Çocuklar İçin Pilatesin Faydaları

Çocuklarınızın odak kabiliyetini, dengesini ve esnekliğini geliştirmesine yardımcı olacak bazı fiziksel egzersizler yapmalarını istiyorsanız, pilates bunun için harika bir seçenektir.
Çocuklar İçin Pilatesin Faydaları

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2021

Çocuklar için pilatesin faydaları, özellikle sağlık ve zindelik alanlarında birçok uzman tarafından analiz edilmiştir. Buna göre pilates çocuklara vücutlarının ihtiyaç duyduğu sağlığı kazandırmaktadır.

Bir eğitim disiplini olarak pilates hem çocuklar hem de yetişkinler için çok uygundur. Sistemin yaratıcısı Joseph Hubertus Pilates, yirminci yüzyılın başlarında çocukken çektiği rahatsızlıklardan esinlenerek bu sporu geliştirmiştir. Yaşadığı hastalık, onu kas güçlendirme, esnekliği artırma ve gevşeme için alternatif çözümler keşfetmeye yönlendirmiştir.

Pilatesin çocuklar için faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Pilates nasıl yapılır?

20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Pilates, iç kasları güçlendirmeyi ve denge geliştirmeyi amaçlayan bir fizik tedavi ve antrenman tekniğidir. Bu sayede vücudun her bölgesi çalışmış olur.

Bu yöntemi kullanmanın farklı yolları vardır. Şu anda birçok insan pilatesi yoga, geleneksel Çin tıbbı postürleri, spor ekipmanları ve dengeleme egzersizleri ile karıştırıyor. Bununla birlikte, gerçekten geleneksel bir Pilates seansını gerçekleştirebilmek için, temel ilkelerini hesaba katmalısınız.

Pilatesin ilkeleri

Pilatesin ilkeleri şunlardır:

  • Omurga ve uzuvların hizalanması
  • Yapılan her hareketin tam olarak farkında olmak için konsantrasyonu ve zihnini kontrol etme yeteneğini teşvik etmek.
  • Kasları kontrol etmek
  • Doğru bir nefes alma yönetimi sağlamak
ailecek spor yapmak

Pilatesin çocuklar için faydaları

Bir beden eğitimi yöntemi olarak pilates, yedi veya sekiz yaşına geldikten sonra uygulanabilir. Bir çocuk, dengeyi geliştirmeyi amaçlayan pozlarla, germe duruşları ve kas kontrolünden oluşan en basit egzersizleri yaparak Pilatese  başlamalıdır.

Zorluk derecesi, her zaman uzman bir eğitmen yardımı ile kademeli olarak artırılmalıdır. Pilatesin güzel bir özelliği ise genellikle herhangi bir olumsuz yan etkisinin olmamasıdır.

Pilatesin çocuklar için faydaları esas olarak sırtın güçlendirilmesine yönelik olsa da vücudun her yerinde dengeyi ve kas direncini geliştirmeye de yardımcıdır.

Çocukların her gün ağır sırt çantası taşıdığını göz önüne alırsak, bir çocuğun sırtını güçlendirmesi çok önemlidir. Ayrıca çocuklar otururken de kötü bir duruş benimseme eğilimindedirler. Pilatesin çocuklar için birçok faydasından bazıları şunlardır:

  • Çocuklarda stres veya hiperaktivite düzeylerini azaltır.
  • Koordinasyonu geliştirir ve dengeyi geliştirmeye yardımcı olur.
  • Vücudu sıkılaştırır.
  • Kötü duruşu düzeltir.
  • Kalori yakar ve vücut yağını azaltır.
  • Özgüven ve öz saygıyı geliştirir.
  • Dikkat süresini artırır.
  • Nefes almayı iyileştirir.

20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Pilates, iç kasları güçlendirmeyi ve denge geliştirmeyi amaçlayan bir fizik tedavi ve antrenman tekniğidir. Bu sayede vücudun her bölgesi çalışmış olur.

çocuklarda sporun faydaları

Pilateste çocuklar için en çok tavsiye edilen pozisyonlar

Çocuğun yaşı hesaba katılarak, ideal olan 30 ila 45 dakikalık seanslar halinde haftada en az iki kez Pilates yapmaktır. Çalışmaya yoga gevşeme duruşlarına benzeyen basit egzersizlerle başlanabilir.

Çocuk alıştıkça egzersizleri daha karmaşık hale getirebilirsiniz. Bununla birlikte çocuk, bu egzersizleri doğru yapmak için konsantrasyon, nefes alma ve dengenin en önemli faktör olduğunun bilincinde olmalıdır.

Birçok ebeveyn, çocuklarına yoga pozisyonlarını öğreterek Pilatese başlamayı tercih eder. Yogada olduğu gibi, Pilates’te de belirli isimleri olan pozisyonlar vardır ve çocuklar için en iyileri aşağıdaki gibidir:

  • Hundred hareketi: Karın kaslarını iyileştirir ve sıkılaştırır.
  • Swan (Kuğu) Pozu: Göğsü, sırtı ve omurgayı güçlendirir.
  • Sırt ve kalça kaldırma: Omurgadaki hareketliliği iyileştirir ve kalçayı ve uyluk kemiğini sıkılaştırır.
  • Şınav: Adından da anlaşılacağı gibi, kolları sırtla bağlantılı olarak şekillendirir.

Sonuç olarak, bu ilginç fiziksel egzersiz yöntemini çocuğunuzla birlikte yapmanızı tavsiye ederiz. Sağlık için tüm yararlanmanın yanı sıra, birlikte egzersiz yaparken çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendireceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.