Çocuklarınızla Babaları Hakkında Olumsuz Konuşmayın

Çocuklarınıza babaları hakkında olumsuz sözler sarf etmek, onlarda onarılması mümkün olmayan hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, öncelikli hedefimizin onlar için güvenli ve mutlu bir çocukluk dönemi sağlamak olması gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
Çocuklarınızla Babaları Hakkında Olumsuz Konuşmayın

Son Güncelleme: 07 Mart, 2020

Boşanma, anne ya da babadan birinin diğeri hakkında kötü ya da olumsuz sözler sarf etmesine neden olan durumlardan sadece biridir. Yapılan bu tür olumsuz yorumlar, ebeveynlerden birinin çocuğun hayatında hiç yer almadığı ya da çiftler bir arada bulunduklarında bile yapılabilir. Her ne olursa olsun, çocuklara babaları hakkında kötü sözler söylemek onlarda onarması çok güç yaralara yol açabilir. Bu nedenle, ne pahasına olursa olsun bu tür bir durumdan mutlaka kaçınmanız gerektiğini unutmayın.

Eşimiz bizi incittiğinde ya da aldattığında, ona karşı kontrol edilemez bir öfke beslememiz çok normal bir durumdur. Ancak benliğimizi kaplayan bu kin duygusunun asla çocuklara yönlendirilmemesi ve onların bundan etkilenmemesi gerekir. Çünkü önceliğimiz her zaman için çocukları bu tür durumlardan korumak ve onlara mümkün olduğu kadar sağlıklı bir hayat sağlamak olmalıdır.

Sevin ve Sevilin

Bir çocuğun dünyasının merkezini içinde bulunduğu çekirdek ailesi oluşturur. Bu bağlamda, anne ve baba çocuklar için en önemli kişiler ve onların adeta güvenlik ağlarıdır. Anne ve babanın sağladığı sevgi ve güven duygusu sayesinde çocukların kişilikleri gelişir ve kendilerini dış dünyaya açmaya başlarlar.

Ayrılmış anne ve baba ile kızları

Çocuklar, yeterli seviyede duygusal gelişim sağlamak için anne ve babaları tarafından herhangi bir suçluluk duygusuna kapılmadan sevmeyi ve hiçbir şart olmaksızın sevilmeyi isterler. Aile onlar için güvenli ve mutluluk dolu bir ortamdır. Bu ortamın vermiş olduğu güven duygusu ile kendilerinde diğer yerleri ve dış dünyayı tanıma cesaretini bulurlar. Aile çocuklar için sakin, huzurlu ve rahat bir ortam sağlar. Bu ortam sayesinde kendilerini sürekli olarak güçlü tutmaları, ayaklarını sağlam bir biçimde yere basmaları ve böylelikle korkusuzca büyümeleri mümkün olabilir. Çekirdek aile çocuklar için o denli önemlidir ki, bu ortamı uyumlu ve verimli bir şekilde sağlamak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekmektedir.

Siz Sevmeseniz Dahi Bırakın Çocuklarınız Babalarını Sevsin

Ancak içinde bulunduğumuz şartlar her zaman için yukarıda belirttiğimiz şekilde mükemmel olmayabilir. Belki çocuğumuzun babası, onu hiçbir zaman hayatında istememiş olabilir ya da çeşitli nedenlerden dolayı boşanma kararı almış olabiliriz. Hatta belki de birlikte yaşamaya devam etsek bile kavgalar ve tartışmalar aile içindeki sorunların çok ciddi boyutlara ulaşmasına yol açabilir.

Aslında tüm bunlar normal hayatın birer parçası durumundadır. Birer yetişkin olarak bu tür olumsuz durumlarla mümkün olan en iyi şekilde yüzleşmemiz gerekmektedir. Ancak bu aşamada açık olan bir şey vardır ki, o da bu tür olumsuzlukların hiçbirinin çocuklarımızın mutluluğunu ve sağlıklı bir biçimde büyümelerini etkilememesi gerektiğidir. En azından buna benzer negatif etkilere yol açan tecrübelerin çocuklara yansımaması için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekmektedir. Elbette böyle önemli çalkantıların çocuklar üzerinde belirli bir etkisi mutlaka olacaktır. Ancak bu etkinin, yetişkinlerin krizi ele alma biçimlerine bağlı olarak çocuklar üzerinde çok farklı yansımalarının olacağı da bir gerçektir.

Belki çocuğunuzun babası (ya da annesi) kötü davranışlar sergilemiş olabilir. Sizi incitmiş, aldatmış ya da size ihanet etmiş de olabilir. Belki de birer anne ve baba olarak çok büyük hatalar yapmış ya da çocuğunuzu ihmal etmiş de olabilirsiniz. Bu tür durumların olumsuz duygulara yol açması son derece doğal bir durumdur. Yani kızgınlık, öfke ya da küskünlük hislerine kapılmanız normal bir tepki olacaktır.

İşte bu yaşananlara karşın duygusal süreci doğru bir biçimde yönetmeniz ve belirli bir noktada bağışlayıcı olmayı başarmanız gerekmektedir. Ancak elbette sizin birinci önceliğiniz her zaman için çocuğunuzu korumak olmalıdır. Bunu yaparken ondaki baba figürü algısı ve onunla oluşturduğu bağı da mutlaka dikkate almanız gerekmektedir. Çocuğun babasını sevmeye ve aynı zamanda onun tarafından sevilmeye ihtiyaç duyduğunu asla unutmamanız gerekir. Yani çocuk size ne kadar ihtiyaç duyuyorsa babasına da aynı şekilde ihtiyaç duyacaktır.

Tartışan anne ve baba ile çocuk

Çocuklarınıza Babaları Hakkında Kötü Konuşursanız…

Çocuklarınıza babaları hakkında olumsuz sözcükler sarf ederseniz, aslında onların temel gelişimlerinin bir parçasını da çalmış olursunuz. Eğer çocuğa babasının hiç umurunda olmadığı için, onlarla vakit geçirmeyi istemediğinden ya da onları istemediğinden terk edip gittiğini söylerseniz, çocuklar babalarının ihmalkar bir kişiliğe sahip olduğunu anlamayacaklardır. Bunun yerine kendilerini suçlamaya başlayacaklar, yeterli bir birey olmadıklarını düşünecekler, doğru davranmadıkları kanısına kapılacaklar ve sevilmeyi hak etmediklerine inanacaklardır.

Çocuğunuza “Tıpkı baban gibisin!” ya da “Baban kötü bir insan, sorumsuz ve bencil biri!” dediğinizde, onları gerçekten çok zor bir duruma sokmuş olursunuz. Böyle bir durumda çocuk bir taraf seçmek zorunda kalacak ve babasına karşı beslediği sevgiden dolayı kendisini suçlu hissedecektir. Onun o küçük hayatında açtığınız bu büyük boşluk, çok derin bir problemin de başlangıcı olacaktır: Artık yaşantısında denge ya da uyum yerine nefret ve kafa karışıklığı duyguları daha fazla yer almaya başlayacaktır.

Siz çocuğunuzun babası hakkındaki gerçekleri bilmesi gerektiğini, ona yalan söylememenin doğru olacağını ve tüm gerçekleri bilmeye hakkı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında çocukların birer çocuk olmaya, sevilmeye ve kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaçları vardır. Yani pek çok zorluk ve olumsuzlukla dolu yetişkinlerin dünyası ile ilgili bir durumla yüzleşmek onlar için henüz uygun değildir. Büyüdükleri zaman yaşadıklarını farklı bir açıdan düşünecek, anlayacak ve yeniden değerlendireceklerdir. O yüzden şimdilik bırakın çocuklar sadece büyüsünler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sánchez-Queija, I., & Oliva, A. (2003). Vínculos de apego con los padres y relaciones con los iguales durante la adolescencia. Revista de Psicología Social18(1), 71-86.
  • Nuñez Mederos, C. S., Pérez Cernuda, C., & Castro Peraza, M. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.