Emziren Anneler İçin İdeal Bir Beslenme Şekli Var Mı?

Emziren Anneler İçin İdeal Bir Beslenme Şekli Var Mı?

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2018

Evet, emzirmek için beslenmenize özel dikkat göstermelisiniz. Göğüslerinizden akan süt sayesinde bebeğinizin sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağladığını unutmayın. Beslenme gereksinimleriniz hamilelik sırasında olduğundan çok daha büyük olacağından, emzirirken beslenmenize takviyede bulunmaya değecektir.

Artık emzirdiğiniz için, iyi yemek yemelisiniz. Bununla birlikte, bu mutlaka bir şeyler yemek anlamına gelmez. Daha ziyade, emzirmek için sağlıklı bir beslenmenin mümkün olduğunca çeşitli olması gerektiği anlamındadır. Tüm gıda gruplarını ve özellikle kuru meyve, yumurta ve zeytinyağı gibi bitkisel yağları içermelidir.

Bir çeşit vitamin takviyesi almanız gerekecektir. Bunlar, bazı besin maddelerini, özellikle folik asit, iyot, demir veya A vitamini gibi yalnızca diyet yoluyla elde edilmesi zor olan rezervlerinizi tutmanıza yardımcı olabilir.

Ancak, bu takviyeleri sadece doktorunuzdan reçete ile almalısınız. Bu sizin ve bebeğiniz için doğru dozu almanızı sağlayacaktır.

Emzirmek için lezzetli bir beslenme şekli

Yulaf

Yulaf ezmesi suyu içilmesi, tarihsel olarak emziren anneler için en yaygın önerilerden biridir. Yulaf, emzirmek için diyetinize dahil etmek için en iyi şeylerden biri olarak bilinir ve iyi itibarlarını hak etmelerinin birkaç nedeni vardır.

Her sabah bir kase sıcak yulaf ezmesi yemek, Uluslararası Yönetim Sertifikalı Laktasyon Danışmanı (BCLC) Kelly Bonyata’nın önerilerinden biridir. Bu bir kase yulaf ezmesi sizi bütün sabah tok hissettirecek ve size ve bebeğinize demir, lif ve protein sağlayacaktır.

Meyveler

Bu çilek, böğürtlen ve yaban mersini içerir. Bunların hepsi antioksidanlar ve lif açısından zengindir ve aynı zamanda diyetinize dahil edilmesi kolay olan mükemmel bir vitamin kaynağıdır. Yulaf ezmesi ile bile yiyebilirsiniz.

Genel olarak, emzirmek için diyetinize mümkün olduğunca çok meyve eklemeniz gerekir. Meyve, vitamin A, D, E, B1, B2 ve folik asit de dahil olmak üzere vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri sağlar. Birkaç porsiyon meyve yemenin iyi bir yolu meyve salatası yapmaktır. Mümkünse cildiniz ile günde iki porsiyon meyve yemeye çalışın, çünkü bu sayede lif tüketmiş olursunuz .

süt emen yenidoğan


Yumurta

Size protein ve yağ asitleri sağlamanın yanı sıra, yumurtalar diğer yiyeceklerden elde edilmesi zor olan mükemmel bir D vitamini kaynağıdır. Haşlanmış yumurtayı aperatif olarak, salatada ya da istediğiniz gibi yiyebilirsiniz. Sadece yumurtaların bebeğinizde alerjik reaksiyona neden olmadığından emin olun. Yapmadıkları sürece devam edin ve keyfini çıkarın.

Et ve Balık

Emzirirken, tükettiğiniz etlerin çoğu yalın olmalıdır. Yağlı ve işlenmiş etlerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.

Haftada en az dört kez balık yemeye çalışın ve beyaz veya yağlı balıkları tercih edin; her ikisi de sizin için harikadır. Somon, morino veya yayın balığı gibi balıkları tercih edin ve yüksek cıva oranına sahip kılıç balığı, kral uskumru ve köpekbalığından uzak durun.

Süt ürünleri

Bu süre zarfında günde en az üç bardak süt içmelisiniz. Günlük olarak aldığınız süt ürünlerini peynir veya yoğurt ile tamamlayabilirsiniz.

Diyetiniz hakkında bilmeniz gerekenler

Sağlıklı beslenme her zaman önemli olmasına rağmen, emzirdiğiniz dönemde daha da önemlidir. Vücudunuz normalden daha fazla zorlanıyor. Burada nedenini açıklayacağız ve size birkaç ipucu daha vereceğiz:

  • Emziriyorsanız, vücudunuzun günde yaklaşık 16 bardak sıvıya ihtiyacı vardır. Bu, örneğin bir çorbada, gıda olarak formda tüketilen sıvıyı içerebilir. Su içmek için susayana kadar beklemeyin.
  • Kafein doğrudan anne sütü içinde birikir. Tüketiminizi en fazla haftada üç bardağa indirin.
  • Kepekli ekmek ve tahıllar gibi lif açısından zengin olan yiyecekler, doğumdan sonra kabızlığı azaltmaya yardımcı oldukları için şiddetle tavsiye edilir.
  • Sağlık uzmanları, emzirirken kalori alımınızın günde 1.500 kalorinin altına düşmemesini tavsiye eder. Çok düşük kalorili bir diyet, yorgunluğa sebep olur ve süt üretimini azaltabilir. Aslında, tavsiyelere göre, bir anne adayı, bir çocuk için günde 2,300 ila 2,500 kalori ve beslemek için ikizleri varsa, 2.600 ila 3000 kalori arasında almayı hedeflemelidir.
  • Her şeyden önce, uzmanlar reçetesiz bitkisel takviyeleri ve doğal ilaçları önlemenizi tavsiye eder. Birçok durumda, kimse bu ürünlerin tam birleşimini bilmez. İçlerinde bulunan bazı maddeler, hem sağlığınıza hem de bebeğinize zarar verebilecek hormonlarınızı etkileyebilir.
  • Bir başka uzman tavsiyesi ise bebeğinizi emzirirken herhangi bir alkol veya sigara tüketmekten kaçınmaktır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
  • Govers, C., Berkel Kasikci, M., van der Sluis, A. A., & Mes, J. J. (2018). Review of the health effects of berries and their phytochemicals on the digestive and immune systems. Nutrition reviews76(1), 29–46. doi:10.1093/nutrit/nux039
  • Recomendaciones de consumo de pescado (Pez Espada, Tiburón, Atún Rojo y Lucio) debido a la presencia de mercurio. AESAN.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.