Hamilelik ve doğum sırasında göbek bağı dolanması

Birçok kadın rahim bölgesinde yaşanabilecek göbek bağı dolanması sebebiyle korku yaşar. Çünkü bu durum çocuğun doğumu esnasında bir rahatsızlık teşkil eder. Şüphelerden kurtulmak ve çok da korkmamak için göbek bağı dolanması hakkında bilgi sahibi olmamızda fayda var.
Hamilelik ve doğum sırasında göbek bağı dolanması

Son Güncelleme: 28 Mart, 2019

Ebeveynlerin ve doktorların en büyük endişelerinden biri hamilelik esnasında ve doğum sırasında oluşabilen göbek bağı dolanması. Korkularınızı hafifletebilmek için sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Göbek bağı dolanması nedir?

Bebeğin boynunu sıkıp onu boğma riski taşıyan göbek bağı dolanması fetüste meydana gelen çok ciddi bir hamilelik dönemi rahatsızlığı sayılır. Göbek bağı dolanması genellikle doğumsal stres ve doğum esnasında yaşanan diğer rahatsızlıklarla ilişkilendirilmektedir.

Göbek bağının 55 santimetre olduğunu biliyor muydunuz?

Şimdi bu soruyla beraber göbek bağının tehlikeli olup olmadığını düşünmeye başlamadan önce göbek bağı hakkında bilgilenmemiz gerekiyor. Yaklaşık olarak 55 santimetre olan göbek bağının bebeğinin vücudunun bir kısmına dolanması normaldir: Bebeğin kollarına, bacağına, gövdesine ya da boynuna.

anne karnındaki fetüs

Göbek bağının nereye dolandığına bağlı olarak durumun ciddiyeti kendini gösterir. Bunun yanında dolanan göbek bağı düğüm oluşturmuşsa kaç düğüm olduğu da diğer önemli kıstastır. Birçok durumda basit bir hareket ya da bebeğin hareket etmesi sağlanarak bağda oluşan düğümü çözebiliriz.

Göbek bağı özelinde dolanmadan kaynaklı düğümün oluşmasının belli sebepleri vardır. Örneğin göbek bağı olağanın dışında uzun olabilir ya da rahim içerisinde normalden fazla amniyotik sıvı varsa göbek bağı bu sefer daha fazla hareket alanı elde eder.

Bu düğümlenme ve dolanmalar sizin başınıza gelmezmiş ya da çok olasılık dışı gibi görünse de hamileliklerin yaklaşık %40’ında göbek bağı hamileliğin bir noktasında ama özellikle doğum esnasında yaşanmaktadır.

Göbek bağı dolanması gerçekleşti mi diye bakmak için ultrason çekilir; fakat bazı durumlarda doğum anına kadar kendini ultrasonda göstermeyen dolanmalar da gerçekleşebilir.

Göbek bağı dolanması tehlikeli mi?

Birçok vakada aslında göbek bağı dolanması fetüs içinde ciddi bir probleme yol açmaz. Vajinal olarak doğuştan meydana gelirler: Doktorlar bebeğin boynu ve göbek bağı arasına bir parmaklarını yerleştirerek baskıyı önlerler ve olası boğulmaya karşı bebeği korurlar.

Bir diğer seçenek ise bağı bir mengene yardımıyla sıkıştırıp bebek tamamen anne karnından dışarı çıkmadan önce göbek bağını kesmek olacaktır. Doktorlar bu gibi önlemlerle daha büyük rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.

Bebeğin kalp ritminin değişimiyle beraber göbek bağı dolanması sık gerçekleşir ama bazı istisnalar da mevcuttur. Bebeğin kalbinin daha hızlı atmaya başlamasının bir sebebi de örneğin doğum hızlandırıcı ilaçların kullanımı olabilir. Bu tip ilaçlar bebeğe zarar verebilir.

Oldukça sıkışık bir şekilde dolanmış ya da düğüm olmuş fetüslerle karşılaşmamız mümkündür. Karotid arterlerdeki bu güçlü baskı düşük nabıza sebep olabilir. Bu gibi bir durumda doktorun rahimdeki stresi ve baskıyı analiz etmesi gerekir.

Daha sonra doktorun ne tip bir tedaviyle hareket edileceğine karar vermesi gerekir. Acil bir sezaryen ameliyatı gerekebildiği gibi baskıyı azaltmak için çocuğun hareket etmesini beklemek ya da düğümlerin sayısını azaltmak da faydalı olabilir.

Göbek kordonu sarkması

Bir diğer konuşmamız gereken şey de göbek kordonu sarkması adı verilen tıbbi durum. Bu durum gerçekleştiğinde fetüsten önce göbek bağı doğum esnasında anne karnından çıkar. Buna bebeğin doğum esnasın ters yüz çıkması ya da rahimdeki torbanın kırılması sebep olabilir.

Göbek kordonu sarkması tüm bahsettiklerimiz arasında en ciddi problem sayılabilir. Fakat bu durum göbek bağında meydana gelen düğümlerden değil de çocuğun kan dolaşımı gibi diğer sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Doğum esnasında yaşanabilecek rahatsızlıklar: Neler bilmeliyiz?

Birçok doğum sorunsuz gerçekleşse de -özellikle anne hamilelik esnasında gerekli tüm tetkik ve kontrollerden geçmişse- yine de belli rahatsızlıklar gerçekleşebilmektedir. Göbek bağı dolanması sadece bunlardan biri. Diğer yaşanabilecek rahatsızlıkları da sizlerin bilgisine sunuyoruz:

  1. Doğum konusunda bir gelişme yaşanmaması

Doğumun ne zaman ve ne koşullarda olacağında kasılmalarda yaşanan azalma ya da rahim boynundaki gelişme etkili olabilir. Doğum konusunda bir gelişme yaşanmıyorsa bunun bir sebebi de annenin idrar boşluğu ve bebeğin kafasının boyutu arasındaki oransızlık olabilir.

  1. Doğuma yönelik sıkıntı ve stres

Fetüsün kalp hızında yaşanan değişmeler bir rahatsızlığın belirtisi olabilir çünkü tüm bunlar bebeğin yeterince oksijen almadığını gösterir. Bebek yeterince oksijen alamadığında bu plasentada stres yaratır.

Durum daha da kötüye gitmeden bebeğin sezaryenle alınması gerekebilir ve bebek mekonyum aspirasyon sendromuna sahipse bu da akciğer sorunlarına yol açabilir.

göbek kordonu ve bebek
  1. Omuz distosisi

Bu durumla çok nadir karşılaşırız ve bu durum daha çok bebeğin annenin idrar boşluğundaki kemiğe çarpıp sıkışması sebebiyle olur. Doktor bu gibi bir durumda belli bir hareket uygulayarak omuzlardaki tıkanmayı giderip doğumun gerçekleşmesini sağlar.

  1. Plasentada yırtılma

Bu ciddi rahatsızlık doğum öncesinde plasentanın rahimden ayrılması esnasında görülür. Annenin iç kanama geçirmesine yol açabildiği gibi bebekte kan ve oksijen dolaşımının engellenmesine de sebep olabilir.

Göbek bağı dolanması bebekler için bir açıdan sarsıcı görünse de birçok bebekte sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Birçok durumda kordon dolanmaları sizin ve bebeğinizin sağlığı konusunda olumsuz bir sonuç doğurmaz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.