Doğum Öncesi Testler: Gebeliğin Son Üç Ayında Kontrol

Ne mutlu! Hayatınızın aşkıyla tanışmanıza çok az kaldı. Bebeğinizin sağlıklı ve güçlü olduğundan emin olmak için gebeliğin üçüncü döneminde bazı doğum öncesi testler yaptırmanız gerekiyor.
Doğum Öncesi Testler: Gebeliğin Son Üç Ayında Kontrol

Son Güncelleme: 17 Nisan, 2021

Hayatınızdaki en özel deneyimlerin birinde son üç aya girdiniz. Gebelik döneminde son üç ayda yapılan doğum öncesi testler dahil olmak üzere her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için yaptırmanız gereken bazı kontroller bulunuyor. Bugünkü yazımızda, hangi testleri yaptırmanız gerektiğinden söz edeceğiz.

Nasıl bir hamilelik sürdürdüğünüze bağlı olarak muhtemelen önce iki haftada bir, sonra da haftada bir test yaptırmanız gerekecek. Bu dönemde yaptırmanız gereken testleri not edin ve vücudunuzdaki değişimlerin tadını çıkarın.

Gebeliğin Son Üç Ayında Yapılan Doğum Öncesi Testlerin Önemi

Gebelikte her üç aylık süreçte hamileliğin başarılı bir şekilde sonlanması için farklı testler yaptırılması gerekir. Anne ve bebeğin ne kadar sağlıklı olduğunun takip edilmesi için bu testler büyük önem arz eder.

Gebeliğin son üç ayında yapılan doğum öncesi testler doğum kanalıyla geçebilecek enfeksiyonların tespit edilmesini sağladıkları için son derece önemlidir. Ayrıca bu kontrollerde fetüsün kalp hareketleri ve hayati fonksiyonları da incelenir.

Her bir anne adayının ve bebeğinin birbirinden farklı olduğunu belirtelim. Bundan ötürü, hangi testlerin yapılması gerektiği de farklılık gösterebilir. Bu testlere doktor ve ebeveynler birlikte karar vermelidir. Tabii yine de hangi testlerin olduğunu ve bunların önemini iyice anlamanızda fayda var.

Gebeliğin Son Üç Ayında Yapılan Doğum Öncesi Testler

Gebeliğin bu döneminde doktorunuz nasıl hissettiğinizi soracak, kasılma ve ödemin ne olduğunu açıklayacak, ne gibi rahatsızlıklarla karşılaşabileceğinizi anlatacaktır. Bunu yapmazsa kafanızda soru işareti kalmaması için sorularınızı doktorunuzla paylaşmanızı öneririz.

Doğum öncesi testler ve ultrason

Fiziksel muayenenin ardından doktorunuz şu doğum öncesi testleri yaptırmanızı önerecektir:

Streptokok Taraması

35. haftada büyük olasılıkla enfeksiyon taraması için B grubu streptokok testi uygulanır. Bu bakteri genel olarak vajinada bulunur ve doğum esnasında bebeğe geçtiği durumlar ağır sonuçlar doğurabilir.

Test için vajinadan örnek alınır. Sonuç pozitif çıkarsa damardan antibiyotik tedavisi uygulanır.

Glukoz Taraması

Bu dönemde glukoz testi de yapılır. Gebelik şekeri geçici bir durum olmakla birlikte bebeğin sağlığını etkileyebilir. Böyle bir durum olup olmadığının belirlenmesi için bu test uygulanır. Gebelik şekerinin zamanında teşhis ve tedavisi son derece önemlidir.

Ultrason

Gebeliğin son üç ayında yapılan en önemli kontrollerden biri ultrasondur. Ultrason sayesinde, bebeğin büyüme ve anatomisi takip edilir ve kıyas yapılabilir.

Akciğer, böbrek gibi organların gelişiminin takip edilmesi son derece önemlidir. Herhangi bir anormallik ile karşılaşıldığı takdirde ne gibi adımların izleneceğine doktorunuz karar verecektir.

Gebeliğin son üç ayında yapılan doğum öncesi testler doğum kanalıyla geçebilecek enfeksiyonların tespit edilmesini sağladıkları için son derece önemlidir.

Doğum Öncesi Testler: Fiziksel Kontrol

Annenin sağlığını kontrol etmek ve bebeğin uyaranlara ne tepkiler verdiğini görmek için doktor fiziksel kontroller de yapabilir. Bu esnada genellikle stressiz test uygulanır.

Testte fetüs hareketlerinin azalıp azalmadığı ve plasentanın düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Elde edilen sonuca göre başka testler yapılması gerekebilir.

Elinde idrar testi tutan kadın

Doğum Öncesi Yapılan Diğer Testler

Hamileliğin nasıl gittiğine göre, doktorunuz glukoz kontrolü yapmak için idrar testi, anemi riskini azaltmak ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığını tespit etmek için protein ve alyuvar sayımı isteyebilir.

Gebelik 42 haftadan fazla sürerse fetüsün kalp atışlarını ölçmek ve amniyotik sıvının miktarını belirlemek için biyofiziksel profil çıkarılabilir.

Plasentanın durumunu görmek için ultrasonla birlikte böyle bir kontrol yapılabilir. Pelvik muayeneler içinse doktorlar hastaya uygun bir yol izleyecektir.

Sonuç olarak, hamileliğin son üç ayında yapılan testler aracılığıyla doktorlar doğumu nasıl gerçekleştirmeleri gerektiğine karar verebilirler. Bebeğin sağlığının tespit edilmesi için gebenin tansiyonunun, kilosunun ve diğer süreçlerin takip edilmesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.