Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi

Yapılan birçok araştırmaya göre, hamilelik döneminde kafein tüketimi düşük yapma riskini artırıyor.
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi

Son Güncelleme: 08 Şubat, 2021

Emzirme döneminde kafein tüketimi yasak değil. Özellikle hamilelik söz konusu olduğunda kahve ile ilgili bir sürü söylenti ve mit var. Emzirme döneminde kahve tüketimi ile ilgili ne söyleniyor? Bu dönemde kahve tüketmek iyi mi kötü mü? Kahve tüketimi bizi nasıl etkiler?

Kahve, doğru miktarda içildiğinde iyi olabilir, fakat fazla tüketimi de zararlı etkiler yaratabilir. Kanıtlanmış birçok faydası olmasının yanı sıra kafeinle ilgili doğru kabul edilen birçok yalan da var.

Kahve ile ilgili çok bilinen mitler

  • Kafein, bağımlılık yapar. Uzmanlara göre, vücut hızla kafein tüketimine alışır ve tolerans oluşturur. Ancak uzmanlara göre bu maddeyi sindirdikten kısa bir süre sonra bu tolerans tersine çevrilebilir.
  • Kilo aldırır. Kahve, tabii ki tek başına bize kilo aldırmaz. Her halükarda, tükettiğimiz kalorilerde artışa neden olan şey, kahvemize süt, krema ve çok miktarda şeker eklediğimiz zamandır. Aslında bilime göre kafein, düşük kalorili bir diyetle kilo kaybını en üst düzeye çıkarabilir.
  • Hamilelik dönemindeki kadınlar için zararlıdır. Yüksek miktarda kafein, hamile kadının konsantrasyonunu ve sinirlerini etkileyebilir. Bu şekilde bebeğinin daha huzursuz olmasını da sağlayıp etkileyebilir. Ancak, hamilelikte ölçülü kahve tüketiminin çok kötü sonuçları olmayabilir. Ancak bazı araştırmalara göre yüksek dozda kafein düşük yapmaya neden olabilir. Bugün bu konu hakkındaki tartışmalar hala sürmekte.

Kafein ve emzirme, dost mu düşman mı?

emzirme döneminde kafein

Hamileliğin başından itibaren kadın kahve tüketimini azaltmaya veya ortadan kaldırmaya başlar. Çoğu durumda bu tercihe bağlıdır, ancak bazen kafein alımının azaltılması tavsiye edilir. Bu durum günde ne kadar kahve tükettiğimize bağlı olarak değişir. Kahve tüketimi aynı zamanda hamilelik nedeniyle daha fazla mide bulantısı veya mide ekşimesine neden olabilir.

Bu durum süreç boyunca devam eder, hatta bırakmaya alışır hale geliriz. Peki bebek doğduktan sonra ne olur? Kahve rutinine hangi noktadan itibaren geri dönebiliriz? 

Doğumdan sonra, özellikle emzirme dönemi hemen başladığında, eski hayatımıza geri dönmek zaman alır. Emziren kadının beslenmesi hamilelikten farklı olup duruma göre uyum sağlamalıdır.

Amerikan Pediyatri Birliği tarafından gruplandırılan uzmanlar, kafeinin emzirme döneminde güvenli olduğunu açıklıyor. Bunun rağmen her şeyin fazlasının zararlı olduğunun bilincindeyiz. Kafein esas olarak kahvede bulunur ancak bazı çaylar ve alkolsüz içeceklerde de mevcuttur.

emzirme döneminde kafein

Kafein tüketim miktarının ucunu kaçırırsak bir şekilde etkilenebiliriz. Bazen uykusuzluk, uyumada güçlük, sinirlilik veya mide problemlerine neden olur. Bu semptomlardan bazıları bebeği de etkileyebilir.

Ne yazık ki, mevcut çalışmalar kafein alımının anne sütü emen bebeğin sağlığı üzerindeki etkileri konusunda kesin sonuçlar sunmamaktadır. Bu durumun olumlu veya olumsuz etkilerini ortaya koymaya çalışan birkaç araştırma var, ancak bu konuda henüz hiçbir kanıt geliştirilememiş durumda.

Ayrıca bazı kişilerin bu maddeye daha duyarlı ve hassas olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, anneden aldıkları minimum besinden önce hastalık kalıntısı gösterebilen bebekler vardır. Benzer şekilde, bazı çocuklar hiç etkilenmeyip oldukça bağışıklık sahibi olabilir.

Bu nedenle, en çok önerilen şey ihtiyat göstermektir. En iyisi, risk almamak adına bu maddenin tüketiminden kaçınmak olacaktır. Ancak kahve içmeye karar verilirse bu karar her zaman önlemler alınarak karar verilmelidir.

Akılda tutulması gerekenler!

Emziren annenin vücuduna giren kafeinli içecek hemen sütüne geçer. Sindiriminden yaklaşık doksan dakika sonraki zaman bu maddenin vücutta en üst seviyede olduğu zamandır. Bu nedenle annenin tükettiği kafeinin en az %10’unun doğrudan bebeğe ulaştığı tahmin edilmektedir.

Bebeklerin metabolizmasının bir yetişkinden çok daha yavaş olduğunu düşünürsek kafein vücutlarında daha uzun süre kalacaktır. Dünyaya geldikten dört ay sonra bebeklerin metabolik hızlarının yetişkinlerinkine eşit olduğu söylenebilir. Ancak ilk aylarda bebek sütteki kafeinin etkilerinden muzdarip bir hale gelebilir.

Kafein süte zarar vermez, sadece içinde konsantre hale gelir. Vücudunda çok uzun süre kaldığı için çocuğu etkileyebilir. Vücutta ne kadar uzun kalırsa etkileri de o kadar büyük olabilir. Bu durumda tavsiye edilen şey, günlük kahve miktarını azaltmak ve hatta risk almaktan kaçınmak için geçici olarak durdurmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Icken D., Feller S., Engeli S., Mayr A., Muller A., et al., Caffeine intake is related to successful weight los maintenance. Eur J Clin Nutr, 2016. 70 (4): 532-4.
  • Li J., Zhao H., Song JM., Zhang J., et al., A meta analysis of risk pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
  • McCreedy A., Bird S., Brown LJ., Shaw Stewart J., Chen YF., Effects of maternal caffeine consumption on the breastfed child: a systematic review. Swiss Med Wkly, 2018.
  • Anderson PO. Potentially Toxic Foods While Breastfeeding: Garlic, Caffeine, Mushrooms, and More. Breastfeed Med. 2018 Dec;13(10):642-644.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.