Doğumdan Sonra Cinsel İstekte Azalma: Nasıl Başa Çıkılır?

Partnerinizin sizi yalnızca bir anne gibi değil bir arkadaş ve sevgili gibi görmesi önemlidir. Birbirinize destek olarak doğum sonrası cinsel istekte oluşan azalmayı aşabilirsiniz. 
Doğumdan Sonra Cinsel İstekte Azalma: Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2020

Doğumdan sonra, kadın sağlığı, duygular ve hormonlar pek çok değişiklik geçirir. Doğumdan sonra cinsel istekte azalma da bunlardan biridir. Şimdi size bu durumun neden oluştuğundan ve üstesinden nasıl gelineceğinden bahsedeceğiz.

Doğum farklı psikolojik, fiziksel ve rutinsel değişiklikleri beraberinde getiren zor bir iştir. Hayatlarına yeni bir bebek girdiğinde bir yandan iyileşirken bir yandan anneliğe başlayacak olan yeni anneler için karmaşık bir dönem başlar.

Doğumdan sonraki ilk 3 ay boyunca, kadınlar 12 aya kadar sürebilen cinsel sağlık sorunları yaşarlar. Peki, bunların üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Doğumdan Sonra Cinsel İstekte Azalma: Fiziksel Ve Psikolojik Nedenleri

Karnınızda dokuz ay boyunca bir bebek taşıdıktan sonra çok az cinsel dürtü hissetmek ya da hiç hissetmemek tamamen normaldir. Yeni anne olan kişiler bu rollerine adım atarken yoğun bir yorgunluktan geçmişlerdir. Bu nedenle fiziksel ve duygusal açıdan kendilerini bitkin hissederler.

Yeni ebeveyn olan kişiler tüm zamanlarını yeni doğan bebeklerine ayırdıkları için aralarındaki cinsel yakınlık çok azalabilir veya tamamen yok olabilir. Vakit bulduğunuzda yapmak isteyeceğiniz ilk şey dinlenmek olduğundan seksin pabucu dama atılır.

Doğumdan sonraki iyileşme döneminde, vücut önemli hormonal değişiklikler geçirir. Bu da yeni annelerin kendilerini biraz dengesiz hissetmelerine neden olabilir. Örneğin, doğum sonrası dönemde emzirmeyi destekleyen prolaktin hormonunun üretimi artar.

Bunun yanında östrojen ve testosteronda azalma olur. Bu durum, doğrudan cinsel istekte azalma ile ilgilidir. Testosteronun azalması, kadınların libidosunu doğrudan etkiler.

Ayrıca görünümleri konusunda endişelenmeleri ve doğumdan sonra eski görünümlerine dönmeye çalışmaları da cinsel istekte azalma olmasının bir başka nedenidir. Bu görünüşünden tatmin olmama hali çok uzun sürerse daha uzun süre cinsel sorunlar yaratabilir.

kitap çift yatak

Doğum sonrası seks hayatı

Doktorlar annelerin doğumdan sonraki 40 gün boyunca seks yapmaktan kaçınmalarını öneriyorlar.

Bu öneri aynı zamanda lohusalık dönemine de uzanır. Bu dönemde vajinal duvarlarda oluşan travma nedeniyle enfeksiyon riski vardır. Bunlar yırtıklara veya küçük kanamalara neden olabilir. Bu nedenle tekrar cinsel ilişkiye girmeden önce her şeyin iyileşmesini beklemek en iyisidir.

Östrojendeki azalma nedeniyle doğumdan sonra seks genellikle biraz rahatsız edici ve hatta biraz ağrılı olabilir. Emzirmeye karar veren annelerde prolaktin hormonu daha fazladır. Bu da vajinal duvarları ince ve kırılgan hale getirir. Bunun yanında vajinal kuruluğa da yol açar.

Kayganlık az olduğu için seks sırasında rahatsızlıklar ve zorluklar yaşanabilir. Vajinanın gerilmesi de rahatsızlık yaratır. Bu da yetmezmiş gibi doğum sonrası depresyon, doğrudan cinsel istekte azalmayı etkiler.

Bu üzüntü, keder ve ağlama durumu hem anne hem de bebek için çok tehlikeli olabilir. Bu durumda ailenizin ve doktorunuzun desteği ve zaman iyileşmenize yardımcı olacaktır.

Neyse ki tüm bunlar 6 ay sonra önemli ölçüde düzelir. Rahim normal boyutuna döner, siz bebeği sütten kesmeye başlarsınız.

“Doğumdan sonraki iyileşme döneminde, vücut önemli hormonal değişiklikler geçirir. Bu da yeni annelerin kendilerini biraz dengesiz hissetmelerine neden olabilir.”

Doğumdan Sonra Cinsel İstekte Azalma: Nasıl Başa Çıkılır?

Partnerinizin de desteğiyle yavaş yavaş seks hayatınızı geri alacaksınız. Bu süreci kolaylaştırmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Diğer cinsel aktiviteleri göz ardı etmeyin. Zevk almak için cinsel ilişkiden başka yollar da vardır.
  • Kendinizi iyi hissediyorsanız hem fiziksel hem de duygusal olarak tatmin edici seksin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Bu özellikle sizi güzel ve arzulanan biri gibi hissettirmesi gereken eşinizle ve onun desteğiyle ilgilidir.
  • Çiftlerin beraber zaman geçirmek için birbirlerine zaman ayırmaları gerekir. Sarılmak, öpüşmek ve birlikte dinlenmek önemlidir.
çift yatak
  • Eşinizin size masaj yapması ve size sevgiyle dokunması aranızdaki tutkunun kıvılcımını yakmaya yardımcı olacaktır.
  • Emzirme dönemindeyseniz ve vajinal kuruluk yaşıyorsanız cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için kayganlaştırıcılar kullanmanızı öneririz.
  • Eski vücudunuza yeniden kavuşmanız kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve özgüveninizi artıracaktır. Sonuçta libidonuzda bir artış olduğunu fark edeceksiniz.
  • Gerginleşmiş vajina oluşumu durumunda Kegel egzersizleri yapmak önemli bir fark yaratabilir. Cinsel istekte azalmaya yardımcı olmasının yanında diğer rahatsızlıkları önlemeye de yardımcı olacaktır.
  • Doğum sonrası cinsel ilişkiye başlarken, kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olacak pozisyonlarda olmak en iyisidir.

Doğumdan sonra her şey aynı olacakmış gibi davranmak bir hatadır. Şüphesiz önemli değişiklikler yaşayacaksınız ve bunları yavaş yavaş atlatmanız gerekecek.

Neyse ki doğumdan sonra cinsel istekte oluşan azalma geçicidir. Bir süre sonra ebeveyn olmadan önce sahip olduğunuz tutkuyla seks hayatınıza geri dönüyor olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
  • Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.