Doğum Yapmayı Kolaylaştıran 10 Teknik

Doğum gibi kritik anları sağlıklı bir biçimde geçirmek için vücudunuzu nasıl kontrol altında tutabileceğinizi bilmek oldukça önemlidir.
Doğum Yapmayı Kolaylaştıran 10 Teknik

Son Güncelleme: 29 Mart, 2021

Doğumda size yardımcı olacak, sancılarınızı ve ağrılarınızı kontrol altında tutmanızı sağlayacak ve aynı zamanda sinirlerinize hakim olmanızı sağlayacak çeşitli teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler, doğum yapmayı kolaylaştıran özelliklere sahip olmaları ve doğumun sizin için mümkün olduğunca az travmatik bir deneyim olması açısından son derece önemlidir. Bu sayede daha sağlıklı ve pozitif bir doğum gerçekleştirme şansını yakalayabilirsiniz.

Doğum, ilk kez olsun ya da olmasın pek çok kadın için sinirlerin boşaldığı bir andır. Bu oldukça normal bir durumdur çünkü bu özel anda yaşadığınız acılara ve duygusal yoğunluğa sürekli olarak kendinizi hazırlamanız mümkün değildir. Yani doğum aslında belirsizliklerle dolu ve yaşamınızda karşınıza çıkacak en zor tecrübeler arasında bulunmaktadır.

Doğum Yapmayı Kolaylaştıran Teknikler

yeni dünyaya gelen bir bebek

Doğum Öncesi Yoga

Hamilelik süresince yoga yapmak sağlıklı bir alışkanlıktır. Yoga sayesinde vücudunuzu doğuma hazırlamanın yanında, hayatta karşınıza çıkabilecek her türlü durumda nefesinizi kontrol etmeyi öğrenirsiniz.

Bu teknik kaslarınızı güçlendirir, vücudunuzu ve duygularınızı daha etkin bir biçimde kontrol etmenizi sağlar. Hamilelik boyunca yaşayabileceğiniz çeşitli rahatsızlıkları azaltır ve ayrıca doğum için fiziksel anlamda hazırlanmanıza yardımcı olur.

Annelik Eğitimi

Bu tür eğitimlerde öğrendiklerinizin doğum esnasında çok faydasını görürsünüz. Verilen bilgiler ve kafanızdaki soru işaretlerine aldığınız cevaplar, bebeğinizin geleceği o özel ana yönelik kaygılarınızı ve korkularınızı azaltacaktır.

Doğum Yapmayı Kolaylaştıran Esneme ve Nefes Teknikleri

Hamile kadınlar için nefes kontrolünü bilmek son derece önemlidir. Gebelikte kadın vücudu normalden daha fazla miktarda oksijene ihtiyaç duyar. Buna ek olarak nefes alıp vermek rahatlamanıza ve duygusal anlamda kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Gün içinde rahatlamak için birkaç dakikanızı ayırın ve nefes egzersizi yapın. Beş saniye boyunca nefes alın, üç saniyeliğine tutun ve daha sonra yavaşça nefes verin. Bu egzersizi 5 – 10 dakika boyunca tekrar edebilirsiniz.

Kollarınızı soldan sağa doğru yavaş ve nazik bir biçimde esnetmek kaslarınızı harekete geçirir ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Doğum Yapmayı Kolaylaştıran Teknikler: Düzenli ve Hafif Egzersizler Yapın

Gebelik boyunca yapılan egzersizler doğumun daha kolay ve daha kısa sürmesini sağlar. Yürüyüş yapmak, yüzmek, pilates vb. spor aktiviteleri esnekliğinizin artmasına ve enerjinizin yükselmesine yardımcı olur.

Perine Bölgesine Masaj Yapın

Doğum yapmayı kolaylaştıran ve epizyotomiyi (doğum esnasında vajina ile anüs arasına kesi yapılarak doğumun kolaylaştırılması) önleyen bir diğer teknik perine bölgesine masaj yapmaktır. Bu masajı kendiniz ya da eşiniz eczanelerde satılan özel masaj yağlarını kullanarak yapabilirsiniz. Bu sayede, perine bölgesi güçlenir ve doğum esnasında yırtılma ya da kesilme gibi problemleri önlemiş olursunuz.

Doğum Öncesi Su Aktiviteleri Yapın

Suda egzersiz yapmak, karnın bacaklar ve eklemler üzerinde yaptığı baskıyı azaltması nedeniyle doğum için faydalı teknikler arasında yer almaktadır. Ayrıca bu tür aktiviteler kan dolaşımını hızlandırır, kasların güçlenmesini sağlar ve stresi azaltır.

Duş Alın

Ilık su sertleşmiş ve yorgun düşmüş kasları rahatlatır ve kasılmalardan kaynaklanan rahatsızlıkları azaltır. Kasılma hissedip duşa girdiğinizde hissettiğiniz ağrı azalacağından doğum yapmanız da daha kolay olacaktır.

Rahat Vücut Duruşlarını Tercih Edin

Doğumu yapmayı kolaylaştıran bir diğer yöntem kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonu tercih etmektir. Bu pozisyon çömelme (squat), bir pilates topu üzerine oturma ya da yan yatmak olabilir. Kendinizi hangi pozisyonda daha iyi hissediyorsanız sancı ve ağrılarınız da o denli katlanılabilir hale gelir.

Doğum Yapmayı Kolaylaştıran Teknikler ve Masaj

hamile kadın oturuyor

Masaj endorfin salgılamanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Eşinize omuzlardan bele kadar sırtınıza masaj yapmasını ve her kasılmada uyluk kemiğinize avuç içiyle baskı uygulamasını isteyebilirsiniz.

Hareket Edin

Epidural anestezi tercih etmeyecekseniz, yürüyüşe çıkarak hareket etmek isteyebilirsiniz. Bu yürüyüş bebeğin vajina kanalına doğru inmesine yardımcı olur. Ayrıca pilates topu üzerinde sallanarak hareket edebilirsiniz. Bu tür aktivitelerin temel amacı vücudunuzu hareket ettirmenizi sağlamaktır. Çünkü bu sayede hem ağrılarınız azalır hem de daha kolay bir doğum tecrübesi yaşama şansınız artar.

İşte bunlar doğum yapmanızı kolaylaştıracak tekniklerden bazılarıdır. Bunların bir kısmı hamilelik boyunca yapılabilir, diğer bir kısmı ise uzun süredir beklediğiniz o ana özel uygulamalardır. Bunlar arasından size en uygun olanları seçebilirsiniz. Bu tekniklerin size yardımcı olacağından ve bebeğinizin dünyaya gelişini kolaylaştıracağından emin olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir ...
Hamile Kadınlar İçin Yoganın 6 Faydası
Ben anneyim
sayfasında okuyun Ben anneyim
Hamile Kadınlar İçin Yoganın 6 Faydası

Yoga, bedeni, zihni ve ruhu belirli egzersizlerin performansıyla birleştiren bir aktivitedir. Bu yazıda hamile kadınlar için faydalarına göz atacağ...



  • Dilek S G. Pregnancy Pilates and Benefits of Pregnancy Pilates during Childbirth. J Yoga & Physio. 2018; 5(1): 555652. DOI:10.19080/JYP.2018.05.555652.002 King M, Green Y (2002) Pilates workbook for pregnancy. Octopus Publishing Group, Canada.
  • NCBI. (2009). Effects of natural childbirth preparation versus standard antenatal education on epidural rates, experience of childbirth and parental stress in mothers and fathers: a randomised controlled multicentre trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19538406
  • Balogh, A. (2005). Pilates and pregnancy. RCM Midwives : The Official Journal of the Royal College of Midwives, 8(5), 220—222. Retrieved from http://europepmc.org/abstract/MED/15960329

Ben Anneyim sayfasının içerikleri sadece eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Herhangi bir şüpheniz varsa, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.