Menstrüasyon Döneminde Beyinde Yaşanan Değişimler

Hamilelikte olduğu gibi menstrüasyon döneminde de kadınların beyninde bazı değişimler meydana gelir. Hormon üretimindeki değişimler yalnızca ruh halini etkilemekle kalmaz, beyinde de bazı değişimlere yol açar.
Menstrüasyon Döneminde Beyinde Yaşanan Değişimler

Son Güncelleme: 20 Nisan, 2021

Menstrüasyon döneminde beyinde değişiklikler yaşandığı aşikardır. Bu nedenle de ruh halinde değişiklikler görülür ve bunun yanında farklı belirtilere rastlanır.

Menstrüal döngüde kadınların vücudunda yaşanan değişimler antik çağlardan beri bir yorum konusu halini almıştır. Plato’ya göre histerinin nedeni gebe kalınamamasından ötürü yumurtalıkların yas tutma halidir.

Menstrüasyon Döneminde Beyinde Yaşanan Değişimler

Bu değişimin nedeni oldukça basit bir olguya dayanır: hormonlar. Vücuttaki hormon seviyelerinin değişimi dolayısıyla ay içinde kadınlar ciddi değişimlere maruz kalırlar.

Bu değişim de kadınların ruh haline, anksiyete seviyesine ve akıcı konuşma gibi bazı becerilere yansır. Bu süreç her bir kadına farklı şekilde tezahür eder. Dolayısıyla konuyla ilgili evrensel bir genelleme yapmak mümkün değildir.

Tabii bu farklılaşma yalnızca hormonlardan değil, beyindeki değişimlerden de kaynaklanır. Menstrüasyon döneminde kadınların beyninde yaşanan değişimler hipokampüsü etkileyen östrojen dalgalanmalarına dayanır.

Hipokampüs beynin hafıza, ruh hali ve belirli uyaranlara tepkiyi kontrol eden kısmıdır. Bundan ötürü, kadınların daha tutumlu ve bazen de sakar olması normaldir.

Menstrüasyon Döneminde Beynin Hangi Kısımlarında Değişim Yaşanır?

Özellikle hipokampüs, amigdala, boz madde ve beyaz madde menstrüasyon döneminde değişimlerin yaşandığı bölgelerdir.

Östorjen, projesteron ve testosteron gibi hormonlar birlikte menstrüal döngü esnasında kadınların davranışlarını kontrol ederler. Bu durumlardan bazılarını aşağıda derledik.

Hipokampüs

Östrojen seviyesindeki artış beyindeki sinaptik bağlantıları etkiler. Kısa dönemli hafıza ve karar verme süreçlerinde %25’e kadar bir değişime rastlanır.

Menstrüasyon döneminde beyindeki değişimler

Bundan ötürü regl döngüsü esnasında kadınlar dürtülerine doğru hareket eder ve daha doğru kararlar verirler. Bundan ötürü, aslında her şeyin olumsuz olduğunu söyleyebileceğimiz bir durum söz konusu değil. Bu değişimler hafızanın gelişmesine, bilgilerin daha iyi muhafaza edilmesine ön ayak olur ve farklı açılardan deneyim edinilmesini sağlar.

Amigdala

Amigdala duyguları, korkuyu ve bu uyaranlara karşı tepkileri düzenleyen kısımdır. Östrojen, projesteron ve testosteron seviyelerindeki dalgalanmalar reglinin ilk günlerinde endorfin üretimini tetikleyebilir. Bundan dolayı bu süreçte daha enerjik ve mutlu hissedilebilir.

Öte yandan düşük endorfin seviyeleri de mutsuzluk ve dengesizliğe yol açabilir. Hormon üretimindeki düşüş çoğu kadının oldukça yetenekli olduğu sosyal ilişkilerde bir değişime neden olabilir.

“Kadınlardaki davranış değişiklikleri yalnız hormonal değişimlerinden değil, aynı zamanda beyindeki değişimlerden de kaynaklanır.”

Boz ve Beyaz Madde

Boz madde hücre gövdesi, beyaz madde ise sinir dokuları içerir. Menstrüasyon döneminde ikisinde de değişim görülür.

PMS döneminde artmalarından ötürü acı eşiği düşebilir. Bundan dolayı her on kadından sekizi regl döneminde ağrı çeker ve kramp gibi rahatsızlıklardan muzdarip olur.

Bu değişim konsantrasyon eksikliği ve belli gündelik işlerde zorlanmaya da neden olabilir. Bu ağrılar genellikle günlük yaşamı baltalar.

Regl döneminde karın ağrısı çeken kadın

Menstrüasyon ve Beyin

Bu değişimler kadın ve erkekler arasındaki farkı ortaya koyar. Bu değişimlerden ötürü, 1930’lu yıllardan beri tıp dünyasında menstrüasyon dönemine dair çalışmalar yapılıyor.

Bu döngü kadınların hayatındaki pek çok işleyişi etkisi altına alıyor. Bu dönemde ister olumlu ister olumsuz her türlü değişim kadınların yakın çevresinde bazı kafa karışıklıklarına yol açıyor.

Sonuç olarak, ruh halindeki değişimler menstrüasyon döneminde beyinde yaşanan farklılıklardan kaynaklanıyor. Hormon üretimindeki dalgalanmalar bir andan diğerine sürekli olarak değişimler yaşanmasına neden olur.

Bu değişimlerden ötürü suçlu hissetmeyin! Bunun yerine bu yeni hislerin getirdiği şeylerin tadını çıkarın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.