Sınıfta Konsantrasyonu Artıracak 3 Aktivite

Sınıfta konsantrasyonu artıran bazı aktiviteler bulunmaktadır. Burada amaç öğrencileri motive etmek ve dikkatlerinin dağılmasını engellemektir. Bunlar kimi zaman zekaya yönelik aktiviteler, kimi zamansa uygulanan sistem ya da diğer ögeler olarak karşımıza çıkar.
Sınıfta Konsantrasyonu Artıracak 3 Aktivite

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2021

Çocukların ve gençlerin sınıfta dikkatleri çok kolay bir şekilde dağılabilir. Bunun da pek çok nedeni olabilir. Öğrencilerin dikkatli bir şekilde odaklanma süreleri yaşları, motivasyonları, saat ve konuya göre değişebilir. Sınıfta konsantrasyonu artıracak 3 aktiviteyi keşfetmek için okumaya devam edin.

Çocuklar büyüdükçe odaklanma süreleri de artar. Fakat dikkat ve ilgilerini artırmak için onları her yaşta eğitmeniz de mümkündür. Bu amaçla öğretmenlerin kullanabileceği pek çok strateji ve metot bulunuyor. Sınıfta konsantrasyonu artırmak için başvurulabilecek aktivitelerden bazılarını aşağıda sizler için derledik.

Derse Başlamadan Önce Bir Rutininiz Olsun

Derse başlamadan ya da bir aktiviteye dair bilgi vermeden evvel öğretmenin bir rutine uyması son derece önemlidir. Böylelikle çocuklar zihinlerini derse hazırlayabilir ve konsantre olmak için çaba sarf edebilirler.

Bu rutinle dinlenme zamanının sona erdiğini ve daha fazla dikkat gerektiren öğrenme zamanının başladığını onlara belli edebilirsiniz. Öğrenciler bunu her gün tekrarlarlarsa buna alışır ve geçişte daha az zorlanırlar.

Öncelikle sınıfın sessiz olması gerekir. Bunun için öğrencilerin ilk birkaç dakika birbirleriyle konuşmalarına izin verebilir ve ardından sessiz olmaları gerektiğine dair işaret verebilirsiniz.

Bu işaret üçe kadar saymak olabilir. Bir zil ya da başka bir uyaran da kullanabilirsiniz. Öğrencilere sessizliğin yanı sıra düzgün oturup karşılarına bakmaları gerektiğini de hatırlatmalısınız.

Sınıfta konsantrasyonu sağlamak

Sınıfta Konsantrasyonu Sağlamak İçin Zihinsel Egzersizler

Öğrencilerin dikkatini çekmek için başvurulabilecek bazı zihinsel egzersizler bulunuyor. Dersler arasında ya da sınıfın dikkati dağıldığında bunlara başvurabilirsiniz. Sınıfta konsantrasyonu sağlamanın pek çok yöntemi olduğunu göreceksiniz.

Kaplumbağa tekniği en bilindik tekniklerden biri. Öğrencilere bir kaplumbağa hikayesi anlatılır. Bunu internette rahatlıkla bulabilirsiniz. Kafalarını omuzlarına gömmeli ve “kaplumbağa” kelimesini her duyduklarında bu şekilde kalmalıdırlar. Böylelikle kabuğunun içindeki kaplumbağayı taklit etmiş olurlar.

“Dersleri 15-20 dakikalık bloklar halinde planlamak son derece önemlidir. Böylelikle öğrenciler konsantrasyonlarını yitirmezler.”

Sıkça uygulanan bir diğer strateji de öğrencilerin bazı nesneleri bir kutunun içine koydukları kutu oyunudur. Sonrasında kutudaki nesneleri tek tek söylemelerini istersiniz. Bu hem konsantrasyonu artırır hem de hafızayı güçlendirir.

Öte yandan,öğrencileri konsantrasyonu artıracak eğlenceli aktivitelere de teşvik edebilirsiniz. Yapboz, farkları bulma oyunları, kelime avı, hafıza oyunları gibi seçeneklere başvurulabilir.

Tüm bu etkinlikler öğrencilerin konsantrasyon sürelerini artırmalarına yardımcı olur. Tabii sürekli aynı oyunları oynatmamak ve mümkün olduğunca eğlenceli oyunlar seçmek de amacınıza giden yolda en büyük destekçilerinizden olacaktır.

Kare sıra etrafında oturan çocuklar

Uygun Bir Ortam Yaratma ve Dikkat Dağınıklığının Önüne Geçme

Çocukların sınıfta daha iyi konsantre olmaları için onlara uygun bir ortamın yaratılması gerekir. İyi ışıklandırılmış, sessiz ve uygun sıcaklıkta bir sınıf idealdir. Dikkat dağıtıcı etmenlerin ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.

Örneğin; öğretmenlerin ders materyallerini önceden hazır etmeleri gerekir. Materyallerin aranması ve düzenlenmesi odaklanma güçlüğü çeken öğrenciler için dikkat dağıtıcı olabilir.

Konsantrasyon sağlanması adına 15-20 dakikalık bloklar faydalı olacaktır. Bu süre aşıldığında öğrencilerin dikkatleri dağılır ve başka şeylerle ilgilenmeye başlarlar. Böyle bir sistem bilgileri daha iyi bir şekilde akıllarında tutmalarını sağlar.

Son olarak, konsantrasyon egzersizliklerinin zorlukları da iyi değerlendirilmelidir. Çok zor ya da çok kolay aktiviteler de ilgi eksikliğine yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Worth, S. E. (2008). Storytelling and narrative knowing: An examination of the epistemic benefits of well-told stories. Journal of Aesthetic Education, 42(3), 42-56. https://www.jstor.org/stable/25160289
  • Farrell, C. H., & Nessel, D. D. (1982). Effects of Storytelling: An Ancient Art for Modern Classrooms.
  • Agosto, D. E. (2016). Why storytelling matters: Unveiling the literacy benefits of storytelling. Children and Libraries, 14(2), 21-26. https://journals.ala.org/cal/article/view/5990
  • Joe L. Frost, Sue Clark Wortham and Robert Stuart Reifel. (2001). Play and child development. Merrill, Prentice Hall.
  • Duncan, G. J., & Magnuson, K. (2011). The nature and impact of early achievement skills, attention skills, and behavior problems. Whither opportunity, 47-70.
  • Ericsson, I. (2008). Motor skills, attention and academic achievements. An intervention study in school years 1–3. British Educational Research Journal, 34(3), 301-313.
  • Jensen, E. (2009). Teaching with poverty in mind: What being poor does to kids’ brains and what schools can do about it. ASCD.
  • Cadavid Castro, Martha Alicia. (2009). “Inteligencia, alimentación y nutrición en la niñez: revisión.” Perspect. nutr. hum 11.2 (2009): 187-201.
  • Martin, A., Booth, J. N., Laird, Y., Sproule, J., Reilly, J. J., & Saunders, D. H. (2018). Physical activity, diet and other behavioural interventions for improving cognition and school achievement in children and adolescents with obesity or overweight. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 3(3), CD009728. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009728.pub3/abstract?cookiesEnabled

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.