6 Aydan 1 Yaşa Kadar Duygusal Gelişim

Duygusal gelişim, bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. 6. aydan 1 yaşa kadar bebeğinizin nasıl geliştiğini bilmek ister misiniz? Bu yazımızda öğrenin!
6 Aydan 1 Yaşa Kadar Duygusal Gelişim

Son Güncelleme: 13 Şubat, 2021

Duygusal gelişim doğumla başlar ve bebekler büyüdükçe ve dünyayla ilişki kurdukça aşamalı olarak gelişir. Böylece, çocukların kurdukları ilk duygusal bağlar, kendilerinin ve diğer insanların duygularını ifade etme ve yorumlama şekillerini belirleyecektir.

Doğumdan sonraki ilk aylarda bebekler zevk ve hoşnutsuzluk gibi temel duyguları ifade edebilirler. 6 aydan itibaren giderek daha karmaşık duygular hissetmeye başlarlar. Bu, çocuğunuzun duygusal gelişimindeki en önemli değişiklikleri değerlendirebileceğiniz zamandır.

Aşağıda, bebeklerin altıncı aydan bir yaşına kadar geçirdikleri farklı aşamalardan bahsedeceğiz.

“Tüm yaşamlarımız, ilk desteğimiz olan insan sevgisiyle başladı. Sevgi ile büyüyen çocuklar daha çok gülümser, daha naziktir ve genelde daha dengelidirler. “

-Dalai Lama –

6 Aydan 1 Yaşa Kadar Duygusal Gelişim

Her çocuğun farklı olduğunu ve kendi hızında gelişimini tamamladığını hesaba katmalısınız. Bununla birlikte, duygusal gelişim söz konusu olduğunda, çocukların genellikle belirli yaşlarda geçtiği aşamalardan bahsedebiliriz.

Bu yazımızda, bebeklerin 6-12 ay arasında geçirdiği duygusal aşamaların her birini tanımlayacağız.

anne ve bebeği

6. ve 7. aylar arası duygusal gelişim

6. ve 7. ay arasında, bebekler bağlanma sistemlerini oluşturmaya başlarlar ve tanıdıklarını özellikle de ona bakan kişileri benimserken, yabancı olarak gördükleri kişileri reddetme eğiliminde olurlar.

Bu, bilinmeyen karşısında korku, gerginlik ve aynı zamanda kaygı ile tepki vermeye başladıkları veya bağlanma figürlerinden (anne, babalar, vb.) ayrı zaman geçirmek zorunda kaldıkları durumlarda gerçekleşir.

8. ve 10. ay arası

Yaklaşık 8. aydan itibaren bebekler iletişim kurmak için istekli davranırlar. Diğer insanlarla ilişki kurmaları ve sosyal çevreye dahil olduklarını hissetmeleri gerekir.

Bu, en yakınlarındaki insanlar başta olmak üzere diğer insanların da ifadelerini ve duygularını tanımlama, yorumlama ve hatta bunlara yanıt verme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Bu şekilde, herhangi bir durumda benimsemiş oldukları yanıtlara göre tepkilerini ve davranışlarını düzenlerler. Buna ek olarak, 9 ila 10 ay arasında bebekler sevinci, hoşnutsuzluğu ve öfkeyi kolayca ifade edebilir hale gelirler.

10. ve 12. aylar arası

10. ve 12. ay arası, çocukların duygularını daha iyi düzenlediği ve ifade ettiği gözlemlenebilir. Bebekler duygularının daha fazla farkına varırlar ve duygularını jest, mimik, davranış, görsel temas ve farklı ses tonlarıyla ifade  ederler.

Hatta bir yaşına gelen bazı çocuklar, yaşadıkları bazı duygusal durumları kelimelerle ifade edebilirler. Bu sayede bebekler çevrelerinde seslerini duyurabilmekte, çevrelerindeki insanlarla daha zengin ve yoğun iletişimsel ve duygusal ilişkiler kurabilmektedir.

Bebeklerin duygusal gelişimi hakkında

Doğumdan itibaren bebeklerin fiziksel ve sosyal çevrelerini güvenli bir şekilde keşfetmelerine olanak tanıyan sevgi bağları oluşturma ihtiyacı vardır. Bu onların duygusal zekalarını aşamalı olarak ama tam anlamıyla geliştirmelerine yardımcı olur.

Mutlu aile

Amerikalı psikolog, gazeteci ve yazar Daniel Goleman’ın belirttiği gibi:

“Duygusal zeka, ilk yıllarda gelişmeye başlar. Küçük çocukların ebeveynleri, öğretmenleri ve diğer insanlarla yaptığı tüm alışverişler duygusal mesajlar taşır. “

Bu nedenle, bebeklere birinci dereceden bakım veren anne, baba veya diğer yetişkinler, sevgiyi ve karşılıklı saygıyı teşvik eden bir ortamda onlarla zenginleştirici ve teşvik edici iletişim kurmaya çalışmalıdır.

Bu sayede çocuklar duygusal becerileri daha kolay edinebilirler. Farklı sosyal durumlarla daha kolay başa çıkabilir, kimliklerini oluşturabilir ve pozitif özgüven geliştirebilirler. Ayrıca giderek daha özerk ve bağımsız hale gelirler.

Kısacası, tam ve dengeli bir gelişim için bebeğin hayatının ilk aylarından itibaren duygular üzerinde çalışmak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Enesco, I. (Coord.) (2003). El desarrollo del bebé. Cognición, emoción y afectividad. Madrid: Alianza.
  • Ibarrola, B. (2014). La educación emocional en la etapa 0-3. 21 Jornada de la Crianza como base de la salud mental.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.