Yenidoğanın Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğin göbek bağı bakımı konusunda doğru ve yanlış olmak üzere pek çok teori vardır. Peki, yeni anne baba olanların göz önünde bulundurması gerekenler nelerdir?
Yenidoğanın Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2020

Ebeveyn, bebeğinin göbek bağı bakımını nasıl yapmalıdır? Bebekler, annelerinin rahminde büyümeye devam ederken göbek bağı sayesinde beslenir.

Bebek doğduktan sonra, artık göbek bağına ihtiyacı yoktur. Bu nedenle doktorlar göbek bağını keserler ve kanamaması için sadece kök kısmını bırakırlar.

Bu kök, bebeğin vücudunda göbek deliğine bağlı olarak kalır ve düştükten sonra, bölgenin iyileşmesi için 2-3 güne daha gerek vardır. Bu süreçte, ebeveyn bebeğin göbek bağına ve çevresine nasıl bakım yapacağını bilmelidir.

Ancak bu durum, özellikle ilk kez anne baba olanlar için belirsiz ve korku veren konulardan biridir. Kafanızı kurcalayan şüphelerinizden kurtulmaya yardımcı olmak için, bu yazımızda size bazı tavsiyeler vereceğiz.

Yeni doğan bebeğin göbek bağı bakımı nasıl yapılır?

Göbek bağı, gebelik sürecinde hayati önem taşıyan organlardan bir tanesidir. Bu organın sağlığını koruyabilmek için, ebeveyn aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalıdır:

Göbek bağı düşmeden önce bebeği yıkamak

Ebeveynin en sık sorduğu sorulardan bir tanesi, göbek bağı düşmeden önce bebeğin nasıl yıkanacağıdır. Göbek bağının sağlıklı olması ve zamanı geldiğinde düşmesi için, bölgenin kuru kalması gerektiğini belirtmek gerekir.

Bu nedenle, sürecin uzamasına sebep olacağından anne babalar yeni doğan bebeklerini göbek bağı düşmeden yıkamamalıdır. Bunun yerine, bebeğinizi bir bez ve ılık su yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bebeğinizi çok uzun süre çıplak tutmayın çünkü yenidoğanlar kolaylıkla üşütebilir.

Bebeğin göbek bağı bakımı için hangi ürünler kullanılmalıdır?

Pek çok kişi, bölgeyi normal alkolle aynı olmayan %70 izopropil alkol ile temizlemenin önemini vurguluyor. Bunun için gazlı bez kullanmalısınız. Pamuktan uzak durun çünkü pamuk bölgeye yapışabilir.

Temizleme işlemi, gazlı bezi alkolle ıslatmak ve gazlı bezi göbek bağının etrafına sarmaktan ibarettir. Alkol yerine klorheksidin de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, iyot bazlı ürünler kullanmamalısınız.

göbek bağı bakımı

Bölgeyi sadece suyla yıkamak güvenli midir?

Evet, aslında su kullanmak alkolden daha iyidir. Bölgenin temiz kalmasını sağlamak için, su da çok etkilidir. Ancak kuruma sürecini uzatacağından, fazla nemden kaçınmak için suyu da az miktarda kullanmak gerekir.

Bebek kıyafetleri konusunda ne yapılmalıdır?

Daha sıcak günlerde, bebeğinizin altına bir şey giydirmeden sadece bezle kalması üstünde ise pamuklu bir tişört olması en iyisidir. Böylece, hava geçişini artırır ve göbek bağının kurumasını kolaylaştırırsınız.

Göbek bağı düşmeden, bebeğe tek parça kıyafetler giydirmekten uzak durmak en iyisidir. Aynı zamanda, bebeğin bezini bağlarken göbek bağının dışarıda kalmasına da özen göstermelisiniz.

“Göbek bağı düştükten sonra, bölgenin iyileşmesi için 3-4 gün gerekir.”

Düşmek üzere olan göbek bağı alınabilir mi?

Bu, tavsiye edilen bir durum değildir. Göbek bağı düşmek üzere olsa bile, vücuttan kendiliğinden ayrılmasını beklemelisiniz. Göbek bağı düştükten sonra, bölgeyi önceki gibi temizlemeye devam etmelisiniz. Bölge tamamen kuru olduğunda ve iyileştiğinde, yapmanız gereken ekstra bir bakım yoktur.

Enfeksiyonun olası belirtileri

göbek bağını kesmek

Son olarak, göbek bağı düştükten sonra bölgede biraz kan veya sarımsı bir sıvı görürseniz endişelenmenize gerek yoktur. Bu durum son derece normaldir.

Bununla birlikte, aşağıdaki semptomlardan herhangi birini görürseniz çocuk doktoruna danışmalı ve gerekli tedaviye başlamalısınız.

  • Göbek bağının etrafındaki deride kızarıklık.
  • Göbek deliğinden sızan kan veya sarı sıvı. Normal bir kanama ile, bezdeki sürtünmeden kaynaklanabilecek önemli miktardaki kanamayı ayırt etmek önemlidir.
  • Eğer göbek bağı kötü kokuyorsa.
  • Bebeğinizin ateşi varsa.
  • Granülom olarak bilinen pembe bir doku göbek bağı çevresinde şekillenirse ve bir hafta içerisinde geçmezse.

Son olarak, bebeğinizin beslenme, dinlenme ve genel davranışları konusundaki anormallikler hakkında dikkatli olmalısınız. Yukarıdaki tavsiyelere ek olarak, ebeveyn çocuk doktoru tarafından söylenen belirtileri takip etmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz Gutiérrez, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v57n1/revision1.pdf
  • Doménech, E., González, N., & Rodríguez-Alarcón, J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Madrid: Asociación Española de Pediatría. https://www.seneo.es/Portals/0/Articulos/2.pdf
  • Noguera Ortiz, N. Y., & Rodríguez Rodríguez, M. R. (2008). Aprendiendo a cuidar al recién nacido: un cuidado congruente con la cultura. Avances en Enfermería; Vol. 26, núm. 1; 103-111 23460261 01214500http://www.bdigital.unal.edu.co/17273/
  • Peinado-Jaén R. (2014). Cuidados del Cordón Umbilical: Revisión de la evidencia. (2014).
  • Sánchez Luna M, Pallás Alonso CR, Botet Mussons F, Echá-niz Urcelay I, Castro Conde JR, Narbona E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. An. Pediatría. 2009;71:349–361

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.