Çocukların yaşına göre verebileceğiniz görevler

Çocuğunuzun bağımsız, özgüvenli ve sorumluluk sahibi olmasını ister misiniz? Bunu sağlamanın iyi bir yolu yaşına göre ona bazı görevler vermektir.
Çocukların yaşına göre verebileceğiniz görevler

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2018

Birçok ebeveyn çocukları için her şeyi yapmaya hazır olsa da, gerçekte onlara bazı ev işleri yaptırmak faydalı olacaktır. Tabii ki, bu görevleri verirken yaşlarını da göz önünde bulundurmak gerek. Bunun için, çocuklarınıza birtakım görevler vermelisiniz.

Birçok kişi çocuklara erken yaştan itibaren sorumluluklar yüklemeyi gereksiz gibi görse de, bazı aileler çocuklarını ev işlerine yardım etmeye teşvik eder. Bunu yapmalarının sebebi ise:

  • Çocukların farklı ev işlerini yapmayı öğrenmesi
  • İleride işlerine yarayacak bir sorumluluk ve bağımsızlık hissi geliştirmeleri
  • Yardımları ve çabaları sayesinde kazandıklarının değerinin bilincinde olmayı öğrenmeleri
  • Özgüvenlerinin artması

Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı, çocuklarınızın evin düzeni ve temizlenmesi konusunda katılabilecekleri bir rutin inşa edilmesi uygun olacaktır. Bu planlamayı yapabilmeniz için size bazı ipuçları vereceğiz.

Çocuklar için görevler

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, ev ortamında ona farklı görevler verebilirsiniz. Bunlar, çocuğunuzun görev olarak göreceği birtakım aktivitelerdir.

2 ila 3 yaş arası çocuklar

Bu yaşta, öğreteceğiniz aktiviteler basit olmalı ve her şeyden önce düzen ile ilgili olmalıdır. Bunlardan bazıları: Oyuncaklarını toplamak, çöpleri çöp kutusuna atmak, kıyafetlerini düzenli bırakmak ve yere atmamak, bitkileri sulamak ve evcil hayvanları beslemek olabilir.

3 ila 5 yaş arası çocuklar

Yukarıda sıralanan aktivitelere ek olarak, çocuğun bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olacak bazı görevler ekleyebilirsiniz.

ev işlerine yardım eden kız

Örneğin, bu yaşta kendi kendine giyinmeye başlayabilirler. Aslında, bunu zaten kendi için bir görev olarak görüp bile yapabilirler. Ayrıca, yavaş yavaş tek başına duş almayı ve hatta bulaşık yıkamayı öğretebilirsiniz. Tabii ki, bunu sizin gözetiminiz altında yapmalı ve tercihen keskin nesnelere dokunmamalıdır.

6 ila 7 yaş arası çocuklar

Bu yaşlarda, çocuklar bıçak ve cam tabak gibi nesnelerin olası risklerinden haberdardır. Eğer yapabiliyorsanız, ondan masayı kurmada yardım alabilirsiniz.

Ayrıca, kendi yatağını yapabilmeyi de öğrenebilecek yaştadır. Ona sadece nasıl olması gerektiğini gösterin. Çantasını hazırlamayı ve odasını düzenlemeyi öğretin. Ayrıca, odasındaki mobilyaları ve oyuncaklarını en azından bir toz beziyle tozunu alacak kadar temizlemeyi öğrenebilir.

 “Ev işleri yaparken, çocuklar ileride işlerine yarayacak bir sorumluluk ve bağımsızlık hissi duyarlar”

8 ila 10 yaş arası çocuklar

Artık çoktan kendi başına duş alabiliyor olmalıdır. Ayrıca, evcil hayvanıyla ilgilenebiliyor ve yerleri temizleyebiliyor olmalıdır.

Eğer ilgiliyse, ona yemek yapmanın temel adımlarını da öğretebilirsiniz. Tabii bunu yaparken mutlaka sizin gözetiminiz altında olmalıdır. Kendi ara öğününü veya kahvaltısını hazırlamayı öğretin. Tabii bu, fırın veya diğer tehlikeli aletleri kullanmayı içermemelidir.

10 ila 11 yaş arası çocuklar

Bu süreçte, çocuğunuz daha olgun olacağından evdeki daha karmaşık görevleri yapabilecek konumda olacaktır. Örneğin, temizlik malzemelerini kullanabileceğinden, odasını kendisi temizleyebilir. Ayrıca evcil hayvanını yürüyüşe çıkarmasını veya varsa kardeşiyle ilgilenmesini de isteyebilirsiniz.

12 yaşından büyük çocuklar

Çocukluğun son aşaması. Neredeyse ergen olan çocuğunuz, ev ortamındaki hemen hemen tüm görevleri üstlenmeye hazırdır. Giysi asabilir, basit yemekler pişirebilir ve kendi başına alışveriş yapabilir.

Her halükarda ergenlik döneminde ortaya çıkacak olan bağımsızlık duygusunu yaratmak için ideal bir aşamadır. Burada öğrendikleri, hayatının sonraki yıllarında işine yarayacaktır; özellikle üniversitede okumak için evinizden ayrılırsa.

ev işleri

Uygulayabileceğiniz bazı tavsiyeler

Çocuklarınıza bu görevleri vermeden önce, aşağıdaki tavsiyeleri gözden geçirin:

  • Emir vermeyin: Asıl önemli olan çocuğunuzun bu alışkanlıkları içselleştirmesidir, her gün bunları yapmaya zorlanması değil.
  • Gerekli olduğunda yardım isteyin.
  • Karşılığında ödüllendirin ve çabasını takdir edin.
  • Yaptığı işin sonucunu eleştirmeyin. Sinirlenebilir ve artık bu görevleri yapmayabilir.
  • Sabırlı olun ve her bir görevi nasıl düzgün yapacağını gösterin.

Kısacası, çocuğunuza bazı görevler vermek hem sizler hem de çocuğunuz için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca, hayatta ona rol gösteren rolünüzü de pekiştirecektir. Annesinden öğreneceği çok şey var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.