Dikkat Gelişimi İçin 5 Oyun

Dikkat gelişimine katkı sağlayacak çok sayıda oyun bulmak mümkündür. İşte bu oyunlardan bazılarını aşağıda sizler için hazırladığımız yazıda bulabilirsiniz.
Dikkat Gelişimi İçin 5 Oyun

Son Güncelleme: 11 Şubat, 2020

Dikkat, bilgi işlemeyi sağlayan ve farklı duyusal, bilişsel ve motor aktivitelerinin gerçekleşmesi için gerekli olan uyarıcı seçimini gerçekleştiren karmaşık bir fonksiyonel sistemdir. Bu yazımızda sizlere, çocuklar için dikkat gelişimi konusunda faydalı olarak görülen 5 oyun hakkında kısa bilgiler veriyoruz.

İnsanların sahip olduğu önemli kapasitelerden biri olan dikkatin çocukluk yaşlarından itibaren gelişmesi ve çalıştırılması son derece önemlidir. Çünkü dikkat, her türlü zihinsel işlemin doğru ve ideal bir biçimde yerine getirilmesi için gerekli bir ihtiyaçtır.

Dikkat Gelişimi İçin 5 Oyun

Lynx Kutu Oyunu: Dikkat Gelişimine Fayda Sağlayan Bir Oyun

Lynx, bir kart çekilerek bu kartın üzerinde bulunan resmin eşini oyun tahtasındaki 300’den fazla şekil arasında bularak eşleştirme mantığına dayanan bir oyundur. Bu oyun sayesinde, dikkat ve konsantrasyon gibi temel özelliklere ek olarak şu konularda da gelişim sağlanmaktadır:

  • Göz-el koordinasyonu.
  • Gözlemleme yeteneği.
  • Keskin bir algı ve görsel olarak ayrım yapabilme.
  • Düşünme.
Ailecek oynanan bir oyun

İngilizce vaşak anlamına gelen isminde de anlaşılacağı gibi bu oyunu kazanmak için adeta bir vaşağın gözlerine sahip olmanız gerekmektedir.

Simon Elektronik Oyunu

Simon, 1980’lerde yaratılmış elektronik bir oyundur. Günümüzde halen dikkat yeteneğinin ve hafızanın geliştirilmesi ve pratiği için oldukça kullanışlı seçenekler arasında bulunmaktadır. Disk şekline sahip oyun dört eşit parçaya bölünmüştür. Parçalardan her biri ise yeşil, kırmızı, mavi ve sarı renklere boyanmıştır. Bu parçaların içinde bulunan ışıklar belirli bir sırada yanar ve bir ses çıkarır. İşte bu sıralamayı oyunu oynayan çocukların hatırlaması gerekmektedir.

Yani oyuncuların, parçaların hangi sırayla yandıklarını doğru bir biçimde gözlemleyip bilmeleri gerekir. Eğer oyuncu seriyi bilirse, bir sonraki aşamada seviye artar ve daha uzun seriler sorulur.

Dobble Refleks ve Zeka Oyunu

Dobble, dikkat ve zihinsel çeviklik gerektiren bir oyundur. Toplam 55 karttan oluşan bu oyundaki bu kartların her birinin üzerinde sekizer adet resim bulunmaktadır. İşte bu resimlerden biri mutlaka başka bir kartın da üzerinde bulunmaktadır.

Bu oyunun amacı, iki kartın üzerinde bulunan ve birbirlerinin aynı olan resimleri belirlemek ve bulmaktır. Kartlar, kutudan rastgele seçilir. Oyunu kazanmak için birbiri ile aynı olan resimleri mümkün olan en kısa sürede bulmak gerekmektedir.

Hızlı Bardaklar (Speed Cups)

Hızlı Bardaklar, dikkat, refleksler ve düşünsel çevikliği geliştiren bir oyundur. Çünkü oyunda farklı renklerde değişik çizimler bulunan bir kartı görüp, bu karttaki objelere göre hızlı ve doğru bir biçimde bardakları renklerine göre sıralamak gerekmektedir. Böylelikle, görevi ilk önce bitiren oyuncu ortada bulunan zile basar ve oyunu kazanmış olur.

Jenga

Çok basit bir oyun olmasına rağmen, Jenga’nın çok sayıda fiziksel ve mental faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında dikkati geliştirmek, konsantrasyon ve ayrıca şu özellikler ön plana çıkmaktadır:

Eğitici oyunlar oynayan bir aile

Oyuna başlamak için öncelikle üst üste duran ve birbirini kesen odun parçalarından oluşan bir kule yapmanız gerekmektedir. Daha sonra her oyuncu sırayla bu kuleden bir parçayı alıp, aldığı bu parçayı yeniden kulenin en üstüne yerleştirmek zorundadır. Elbette bunu yaparken kulenin yıkılmamasına çalışacaktır. Kulenin yıkılmasına neden olan oyuncu ise oyunu kaybeder.

Dikkat Gelişimi İçin Oynanan Oyunların Önemi

Bu tür oyunlar ailece eğlenmek ve güzel zaman geçirmek için tasarlanmıştır. Ancak bu eğlenceli taraflarına ek olarak bu oyunların, dikkat ve konsantrasyon gibi çeşitli bilişsel yeteneklerin pratiğinin yapılması ve gelişmesi için de ideal birer araç olduğunun altını çizmek gerekir.

Bu bağlamda, çocuklar için en iyi öğrenme yönteminin oyunlar olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Çünkü çocuklar oyun oynarken dinamik, eğlenceli ve insanı içine çeken bir atmosfer içinde kendilerini öğrenmeye hevesli hissederler. Buna bağlı olarak da, şair Diane Ackerman’ın şu cümlesini bu noktada vurgulamak faydalı olacaktır:

“Oyun oynamak, beynimizin en sevdiği öğrenme yöntemidir.”

-Diane Ackerman- 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.