Doğum Sonrası İyileşme: Kendinize Gelmek İçin Bir Yıl Ayırın

Bilinenin aksine lohusalık dönemi ya da doğum sonrası iyileşme dönemi 45 gün ile sınırlı değildir. Her kadında değişiklik gösterebileceği gibi ortalama 12 aya kadar çıkabilmektedir.
Doğum Sonrası İyileşme: Kendinize Gelmek İçin Bir Yıl Ayırın

Son Güncelleme: 23 Mart, 2021

Doğumdan sonra iyileşebilmeniz için kendinize ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini biliyor musunuz? İngiliz Salford Universitesi’nin yaptığı araştırmaya göre iyileşmeniz için kendinize bir yıl süre vermeniz gerekmekte. Bu araştırma, sanılanın aksine lohusa döneminin üstesinden gelmenin yeterli olmadığını göstermektedir.

Bu, 45 gün veya 6 haftanın doğumdan sonra bedeninizi ve zihninizi iyileştirmek için yeterli olmadığı anlamına gelir. Doğumdan sonra bizi etkileyen birçok duygu ve endişe vardır. Bu dönemde zihnimizde farklı bir dünya yaşamaya başlarız.

Bu nedenle Dr. Julie Wray kendisini doğum sonrası farklı aşamalarda olan annelerle görüşmeye adamış durumda. Sonuç? Standartlaşmış iyileşme süresi batıl bir inançtan ibaret. Doğum sonrası iyileşme süresi on iki aya kadar çıkabilir.

Doğum sonrası iyileşme: ne ifade ediyor?

Doğum sonrası iyileşmeden bahsedildiğinde, bu sadece fiziksel iyileşme değil aynı zamanda zihinsel iyileşmeden de bahsedilmiş olur. Bu sürenin içine anne olma baskısı eklenir. Bu, temelde bebeğin ihtiyaçlarını anlayabilme ve doğru şekilde karşılayabilme baskısıdır.

Hepsi bu kadar değil, çünkü buna zorunlu olarak baskıdan başka şartlanmalar ve daha fazlasını eklemeliyiz. İşe erken dönme ihtiyacı. O verilen iş arasında sanki hiçbir değişiklik yaşanmamış, sanki bu süre zarfında fiziksel, hormonal, duygusal ve yaşamsal değişiklikler hiç olmamış gibi.

doğumdan sonra iyileşebilmeniz

Bilim, annelerin yerini onaylıyor. Lohusalık dönemi 40 güne indirgenemez. Bu süre sadece rahmin iyileşmesi anlamına gelmez. Doğum sonrası kadınların yaşadığı evre sadece rahmin iyileşmesine indirgenemeyecek kadar fazla şey içerir.

Hormonlar ve Emzirme arasındaki ilişki

Yeni anne olmuş bir kadının, hormonlarının tamamen eski haline dönebilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Özellikle, daha yeni anne olmuş bir kadının hormonal değişiklerin yanı sıra anne olmaya alışma süresi de işin içine girer. Yeni bir hayat temposu, yeni alışkanlıklar ve 7/24 savunmasız bir bebeğe göz kulak olmak azımsanacak bir durum değil.

Emzirme dönemi de doğum sonrası evre olarak düşünülmelidir. Bu dönem kimi zaman aylarca kimi zamansa yıllarca sürer. Bu yüzden kadınlar çok bilinen lohusalık döneminin de ötesinde bir evre yaşar.

Bu sebepledir ki doğum sonrası dönem yapılan araştırmanın sonuçlarını izler. Şüphesiz kadınlar yalnızca fiziksel değişiklikler yaşamaz. Kadınlar fiziksel değişikliklerin yanı sıra duygusal değişiklikler de yaşar. Kontrol altına alınması zor, birbiriyle zıt düşen duygu kasırgalarının arasında kalırlar.

Tabii ki iyileşme süreci kadından kadına değişiklikler gösterir.  Hiçbir beden veya zihin aynı şekilde davranıp tepki vermez. Ancak gerçek şu ki, insanlar bu kadar kısa sürede bu kadar çok değişime ayak uydurmakta zorlanır.

doğumdan sonra iyileşebilmeniz

Yeni bir varlığın önünde hem bedeninizi hem de duygularınızı dengelemek elbette kolay bir iş değil. O varlığa yeni bir beden ve yeni bir gerçeklik eşlik ediyor. Yeni anne de aynı zamanda bir kadın ve bir anne olarak yeni rolüyle yüzleşmek zorunda kalacak.

Doğum sonrası iyileşme sürecinin artısı: fiziksel değişiklikler

Doğum sonrası iyileşme olarak da bilinen bu süreçte meydana gelen birkaç fiziksel değişiklik vardır. Bu değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Abdominal (karın) bölgesinin normale dönmesi
  • Pelvik (alt karın) bölgesinin iyileşmesi
  • Şişkinlik
  • Selülit
  • Kanama
  • Sürekli süregelen ağrılar ve acılar

Gördüğünüz gibi bir insana hayat verdikten sonra kadınların yaşadıkları azımsanacak şeyler değil. Bu sebepten dolayı İngiltere’deki Salford Üniversitesi’nin ortaya çıkarmış olduğu araştırma sonuçları kulağa hiç de mantıksız gelmiyor. Doğum sonrası süreci oldukça karmaşık ve zor bir süreçtir. 

Bu yüzden, zaman geçmesine rağmen bir anne bedeninin ya da zihninin hala iyileşmediğini hissediyorsa endişelenmeyin. Acele etmeyin, ağırdan alıp her şeyi zamanın akışına bırakın. Doğumdan sonra iyileşebilmeniz için kendinize ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini hissediyorsanız o kadar zaman ayırın. Anneliğin tadını çıkarın ve en iyi şekilde iyileşme sürecinizi geçirmeye çalışın. Bebeğiniz, aileniz ama en önemlisi kendiniz için bunu yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.