Göbek Bağı Sarkmasının Riskleri Nedir?

Göbek Bağı Sarkmasının Riskleri Nedir?

Son Güncelleme: 18 Şubat, 2019

Çoğu hamilelik hiçbir komplikasyon olmaksızın tamamlanır, fakat uzun hamilelik döneminde birçok risk vardır. Fetüsün rahimde karşılaşabileceği zorluklardan biri de göbek bağı sarkması veya sıkışmasıdır.

Genel olarak bahsetmek gerekirse birçok hamilelikle alakalı sorunun sürecin gözlemlenmesiyle çözüme ulaştırıldığı doğrudur. Hamilelik öncesi danışmalar hamileliğin tüm aşamaları için oldukça önemlidir.

Doktor, hamilelik boyunca veya doğum esnasında gerçekleşebilecek bir göbek bağı sarkması olasılığından kaçınmak için oldukça kaygı duyacaktır.

Fakat bu tip bir komplikasyon doğum esnasında en yaygın komplikasyondur. Çoğu hafiftir ve herhangi bir sonuç yaratmaz. Göbek bağı sarkmasının 10 doğumdan en az birinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Göbek bağı sarkmasına ne sebep olur?

Sıklıkla doğum sırasında olsa da göbek bağı sarkması hamileliğin son aylarında da gerçekleşebilir. Bebek ne kadar aktifse kordonun sıkışma olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

Bazı vakalarda sıkışma geçicidir veya zararsızdır. Uzun süreler boyunca sıkışmasına rağmen tehlike arz etmemesi de olasıdır.

Göbek bağı genellikle gelişim süreci boyunca sıkışır ve esner. Bu hareket, veya bebeğin hareketleri kordonu her zaman sıkıştırmaz fakat bu gerçekleşebilir de.

Doğum esnasında, esneme ve sıkışmanın göbek bağı sarkmasıyla sonuçlanması daha yaygındır.

göbek bağı sarkması

Bebeğin rahim için hareketlerinin kordonu sıkıştırması nadir görülür. Daha ziyade, bunun ana sebeplerinden biri zarların erken yırtılması olma eğilimindedir.

Bu durum bazen doğuma yakın bir zamanda gerçekleşir, fakat eğer 32. haftadan önce gerçekleşirse göbek bağı sarkması vakaların %76’sına kadarlık bir kısmında görülebilir.

Göbek bağı genellikle bebekten önce doğum kanalına indiğinde sıkışır. Bu yüzden bu tip bir sıkışmanın doğum esnasında gerçekleşmesi daha yaygındır.

Göbek bağı sarkmasının riskleri nelerdir?

Göbek bağı bebeğin anne rahmi içinde yaşam destek sisteminin bir parçasıdır. Besinleri ve oksijeni plasenta aracılığıyla fetüse iletmekten sorumludur.

Sonuç olarak göbek bağı uzun bir süre boyunca sıkıştığında kan akışında düşüş ve oksijen yetmezliğine neden olabilir. Diğer risklerden bazıları ise:

  • Fetüs’ün kalp atış hızında, özellikle değişken deselerasyon ile ilintili değişim. Bu, bebeğin kalp atış hızının 10 dakikadan daha uzun bir süre boyunca 115 BPM’in (dakika başı atış) altına inmesi anlamına gelir. Bu tip bir deselerasyon eğer birkaç dakika boyunca gerçekleşirse normaldir fakat 10 dakikadan fazla olmamalıdır.
  • Bebeğin tansiyonunda değişim.
  • Kanda karbondioksit bulunması ve artışı, bu durum respiratuar asidoza neden olabilir.
  • Oksijen yetmezliğinin süresine bağlı olarak beyin zedelenmesi riski.
  • Sıkışma gerçekleştiği sürece olası fetal hipoksi nöbetleri nedeniyle ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar.
  • Fetüsün ölümü.

Göbek bağı sarkması nedeniyle fetüs sağlığına gelecek zarar sıkışmanın süresine bağlıdır. Ana risk oksijen yetmezliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır, bu durum ölüme bile neden olabilir.

Bu olası komplikasyonlar nadirdir çünkü doktorlar durumu gözlemleyerek müdahale edebilirler.

Teşhis ve tedavi

rahimde

Doğum öncesi olası bir kordon sıkışmasını teşhis edebilmek için doktor birkaç test yapabilir. Fetal doppler veya ultrason kullanabilirsiniz. Bu testler olmaksızın sıkışma olabileceğine dair olası sinyalleri tespit etmek imkansızdır.

Doktor durumu tespit ettiğinde ana tedavi rahim içine verilen bir tuz solüsyonu olan amniyoinfüzyon uygulamaktır.

Bu solüsyon, kordondaki basıncı almak için oda sıcaklığında olmalıdır. Bu prosedür sarkma ancak doğum esnasında gerçekleştiğinde uygulanabilir.

Sıkışma minör olduğunda veya hamileliğin başka bir evresinde gerçekleştiğinde doktor oksijen tedariğini artırmayı deneyecektir. Bir başka deyişle doktor, göbek bağındaki kan akışını artırmak için anneye oksijen verir.

Eğer durum ciddileşirse bebeğin hayati belirtileri gözlemlenmelidir.

Eğer bebek sıkıntı emareleri gösterirse veya kalp atış hızı azalırsa daha etkili tedbirler alınması gerekebilir. Hamileliğin aşamasına bağlı olarak doktor, bebeğin hayatını kurtarmak için sezaryen yapabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moldenhauer, J. Prolapso del cordón umbilical. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Sayed Ahmed, Waleed & Ahmed Hamdy, Mostafa. (2018). Optimal management of umbilical cord prolapse. International Journal of Women’s Health. Volume 10. 459-465. 10.2147/IJWH.S130879
  • Valenti, Eduardo A. Guía de procidencia de cordón. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá. 2008, 27. [En línea] Disponible en:http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91211281005ISSN 1514-9838

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.