile evlenmesi için cesaretlendirir.

Üç kız kardeşin her biriyle kur yaptıktan sonra Mavi Sakal ile evliliğe girmeyi kabul eden en küçüğüdür. Genç hanım, bu gizemli adam hakkındaki tüm koruyucu içgüdülerini ve uyarılarını bir kenara atar ve görmezden gelir.

Bu noktadan itibaren hikaye yavaş yavaş bu tuhaf prensin gerçek özünü ortaya çıkarır. Genç karısı, hayatını kurtarmak için zorlukların ortasında sağduyu ve özdenetim hakkında zor dersler öğrenecektir.

Yatmadan önce çocuğuna hikayeler okuyan anne

Çocuğunuzun yaşına uygun hikayeler seçin

Çocuklar için duygusal zeka hakkında iki önemli hikaye sunduk. Ancak, çocukların bu beceriyi öğrenmesine ve geliştirmesine yardımcı olan birçok hikaye olduğunu unutmamak önemlidir. Örneğin Külkedisi, Kırmızı Başlıklı Kız ve Çirkin Ördek yavrusu gibi peri masallarından bahsedebiliriz.

Aynı zamanda, bu makaleyi önemli bir şeyi vurgulamadan bitirmek istemiyoruz: Çocuğunuz için hikayeler seçerken, yaşına uygun olduğundan emin olun. Küçük çocuklar için karmaşık konular, tam olarak anlamalarını zorlaştırabilir.

Bununla birlikte, çocuklarınız okumaya alıştıktan sonra, öğrendikleri dersler hakkında onlarla sık sık konuşmak iyidir. Bu şekilde, duygusal zeka hakkında akıl yürütme yeteneklerini uyandıracaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bisquerra, R. (2011). Educación emocional. Propuestas para educadores y familias. Bilbao: Desclée de Brower. http://otrasvoceseneducacion.org/wp-content/uploads/2019/04/Educación-Emocional.-Propuestas-para-educadores-y-familias-Rafael-Bisquerra-Alzina-2.pdf
  • Fernández-Berrocal, P., & Pacheco, N. E. (2002). La inteligencia emocional como una habilidad esencial en la escuela. Revista Iberoamericana de educación, 29(1), 1-6.
  • Goleman, D. (2010). La práctica de la inteligencia emocional. Editorial Kairós.
  • López, M. (2008). La integración de las habilidades sociales en la escuela como estrategia para la salud emocional. Psicología sin fronteras: revista electrónica de intervención psicosocial y psicología comunitaria, 3(1), 16-19.
  • Shapiro, L. E. (2002). La salud emocional de los niños (Vol. 16). Edaf.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.