Ağrısız Doğum İçin Lamaze Egzersizleri

Ağrısız Doğum İçin Lamaze Egzersizleri

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2018

Lamaze egzersizleri 50’li yıllarda ortaya çıkan bir felsefeden türemiştir. Annelerin doğum için hazırlanmasına ve ağrılarının azaltılmasına yardımcı olmak için geliştirilmiş bir tekniktir.

Teknik, adını Fransız kadın doğum uzmanı Ferdinand Lamaze’den alır. Doğumun normal ve doğal bir fizyolojik süreç olduğunu ve kadınların doğuma güvenle ve korkusuzca yaklaşması gerektiğini savunur.

Lamaze yönteminin aynı zamanda psiko-profilaktik etkisi de bulunur ve bilinç açık bir şekilde ağrısız bir doğum gerçekleştirmeye yardımcı olan solunum teknikleri sunar.

Lamaze egzersizlerinin amacı; görsel ve işitsel uyaranların yanı sıra, masaj gibi dokunsal uyaranlara dayalı gevşeme teknikleri ile kadınların nefeslerini kontrol etmelerini sağlamaktır.

Bu egzersizler stresi ve kasılmaların neden olduğu ağrı algısını azaltmak için yapılır.

Lamaze egzersizleri için hazırlık hamilelik sırasında yapılır. Bu hazırlıklarda baba da önemli bir rol oynar. Eşine masaj yaparak ve psikolojik açıdan destek olarak yardımcı olmalıdır. Bu sayede bebeklerinin doğumuna aktif olarak katılabilirler.

lamaze dersleri

Doktor, doğum sırasında karşılaşılan zorlukları azaltmak için yaptığı araştırmalar sonucu, doğumu basitleştirmeyi, korkuyu azaltmayı ve pozitif uyaranlarla ağrıyı kontrol etmeyi amaçlayan bir dizi egzersiz tasarladı.

Tüm teknikler, doğumun mümkün olduğunca doğal, sağlıklı ve güvenli bir hale getirilmesini amaçlamaktadır.

Lamaze egzersizleri hakkında bilmeniz gereken şeyler

Solunum teknikleri

Lamaze egzersizleri, hamilelikten doğum anına kadar uygulayabileceğiniz basit öğrenme yöntemleri kullanır. Bu egzersizleri nasıl yapacağınızı aşağıda açıklıyoruz:

Derin ve yavaş nefes:

Bu yöntem, nefesi derin ve yavaş bir şekilde burundan alıp, yine yavaş bir şekilde ağızdan vermeye dayanır. Bu solunum şekli, her kasılmanın başında ve sonunda kullanılmalıdır.

Yüzeysel ve yavaş nefes:

Bu yararlı bir rahatlama tekniğidir. Sanki uyuyormuş gibi, doğal ve yavaşça nefes almaya çalışın. Akciğerlerinizi doldurmak için derin nefes almayın. Biraz daha yüzeysel nefesler almayı deneyin, göğsünüzü fazla efor sarf etmeden hafifçe kaldırın.

Bilinçli solunum:

Bu başka bir yavaş ve yüzeysel solunum tekniğidir. Bunu gerçekleştirmek için ilk önce rahatlamalısınız. Kendinizi konfor alanınızın dışına çıkmaya zorlamayın. Derin ve yavaş nefeslerle başlayın, sonra nefesinizi burnunuzdan hafifçe alıp, yavaşça ağzınızdan verin.

Bu tekniği nasıl uygulayacağınızı öğrenmek için yüzünüzden birkaç cm. uzakta bir mum yakabilir veya bir kağıt parçası tutabilirsiniz. Yavaşça nefes alın ve mum ışığı veya kağıdı hareket ettirene kadar nefesinizi hafifçe verin.

Model solunum:

Bu yöntem annelere şu şekilde öğretilir: Nefes alırken “hi”, nefes verirken ise “hu” sesi çıkartılmalıdır. Bu egzersizin püf noktası, her iki nefes verme arasında küçük ve yumuşak nefes almalarla rahatlatıcı bir ritim sağlamaktır.

Bu tekniği uygulamak için beş saniye boyunca nefes almanız ve ardından yine beş saniyede aldığınız bu nefesi vermeniz gerekiyor. İki kısa nefes, bir derin nefes şeklinde devam edin. Omuzlarınızı rahatlatın ve hissettiğiniz ağrı yerine seslere ve nefesinize konsantre olun.

Bu yöntem, ağrısız bilinçli bir doğum gerçekleştirmeyi amaçlasa da, epidural anestezi kullanımına karşı değildir. Eğer hamile kadın bir epidural talep ederse, doktoru bunu değerlendirmelidir.

Ağrısız bir doğum yapmak mümkün mü?

uyuyan hamile kadın

Günümüzde, ağrısız doğum hakkında çok fazla tartışma yapılıyor. Bazı uzmanlar, böyle bir doğumun mümkün olmadığını savunur. Bununla birlikte, doğum sırasında kullanılabilecek farklı ağrı yönetimi teknikleri mevcuttur.

Doğum öncesi yoga öğretmeni olan Nene Molina’ya göre: “Ağrı mutlaka olacaktır, ancak nefes ve rahatlama teknikleri ile bu ağrıyı nasıl yöneteceğinizi öğrenebilirsiniz. Lamaze tekniği ve doğum öncesi yoga, ağrıyı yönetmenize yardımcı olacak nefes alma teknikleri sunar. Başka bir deyişle, ağrı algınız azalır.”

Bir teknik Lamaze eğitmeni olan Maria Eugenia Rios’a göre: Anne, tüm kadınların doğurma yeteneği ile doğduğunun farkında olmalıdır. Maria, kendini hamile kadınlara nasıl nefes alıp vermeleri gerektiğini öğretmeye adamıştır. Çünkü bu egzersizler, doğum anı geldiğinde ağrıyla yüzleşmelerine yardımcı olur.

“Bebek sahibi olma kararı olağanüstü bir şeydir. Çünkü o andan itibaren, kalbinizin vücudunuzun dışında atmaya başlayacağını kabul etmiş olursunuz.”

-Elizabeth Stone, Paralimpik yüzücü-

Lamaze tekniği, kadınlara doğum sırasında bedenlerinin farkında olmalarını öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu, solunumlarının kasılmalarıyla uyumlu olmasını sağlar ve anne ve bebek için oldukça faydalı bir tekniktir.

Rios diyor ki: “Doğum için hazırlanmak amacıyla alınabilecek teorik dersler vardır. Kadınlara genel olarak doğumu ve doğumun farklı aşamalarını öğretir. Uygulamalarda hem anne hem de baba adayına Lamaze tekniğiyle ilgili açıklamalarda bulunulur. Ayrıca doğum için geliştirilen nefes alma teknikleri ve farklı masajlar öğretilir.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.