Doğum Yapma Korkunuzu Yenmek İçin İpuçları

Doğum Yapma Korkunuzu Yenmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 21 Şubat, 2019

Birçok durumda doğum yapma korkusu, annede zararlı etkiler bırakabilecek olan yüksek seviyede anksiyeteye sebep olur. Ama bunu bilmek tek başına anksiyeteyi azaltmaya yaramaz.

Birçok kadın doğum yapma korkusunu nasıl azaltacağını bilmez, özellikle de ilk defa anne oluyorlarsa.

Çocuğunuzun doğacağı tarih yaklaştıkça belli bir seviyede korku hissetmek ya da doğumun nasıl olacağıyla ilgili kaygılanmak çok normaldir. Bilinmeyen bir şey hakkında endişeye kapılmak tipik bir durumdur ve gayet anlaşılabilir.

Öte yandan, korku, durumun ötesine geçerek büyürse problemler ortaya çıkabilir ve anne adayı sürekli olarak dehşete düşebilir.

Bu hisler hakkında konuşmak ve korkuyu dışarı atmak, doğum yapma hakkındaki anksiyeteden kurtulmak için bir yol olabilir. Ayrıca doğumda gerçekten ne olacağı ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmak da başka bir yoldur.

Bu sayede, anne kendisini doğumla ilgili daha çok korkutmaktan başka bir işe yaramayacak yanlış fikirler ya da hatalı bilgilerden uzak durmuş olur.

Yanlış alarm

Bir kadının doğum yapacağı gün yaklaştıkça en sık görülen durumlardan birisi yanlış alarmlardır. “Ya hastaneye gidersem ve bu sadece yanlış alarm çıkarsa?”  Doğru cevap şudur: Hiçbir şey olmaz. 

Hiçbir sağlık uzmanı, bir kadını doğum yapacağını zannettiği için suçlamaz. Eğer doğumun başladığına dair belirtiler yaşıyorsanız ve rahatsız hissediyorsanız, doktorunuzu aramalı ya da hastaneye gitmelisiniz.

Bilgi ve rahatlık

Uzmanlar, hamile kadınlar ve eşlerinin doğumun yapılacağı kliniği ziyaret etmesini önermektedir. Bu sayede, etraftaki şeyleri önceden görüp tanımış ve neler olacağıyla ilgili daha iyi bir fikir edinmiş olurlar.

Doğum odalarını, hastanenin diğer odalarını ve de çocuk odasını görmek, aileye bilgi ve rahatlık sağlayarak anksiyetenin azaltılmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda, eğer doğum yapma korkusu çok yoğunsa, bu kadının vücudu için de çok zararlı olabilir.

Stres, kas gerilimini artırır ve kalp atışlarının hızlanması ve terleme gibi başka fizyolojik etkilere de sebep olur. Bu belirtilerden kurtulmanıza yardım edebilecek doğal çareler vardır.

Korku ve anksiyeteyi azaltmak, vücudunuzun daha iyi hazırlanmasını ve acının kaybolmasını sağlar.

Doğum yapma korkunuzu yenmek için ipuçları

Sizin de gördüğünüz gibi, özellikle de gerçekten doğum yapmak söz konusu olduğunda doğru bilgi sahibi olmak çok önemli.

Herhangi bir sorunuzu jinekoloğunuz/kadın doğum uzmanınıza yöneltmekten asla çekinmeyin.

  • Hamilelik sırasında, doğum kurslarına katılmak her zaman iyi bir fikirdir. Diğer şeylerin yanı sıra, bu kurslar hamilelik ve doğumun çok doğal süreçler olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Bu sayede, doğru şekilde nefes almayı ve rahatlamayı öğrenirsiniz, bu da doğum yapmakla ilgili korkularınızı yenmenizi sağlar.
  • Anskiyete durumunda rahatlamak için kullanabileceğiniz çok farklı rahatlama teknikleri vardır. Dahası, bu teknikler, negatif hisleri kontrol etmeye de yardım eder.
  • Başka kadınların deneyimlerini dinlemek de birçok açıdan faydalı olabilir. Ama, her kadın farklı olduğu gibi her doğumun da birbirinden farklı olacağını unutmamanız gerekir. Negatif deneyimleri dinlemenin size bir faydası olmayacağı için bu tip hikayeleri dinlemekten uzak durun.
  • Destek için partnerinize gidin. Babaların hamilelik döneminde anahtar bir rolü vardır. Korkularınızı partnerinizle paylaşarak dışavurup rahatlayabilirsiniz. O da size yeni bir bakış açısı kazandırarak yardımcı olabilir.
  • Eğer doğum yapmakla ilgili korkularınız çok yoğunsa ve dinlenmenizi ya da başka aktivitelerde bulunmanızı engelleyecek kadar büyüdüyse mutlaka doktorunuzla da konuşun.Belki doktorunuz size daha iyi destek olabilecek bir uzmanla görüşmenizi önerebilir.
hamile çift

Fiziksel ve ruhsal hazırlık

Olumsuz olmanın ya da en kötüsünü düşünmenin kimseye bir faydası yoktur. Kan tahlilleri, ultrasonlar ve diğer doğum öncesi çalışmalar, her şeyin yolunda gitmesi için size yardımcı olacaktır.

Tüm doğumlar arasında komplikasyon olanların %3’ten az bir ağırlığı olduğunu unutmayın.

Olumsuz bakış açısına sahip olan kadınlar genellikle acı çekmeye daha yatkındır. Pozitif düşünmeye çalışın, çünkü bu sayede vücudunuz daha fazla oksitosin salgılar. Oksitosin hormonu, acıyı azaltmada çok yardımcı bir hormondur.

Ayrıca, vücudunuzu fiziksel olarak da doğuma hazırlamanız önemlidir. Fiziksel çalışma, bacak kaslarınızı ve kalçalarınızı çalıştırmanızı içerir.

Erken doğum

Çocuğunuzun erken doğması durumunda korkacak hiçbir şey yoktur. Tıbbi görevlilere güvenin. Bu gibi durumlarda sakin ve soğukkanlı olmak gereklidir.

Eğer erken doğum yaşıyorsanız varsayımlarda bulunmamak ve strese girmemek gerekir. Tıbbi görevliler hem siz hem de bebeğiniz için en iyi ne yapılması gerektiğini bilir.

Birçok seçenek vardır: Kasılma sağlamak için oksitosin vermek, sezaryen, vb.

Bebeğiniz doğduktan sonra, tıbbi olarak iyi bakılması çok önemlidir. Bu yüzden, herhangi bir sağlık sorunundan kaçınmak için bebeğinizin küvezde kalması gerekebilir.

Bebeğinizi hastanede bırakmak hiç kolay olmasa da, bunun onun için en iyi yer olduğunu ve iyi ellerde olduğunu unutmamanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Molina-Fernández, I. Rubio-Rico, L., Roca-Biosca, A., Jimenez-Herrera, M., De la Flor-Lopez, M., & Sirgo, A. (2015). Ansiedad y miedos de las gestantes ante el parto: La importancia de su detección. Revista Portuguesa de Enfermagem de Saúde Mental (13), 17-32.
  • Sadler, Michelle & Rivera, Magdalena. (2015). El temor al parto: Yo no me imagino el parto ideal, yo me imagino el peor de los partos. Revista Contenido. Cultura y Ciencias Sociales. 6
  • Vinacur, J. (2016). El libro del embarazo: guía práctica desde la concepción hasta el parto. Creative Andina Corp. Página 104.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.