Doğumdan Sonra Annelerin Uyku Düzeni

Uyku, her insanın sağlıklı bir biçimde hayatını sürdürmesi için temel bir ihtiyaçtır. Doğum sonrasında annelerin uyku düzeninin önemli ölçüde etkilendiği açık bir gerçektir. Ancak bu olumsuz etkileri en düşük seviyeye çekmek için bazı tavsiyeleri dikkate alabiliriz.
Doğumdan Sonra Annelerin Uyku Düzeni

Son Güncelleme: 27 Nisan, 2020

Doğum sonrasında yeni bebeğin katılması, aile içinde bebekten önce ve bebekten sonra olarak iki farklı dönemi simgeleyen bir andır. Bir yandan günlük rutinler değişirken diğer yandan öncelikler de değişir. Daha önce hiç tecrübe etmediğimiz sorumluluklar ve endişelerle yüzleşmek durumunda kalırız. Ancak tüm bunların ötesinde bebek doğduktan sonra annelerin uyku düzeni de büyük oranda etkilenir.

Daha açık ifade etmek gerekirse, yeni doğan bebeklerin anneleri için yeterli ve kaliteli uykunun imkansız hale gelmesi en önemli sorunlardan biridir. Uyku noksanlığı hem fiziksel hem de duygusal sağlığı ciddi derecede etkileyen ciddi problemlere yol açar. O nedenle, bu temel ihtiyacı mümkün olduğunda karşılamak için dikkatli olmak önemlidir.

Bebeğin Doğumundan Sonra Uyku Düzeni

Bebeğin gelişiyle birlikte yeni anne hem uzun hamilelik dönemi hem de doğum nedeniyle oldukça yorgundur. Buna rağmen yine de dinlenmeye vakit bulamaz. Çünkü artık yanında, neredeyse 24 saat ilgilenmesi gereken bir “küçük insan” bulunmaktadır. Bu yoğun tempo ve zaman yetersizliğine ek olarak elbette uyku eksikliği de ayrı bir sorun olarak anneleri daha da zorlar.

Anne ve bebeği birlikte uyuyor

Bu noktada yeni doğmuş bir bebeğin günde yaklaşık olarak 18 saat uyuduğunu gözden kaçırmamamız gerekir. Ancak bu uyku süresini hiçbir zaman kesintisiz bir blok olarak düşünmemeliyiz. Bu yüzden de annenin uyku düzeni de bebeğe göre mutlaka etkilenecektir. Ayrıca bu dönemdeki hormonların işi daha da zorlaştırdığını, gündüz vakti yoğun bir uyku durumunun ortaya çıktığını da ifade etmemiz gerekir.

Ancak her şeye rağmen uyku, sağlıklı kalmak ve bebeğe iyi bir annelik yapabilmek için gerekli temel bir ihtiyaçtır. İşte bu yüzden de mümkün olduğunca dinlendirici bir uyku çekmek için aşağıda yer alan tavsiyeleri dikkate almanızı öneriyoruz.

Bebeğin Doğumundan Sonra Uyku Düzeni Nasıl İyileştirilebilir?

Bebeğe Göre Bir Zaman Planlaması Yapın

Almanız gereken başlıca önlemlerden biri, uyku düzeninizi bebeğin uyku düzenine göre ayarlamak olmalıdır. Bebeğin uykusu kısa ve sık sık kesilen periyotlar şeklinde olacaktır. Bu nedenle sadece gece uyumaya çalışırsanız bu durumla başa çıkmanız neredeyse imkansız hale gelecektir. Bu yüzden ufaklığın uyuduğu her anı sizin de kendiniz için bir fırsat olarak görmeniz gerekir.

Daha önceden sahip olduğunuz rutinleri ve alışkanlıkları unutun. Bekleyen işleri aklınızdan çıkarın ve eğer evde biraz düzensizlik oluyorsa da bunu umursamayın. Bebek uyuduğunda siz de uyuyun. Çünkü şu anda önceliğiniz uyku olmalıdır. Bunun dışındaki her şey biraz bekleyebilir.

Gece Uykusunu Mümkün Olduğunca Almaya Çalışın

Bu dönemde en çok ihtiyaç duyacağınız şey gece uykusudur. Fakat bebek için gece uykusu demek, gün içerisinde 6 – 7 parçaya bölünen uyku periyotlarından sadece birkaçı anlamına gelir. Yani bebeğin dinlenme süreleri gün içerisinde yayılmış durumdadır. Bu nedenle, gece saatlerinde bebeğin daha fazla uyumasını sağlamak için onun ne zaman gece ne zaman gündüz olduğunu anlamasına yardımcı olmaya çalışın.

Bunu yapabilmek için gündüz saatlerinde bebeği daha aydınlık ve günlük seslerin duyulabileceği odalarda yatırın. Buna karşın gece olunca bebeğin odasının mümkün olduğunca karanlık ve sessiz olmasına özen gösterin.

Diğer taraftan eğer bebeğiniz biberonla besleniyorsa, sabah saatlerinde bebeğe süt verme işini babasına devretmekten çekinmeyin. Çocuk yetiştirmek, paylaşılması gereken sorumlulukların bulunduğu ortak bir görevdir. Bu görev bölümü sayesinde siz de daha fazla dinlenme şansı yakalarsınız.

Bebek ve annesi uyuyor

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, gece emzirmelerinde sürekli olarak saati kontrol etmeyi bırakın. Çünkü bu durum zihninizi harekete geçirir ve uykuya kolay bir biçimde dalmanızı engeller. Bebeğinizi rahat bir biçimde emzirin ve uykunuza geri dönün.

Uyku Hijyenine Dikkat Edin

Kaliteli bir uyku için neler yapmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bu kurallara uyma konusunda her zaman başarılı olamıyoruz. İşte şimdi tüm o önerileri dikkate alarak uygulamaya koymanın tam sırası.

Her zaman için yatağınızda, karanlık ve sessiz bir ortamda uyumaya çalışın. Kanepede ya da televizyon açık bir biçimde uyumaktan uzak durun. Çünkü bunlar derin uykuya dalmanızı engelleyen faktörlerdir. Bunlara ek olarak, çok ağır yiyecekler yememeye özen göstermeniz önemlidir. Ayrıca düzenli bir biçimde ve fazla ağır olmayacak şekilde spor yapmayı da ihmal etmeyin.

İşlerinizi Başkalarına Verin ve Tadını Çıkarın

Son olarak, sürekli bir biçimde her şeyin peşinde koşması gereken ve her şeyi tek başına yapmak durumunda olan bir kadın olmadığınızın farkına varın. Yani bazı işlerinizi başkalarına devretmeyi, ihtiyaç duyduğunuz anlarda sevdiklerinizden yardım istemeyi unutmayın. Bu yardımlar sizin kendinizi daha mutlu ve daha sağlıklı hissetmenizi sağlayacak ve ayrıca bebeğinize daha iyi bakmanız için gerekli olan enerjiyi elde etmenize yardımcı olacaktır.

Tüm bunların da ötesinde bu sürecin keyfini çıkarmaya çalışın. Unutmayın ki, birkaç ay içinde bebeğiniz geceleri daha çok uyumaya başlayacak ve her şey çok daha iyiye gidecektir. Sakin, sabırlı ve pozitif olmaya devam edin ve bebeğinizin bu ilk aylarının tadını çıkarın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.